Σε αρνητικά εδάφη κινείται σήμερα η Wall Street, καθώς δέχεται και αυτή με τη σειρά της τις εντολές “ανησυχίας” για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σε μια περίοδο μάλιστα που το κλίμα είναι εύθραυστο.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,07% στις 33.385 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,27% στις 4.296 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,77% στις 13.328 μονάδες.

ΟΠΕΚ: Προβλέπει συνεχή αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο μέχρι το 2045

Πάντως, η αγορά ομολόγων είναι κλειστή σήμερα στις ΗΠΑ, λόγω της αργίας για την Ημέρα του Κολόμβου, με τη Wall Street να πρέπει να περιμένει μέχρι την Τρίτη για ενημέρωση σχετικά με τα επιτόκια.

Οι αγορές παρακολουθούν την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, μετά την εισβολή της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, στην οποία το Ισραήλ χτυπήθηκε σε νευραλγικά σημεία. Περισσότεροι από 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί σε αυτό που η Χαμάς αποκαλεί Επιχείρηση Πλημμύρα Al Aqsa, με τουλάχιστον 490 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται στο πλαίσιο των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά, με ορισμένους ειδικούς να προβλέπουν μια «απότομη αύξηση» της τιμής του πετρελαίου. Η αυξανόμενη ένταση θα μπορούσε επίσης να υποκινήσει περαιτέρω αστάθεια στην αγορά που ήδη βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή από τον επίμονο πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια.

Σε επίπεδο τίτλων, η άνοδος του πετρελαίου κοντά στα 90 δολάρια, έχει ενισχύσει τον κλάδο, όπως και εκείνον της αμυντικής βιομηχανίας. Η Lockheed Martin και η Northrop Grumman ενισχύονται κατά 4,9% και 3,6%, αντίστοιχα, ενώ Marathon Oil και Occidental Petroleum κερδίζουν 3,6% και 3,4%, αντίστοιχα.

Πάντως, η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Janet Yellen δήλωσε στη Wall Street Journal σήμερα ότι η Ουάσιγκτον «πιθανότατα» θα εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η τιμή του αργού πετρελαίου δεν θα ξεπεράσει το ανώτατο όριο που καθορίστηκε από την Ομάδα των Επτά (G7).

“Εξετάζουμε την επιβολή πολύ προσεκτικά και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά γνωρίζουν ότι παίρνουμε αυτό το ανώτατο όριο τιμής στα σοβαρά”, δήλωσε η Yellen στη WSJ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street