Δυνατότητα δημιουργίας επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων σε όλους, χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς, ανάθεση της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδος και μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις παροχές των συγκεκριμένων Ταμείων. Πρόκειται για τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να έλθει στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του μηνός Νοεμβρίου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 11 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει μια σειρά ασφαλιστικών διατάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ασφαλιστικό: Πώς επενδύουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Συνταξη με οφειλές

Εκτός από την επαναρρύθμιση του καθεστώτος των επαγγελματικών ταμείων, θα συμπεριλάβει και τις δύο ασφαλιστικές διατάξεις που αφορούν την απασχόληση συνταξιούχων αλλά και τη δυνατότητα συνταξιοδότησης όσων ασφαλισμένων έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ της τάξεως από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις – αρχικώς – ήταν να ενσωματωθούν στο εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά καθυστέρησε η τελική έγκρισή τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, γι’ αυτό επιλέχθηκε να έλθουν με ξεχωριστό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει και άλλες ασφαλιστικές – κυρίως – διατάξεις.

Τα επαγγελματικά ταμεία

Η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει αλλαγές στο καθεστώς των επαγγελματικών ταμείων και την αναμόρφωση του τρίτου πυλώνας ασφάλισης. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας επαγγελματικού ταμείου σε ομάδες εργαζομένων που διαφορετικά δεν θα είχαν αυτή τη δυνατότητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από το 88% των επιχειρήσεων απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό και συνολικά το 98,4% των επιχειρήσεων απασχολεί έως 50 άτομα.

Η νέα μεταρρύθμιση αναμένεται να λύσει το θέμα αυτό με τη θεσμοθέτηση των λεγόμενων πολυεργοδοτικών επαγγελματικών ταμείων. Δηλαδή τη σύσταση ανάλογων Ταμείων από ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν κάποιον επαγγελματικό δεσμό, δεν ανήκουν στην ίδια επαγγελματική ομάδα, δεν κάνουν το ίδιο επάγγελμα και δεν απασχολούνται στην ίδια επιχείρηση. Οι αλλαγές που αναμένεται να υιοθετηθούν θα αφορούν και τις φορολογικές απαλλαγές, τόσο των εισφορών όσο και ορισμένων παροχών των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, αλλά και ζητήματα εποπτείας, η οποία αναμένεται να ανατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων έρχονται σε μια εποχή που ο συγκεκριμένο κλάδος βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Συνολικά στη χώρα έχουν δημιουργηθεί περίπου τριάντα επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης με ενεργητικά επενδεδυμένα κεφάλαια που ξεπερνούν τα 1,7 δισ. και ασφαλισμένα μέλη πάνω από 200.000 εργαζομένους. Ο αριθμός αυτός δείχνει μια ταχέως αυξανόμενη αγορά που φιλοδοξεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων της χώρας με επιπλέον – συμπληρωματικές – παροχές.

Ασφαλισμένοι με χρέη

Δυνατότητα συνταξιοδότησης θα έχουν – με τη νέα νομοθετική ρύθμιση – όσοι ασφαλισμένοι οφείλουν από 20.000 έως 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ. Οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα λαμβάνουν το 40% της σύνταξής τους ενώ το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται έως ότου η οφειλή «πέσει» κάτω από τις 20.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, θα ισχύει η σημερινή πρόβλεψη, με ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους σε 60 ισόποσες δόσεις που θα παρακρατούνται από το ποσό του 100% της σύνταξης. Μέχρι σήμερα οι οφειλέτες με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ δεν είχαν τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη χωρίς να αποπληρώσουν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό. Πλέον, με τη νέα διάταξη θα δικαιούνται σύνταξη και όσοι έχουν οφειλές έως 30.000 ευρώ (και έως 10.000 ευρώ στην περίπτωση αγροτών). Η δυνατότητα αυτή θα υπόκειται σε αυστηρές εισοδηματικές προϋποθέσεις.
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθεί και η διάταξη για την κατάργηση του πέναλτι 30% από τις συντάξεις όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να απασχολούνται. Η νέα διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους θα μπει σε ισχύ από το νέο έτος, ενώ η ειδική εισφορά που θα αντικαταστήσει τη σημερινή μείωση της σύνταξης κατά 30% θα είναι 10% επί των αμοιβών τις οποίες θα λαμβάνει ο συνταξιούχος από την εργασία του. Στην περίπτωση μη μισθωτής απασχόλησης, η παρακράτηση θα είναι 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που θα επιλέξει ο συνταξιούχος. Σε όλες τις περιπτώσεις ο συνταξιούχος θα καταβάλλει την επιπλέον εισφορά αφού πρώτα πληρώσει το σύνολο των προβλεπόμενων φόρων και εισφορών τόσο για το εισόδημά του από την εργασία όσο και για τη σύνταξή του. Σε κάθε περίπτωση, οι επιπλέον εισφορές δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 413 ευρώ τον μήνα (4.956 ευρώ τον χρόνο).

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.