Ως μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού κλάδου χαρακτηρίζουν αναλυτές την απολύτως επιτυχημένη δημόσια πρόταση της Optima Bank, η οποία με πανηγυρικό τρόπο σπάει το ρόδι των εισαγωγών τραπεζών στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια.

Υλοποιήθηκε δε σε μία περίοδο διόρθωσης για τις τιμές των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα ‘σπασε η IPO της Optima Bank – Πάνω από μισό δισ. οι προσφορές

Παρ΄ όλα αυτά, η έκδοση της τράπεζας, ύψους 150 εκατ. ευρώ, υπερκαλύφθηκε κατά 3,7 φορές, καθώς υποβλήθηκαν προσφορές άνω των 550 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας το ισχυρό ενδιαφέρον της εγχώριας και διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για ανάληψη ελληνικού ρίσκου.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η επιτυχία της Optima Bank αποτελεί πρόκριμα για τις επόμενες εισαγωγές εταιρειών στο ΧΑ, οι οποίες μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Trade Estates, η Noval, η Orilina Properties και o Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ‘‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ που θα ακολουθήσουν.

Τα θεμελιώδη μεγέθη

Η ολοκλήρωση του εγχειρήματος της Optima Bank πάντως μόνο τυχαία δεν ήταν, δεδομένων των πολύ ισχυρών θεμελιωδών της μεγεθών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας είναι από τους καλύτερους στην αγορά, διαθέτει υπερβάλλουσα ρευστότητα και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι σχεδόν μηδενικά (0,35%).

Παράλληλα, η διοίκησή της έχει υποσχεθεί τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης του 2023, τόσο στο υφιστάμενους, όσο και στους νέους μετόχους που θα αποκτήσουν τίτλους της μέσω της αύξησης κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιασμοί της τράπεζας προβλέπουν την επιστροφή στους μετόχους του 30% – 35% των κερδών της εφετινής χρήσης.

Τα κέρδη του 2023

Στο α΄ εξάμηνο του 2023 τα κέρδη της Optima Bank έφτασαν τα 44,1 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας το καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου της περυσινής χρήσης.

Με αυτά τα δεδομένα, αναλυτές εκτιμούν ότι εφέτος η κερδοφορία θα ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ και θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα το 2024, εφόσον δεν επιδεινωθούν οι μακροοικονομικές συνθήκες.

Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της Optima Bank προσέγγισε τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2023 το 30%, ενώ μετά την επικείμενη αύξηση θα διαμορφωθεί στη ζώνη του 24% – 25%, αρκετά υψηλότερα από τους συστημικούς ομίλους.

Αυτήν την στιγμή το σύνολο των καταθέσεών της κινείται στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια φτάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία ευνοϊκή σχέση, που σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη κεφαλαιακή ένεση, θα επιτρέψει στην Optima Bank να ενισχύσει σημαντικά τις εργασίες της στις χρηματοδοτήσεις, δίνοντας έμφαση σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η πιστωτική επέκταση

Στόχος της διοίκησης της τράπεζας αποτελεί ο διπλασιασμός του υπολοίπου των δανείων της, πάνω από τα 4 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Εντός του 2023 η Optima Bank έχει πετύχει την αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου κατά 530 εκατ. ευρώ και την ενίσχυση των καταθέσεων πελατείας κατά 600 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα διαθέτει σήμερα δίκτυο 27 καταστημάτων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ενώ ο σχεδιασμός της προβλέπει την επέκτασή του σε μεγάλα αστικά κέντρα. Η επόμενη μονάδα αναμένεται να ανοίξει σύντομα στην Πάτρα.

Ταυτόχρονα, εξελίσσει τις ψηφιακές της υπηρεσίες, με στόχο να προσφέρει ποιοτική online εξυπηρέτηση στους πελάτες της, ενώ οι νέες εγγραφές μπορούν να γίνουν πλέον χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα.

Χρονοδιάγραμμα

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο της Optima Bank το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα της IPO περιλαμβάνει:

  •  Στις 3 Οκτωβρίου: Αποδέσμευση κεφαλαίων επενδυτών και καταβολή αντιτίμου των κατανεμηθεισών Μετοχών από τους Ειδικούς και Ιδιώτες Επενδυτές. Επίσης την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η πιστοποίηση της καταβολής των αντληθέντων κεφαλαίων από τον ορκωτό ελεγκτή και από το Δ.Σ. της Τράπεζας. Θα πραγματοποιηθεί η παράδοση των Μετοχών στους επενδυτές μέσω καταχώρισης στους Λογαριασμούς Αξιογράφων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων Δημοσίευση ανακοίνωσης στο Η.Δ.Τ. του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα της Τράπεζας για την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης
  •  Στις 4 Οκτωβρίου: Έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις