Υπό έλεγχο προσπαθούν να θέσουν τις απώλειες σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να διαγνώσουν τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή, αφού η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Ισραήλ το Σάββατο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,4%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 1,4%, ενώ στηρίξεις παρέχει ο κλάδος του πετρελαίου. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,04% στις 7.497 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,72% στις 15.117 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,71% στις 7.008 μονάδες.

Άλμα στις τιμές του πετρελαίου με το βλέμμα στο Ισραήλ [γράφημα]

Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 4%, καθώς η βία αυξάνει τον γεωπολιτικό κίνδυνο στις ήδη εύθραυστες αγορές που αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια.

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Vodafone σημειώνει άνοδο 0,2% αφού η ισπανική εφημερίδα Expansion ανέφερε ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο εξαγοράς Apollo Global Management με έδρα τις ΗΠΑ ετοιμάζει προσφορά με το τοπικό ταμείο JB Capital για την ισπανική μονάδα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, όπως ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis. Η παραγωγή στον κλάδο μειώθηκε κατά 2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022.

Η πτωτική κίνηση οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής ενέργειας κατά 6,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ακολουθούμενη από πτώση 2,4% στον κατασκευαστικό τομέα. Αντίθετα, η παραγωγή στην αυτοκινητοβιομηχανία βελτιώθηκε κατά 7,6% σε μηνιαία βάση, μετά από πτώση 9,4% τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές