Είναι εργατικές, μορφωμένες, δεν φοβούνται να ρισκάρουν αλλά και να κουραστούν προκειμένου να ανέβουν σκαλί σκαλί στην κορυφή. Οι γυναίκες αποτελούν την ήρεμη δύναμη των επιχειρήσεων, η οποία όμως δρα αποτελεσματικά στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες επιχειρούν ή βρίσκονται σε ηγετική θέση σε κάποια επιχείρηση βελτιώνοντας τη θέση της χώρας στη διεθνή κατάταξη. Μάλιστα ο αριθμός των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις συνεχίζει να καταγράφει άνοδο τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Στοιχεία έρευνας της Grant Thornton για το «Γυναικείο Επιχειρείν το 2023», σε παγκόσμιο επίπεδο, δείχνει ότι το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις ανέρχεται σε 32,4% με τις προβλέψεις να θέλουν το 2025 το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις να ανέρχεται στο 34%.

Υγεία: Οι γυναίκες πληρώνουν 15,4 δισ. δολάρια περισσότερα από τους άντρες για υγειονομική περίθαλψη

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, στο 37% έναντι 28% το 2022, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ.

Παράλληλα, το ποσοστό των γυναικών Partners έκανε άλμα σε σχέση με το προηγούμενο έτος φτάνοντας στο 25%, έναντι μόλις 5% το 2022, την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως ανέρχεται μόλις στο 8%.

Πού υπερτερούν

Ευρήματα της τελευταίας έρευνας της ΙCAP CRIF για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα σε 1.200 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα που διοικούνται από γυναίκες, δείχνουν ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες χαρακτηρίζονται από εργατικότητα και επιμονή, ενώ θεωρούν ότι υπερτερούν των ανδρών συναδέλφων τους στην ενσυναίσθηση και την κατανόηση (70%), στις επικοινωνιακές δεξιότητες (68%) και στο πνεύμα δημιουργικότητας (65%) που τις διακατέχει.

Ωστόσο, πάνω από τις μισές (59%) θεωρούν ότι υφίστανται διαφορετική μισθολογική μεταχείριση σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους και οι επτά στις δέκα εκτιμούν ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις, το βάρος των οποίων επωμίζονται, αποτελούν τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στην επαγγελματική τους ανέλιξη.

Εντούτοις, εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξες για την επόμενη διετία (2023-2024) και προβλέπουν σημαντική αύξηση των εσόδων των εταιρειών που ηγούνται, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 11%. Πάντως υπάρχει ένας, ο οριζόντιος επαγγελματικός διαχωρισμός ανδρών και γυναικών, όπως δείχνουν μελέτες, που συνδέεται με στερεότυπα. Η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια την αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των γυναικών σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους της οικονομίας και του επιχειρείν έναντι άλλων.

Top 500»

Η μελέτη έδειξε ότι στην Ελλάδα, σε εταιρείες που εισήλθαν για πρώτη φορά στις «Top 500» και διευθύνονται από γυναίκες (2020-2021), το 48,6% αφορούσε το εμπόριο, 18,9% τη βιομηχανία και 32,4% τον τομέα των υπηρεσιών. Σε σχέση με τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν οι εταιρείες που ηγούνται γυναίκες, παρατηρείται ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά εντοπίζονται στις Ομόρρυθμες Εταιρείες (31,9%), Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (30,2%), Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (30,1%), Μονοπρόσωπες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (27,3), Μονοπρόσωπες Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (25,3%), Ετερόρρυθμες Εταιρείες (24,6%) και Ανώνυμες Εταιρείες (22,3%).

Πηγή: Εντυπη Εκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive