Η επιλογή της ειδικότητας στο κολέγιο, η επιλογή της τέλειας καριέρας, η απόφαση αν θα παραμείνει κανείς στην δουλειά ή να μετακομίσει και να αλλάξει εργασία είναι δύσκολες επιλογές. Όλοι περνάμε τεράστιο χρόνο στη δουλειά μας και όλοι θέλουμε (και αξίζουμε) να αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Αλλά ο δρόμος για την εύρεση αυτής της εργασίας δεν είναι πάντα ξεκάθαρος.

Ευτυχώς, υπάρχουν ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι είναι σωστό για εσάς. Το Harvard Business Review δημιούργησε ένα πλαίσιο πέντε βημάτων για να περιορίσετε τις επιλογές σας και να επικεντρωθείτε σε αυτό που είναι σημαντικό.

7 «βήματα» για την επιτυχία – Πώς επιβιώνουμε σε περιβάλλοντα εντατικοποίησης της εργασίας

1. Τι σας λένε τα συναισθήματά σας;

Αν θέλετε να βρείτε μια ικανοποιητική καριέρα, αυτή πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σας. Τα συναισθήματά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να το διακρίνετε αυτό, ακόμη και αν δεν έχετε κατονομάσει συνειδητά ποιες είναι αυτές οι αξίες.

Σκεφτείτε το ως εξής: Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια σημαντική απόφαση, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα σας; Συνήθως, πριν ενεργοποιηθεί η λογική, βιώνετε ένα έντονο συναίσθημα. Δώστε προσοχή σε αυτό. Τα συναισθήματά σας συνδέονται με το ποιοι είστε στον πυρήνα σας και μπορούν να σας δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητά σας και τις αξίες που μπορεί να καθοδηγούν τις πράξεις σας, αλλά που επίσης, μερικές φορές, βρίσκονται πέρα από τη συνειδητή σας επίγνωση.

2. Τι σας ενδιαφέρει;

Μόλις συνδεθείτε με τα συναισθήματά σας, είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα: να προσδιορίσετε συνειδητά τις αξίες σας.

Τι είναι οι αξίες; Ορίζονται απλά ως αυτό που πραγματικά έχει σημασία για εσάς, ή το “γιατί” σας. Δηλαδή, μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε γιατί μια συγκεκριμένη απόφαση σας φαίνεται πιο σημαντική από μια άλλη.

Η κατανόηση του “γιατί” σας θα σας επιτρέψει να κάνετε επιλογές που ευθυγραμμίζονται άμεσα με τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν – επιλογές που θα σας κρατήσουν ικανοποιημένους μακροπρόθεσμα.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι προσπαθείτε να αποφασίσετε μεταξύ δύο θέσεων εργασίας που σας έχουν προταθεί. Η μία είναι μια υψηλόμισθη θέση εργασίας σε μια εταιρεία και η άλλη είναι μια θέση εργασίας σε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία με λογικό, αλλά χαμηλότερο μισθό. Αν αφιερώσετε χρόνο για να προσδιορίσετε τις αξίες σας και διαπιστώσετε ότι το να βοηθάτε τους άλλους είναι μία από αυτές, αλλά τα χρήματα δεν είναι ψηλά στη λίστα σας, αυτό κάνει την απόφασή σας να εργαστείτε στη μη κερδοσκοπική εταιρεία λίγο πιο εύκολη.

3. Τι έχει σημασία για τους άλλους ανθρώπους;

Κανείς μας δεν υπάρχει σε κενό αέρος. Ακριβώς όπως είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε τι έχει σημασία για εσάς, είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε πώς η απόφασή σας θα επηρεάσει τους αγαπημένους σας – γιατί πιθανότατα θα επηρεάσει.

Είτε πρόκειται για σύντροφο, μέλος της οικογένειας ή φίλο, ρωτήστε τους ανθρώπους που θα επηρεαστούν από τις επιλογές σας για τις δικές τους σκέψεις, συνεισφορές και συναισθήματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν παίρνετε μια απόφαση σχετικά με την καριέρα σας. Συχνά, αυτού του είδους οι επιλογές επηρεάζουν έντονα τα οικονομικά σας και την κατάσταση διαβίωσής σας, καθώς και τον χρόνο που μπορείτε να αφιερώσετε σε ορισμένες σχέσεις.

4. Ποια είναι η πραγματικότητα της κατάστασης;

Ο στόχος της ερώτησης αυτής είναι να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τις επιλογές σας για τους σωστούς λόγους. Θέλετε να διασφαλίσετε ότι η απόφαση που πρόκειται να πάρετε βασίζεται σε σωστά δεδομένα και όχι σε μια λανθασμένη ερμηνεία της κατάστασής σας. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξετε να έχετε λανθασμένες προσδοκίες ή να νιώσετε απογοητευμένοι από την επιλογή που θα κάνετε.

Για να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να είστε αντικειμενικοί και να εξετάσετε τις πραγματικότητες που περιβάλλουν τις επιλογές σας και όχι τις υποθέσεις σας.

5. Πώς μπορώ να ενώσω τα κομμάτια;

Μόλις απαντήσετε σε αυτές τις τέσσερις ερωτήσεις, έχετε θέσει τα θεμέλια για να πάρετε τη βέλτιστη απόφαση. Υπάρχει όμως ακόμα ένα τελευταίο βήμα: να ενώσετε όλα τα κομμάτια μαζί

Πώς το κάνετε αυτό;

Ξεκινήστε επανεξετάζοντας όλες τις πληροφορίες που μόλις ανακαλύψατε. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να αποφασίσετε για την επαγγελματική σας πορεία, αναλογιστείτε τα συναισθήματα που νιώσατε καθώς εξετάζατε τις πιθανές επαγγελματικές σας επιλογές. Ρωτήστε τον εαυτό σας: “Πώς αισθάνομαι και γιατί αισθάνομαι έτσι;”.

Στη συνέχεια, επανεξετάστε τις αξίες σας. Ευθυγραμμίζονται οι επαγγελματικές επιλογές που σας ενθουσιάζουν με αυτές τις αξίες; Τι γίνεται με τις αξίες των αγαπημένων σας προσώπων; Αυτό θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τον κατάλογό σας.

Τέλος, κάντε έναν έλεγχο της πραγματικότητας στον εαυτό σας. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που οδηγούν την απόφασή σας και βασίζονται σε υποθέσεις και όχι σε πληροφορίες;

Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά αν δώσετε την πλήρη προσοχή σας σε καθένα από αυτά τα σημεία θα σας βοηθήσει να λάβετε μια ορθολογική, κατάλληλη απόφαση σχετικά με το ποια επαγγελματική πορεία είναι η καλύτερη για εσάς, ανεξάρτητα από την τρέχουσα κατάστασή σας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα ξέρετε επίσης, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, ότι η απόφαση που παίρνετε βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αξίες σας, τα συναισθήματά σας, τον εαυτό σας και τους ανθρώπους που αγαπάτε. Και όταν πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, όπως η εύρεση της τέλειας καριέρας σας, αυτό είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News