Να μαζέψει μέρος των απωλειών της εβδομάδας προσπαθεί σήμερα η Wall Street, χωρίς όμως να δίνει το μήνυμα μιας αντίδρασης που θα αλλάξει την εικόνα μετά από τρεις ημέρες πτώσης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,04% στις 34.055 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,22% στις 4.339 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,38% στις 13.274 μονάδες.

«Φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου βάζει το Κρεμλίνο

Η αγορά προσπαθεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε το μήνυμα από την Federal Reserve ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτά τα υψηλά επίπεδα θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως οι μετοχές, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να χάνουν κατά 2,7% και 3,5% αυτή την εβδομάδα, αντίστοιχα, οδεύοντας προς τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από τον Μάρτιο. Εν τω μεταξύ ο Dow υποχωρεί κατά 1,6% αυτήν την εβδομάδα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν μετά την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων το 2023. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι πέριξ του 4,5%, το υψηλότερο επίπεδό του από το 2007. Εν τω μεταξύ, το επιτόκιο 2 ετών ξεπέρασε το 5,2% , αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για ένα “κλείσιμο” της κυβέρνησης, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομία. «Το risk-off είναι η βασική στρατηγική καθώς οι αγορές προσαρμόζονται στο σήμα «υψηλότερα για περισσότερο»», σχολίασε ο George Goncalves, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην MUFG.

Για να αποφευχθεί η διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών πρέπει να συμφωνήσουν σε μια νομοθεσία για τις αμυντικές πιστώσεις ύψους 886 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πλέον κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης (shutdown) είναι αυξημένος, με τα περιθώρια να είναι μόλις 10 ημέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street