Έξι αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας αντικατέστησε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Ουκρανίας, μετά το διορισμό νέου υπουργού Άμυνας νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ουκρανία: Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν γεωργικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό
Το Κίεβο δεν αιτιολόγησε τις απολύσεις. Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ αυτών που απομακρύνθηκαν από τη θέση τους ήταν και η Χάνα Μαλιάρ, η οποία συχνά προέβαινε σε δημόσιες ενημερώσεις σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Ο Ρουστέμ Ουμέροφ διορίστηκε υπουργός Άμυνας πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες για να αντικαταστήσει τον Ολέξι Ρεζνίκοφ. Το υπουργείο είχε αποτελέσει στόχο καταγγελιών των ΜΜΕ για διαφθορά όσο ο Ρεζνίκοφ βρισκόταν στη θέση αυτή, αν και ο ίδιος δεν αντιμετώπισε τέτοιου είδους κατηγορίες.
«Επανεκκίνηση. Ξεκινήσαμε. Συνεχίζουμε. (Το) υπουργείο συνεχίζει να εργάζεται κανονικά», ανέφερε ο Ουμέροφ σε ανάρτησή του στο Facebook.
Όταν ανέλαβε τη θέση του, ο Ουμέροφ δήλωσε ότι στις προτεραιότητές του θα περιλαμβάνονταν η μετατροπή του υπουργείου σε κύριο όργανο συντονισμού των αμυντικών δυνάμεων, η ενίσχυση της αξίας που αποδίδεται στους μεμονωμένους στρατιώτες, η ανάπτυξη της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ουκρανίας και η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η Μαλιάρ, δικηγόρος για εγκλήματα πολέμου, είχε υπηρετήσει ως αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας από το 2021 και η τελευταία της ενημέρωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας.
Αντιμετώπισε επικρίσεις την περασμένη εβδομάδα αφού αρχικά ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει ένα ανατολικό χωριό από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά αργότερα είπε ότι η αναφορά της ήταν ανακριβής και ότι οι μάχες εξακολουθούσαν να μαίνονται γύρω από το χωριό.
Διεθνές Δικαστήριο: Ουκρανία και Ρωσία εκ νέου σε ακροάσεις
Στο μεταξύ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου καλούνται Ρωσία και Ουκρανία, σε υπόθεση που αφορά τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η εισβολή της στην Ουκρανία έγινε για να αποτραπεί μια γενοκτονία.
Η Ουκρανία έφερε την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών λίγες ημέρες μετά τη εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η Ρωσία καταχράται το διεθνές δίκαιο λέγοντας ότι η εισβολή έγινε προκειμένου να αποτραπεί μια υποτιθέμενη γενοκτονία στην ανατολική Ουκρανία.
Από τη μεριά τους, Ρώσοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να κατηγορούν την Ουκρανία ότι εκείνη έχει διαπράξει γενοκτονία.
Η Ρωσία επιθυμεί την απόρριψη της υπόθεσης και αντιτίθεται στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Οι ακροάσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 27 Σεπτεμβρίου, δεν θα εμβαθύνουν στην ουσία της υπόθεσης και αντ’ αυτού επικεντρώνονται σε νομικά επιχειρήματα σχετικά με τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί την υπόθεση ως έναν πλάγιο τρόπο για να λάβει μια απόφαση σχετικά με τη συνολική νομιμότητα της στρατιωτικής της δράσης.
Από την άλλη, η Ουκρανία έχει ήδη ξεπεράσει ένα εμπόδιο, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της σε προκαταρκτική απόφαση για την υπόθεση τον περασμένο Μάρτιο. Βάσει αυτής της απόφασης, το δικαστήριο διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία.
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;