Στην πώληση κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, μέσα από ένα πακέτο τριών χαρτοφυλακίων υπό την κωδική ονομασία «alphabet» προχωρά η PQH. Πρόκειται επί της ουσίας για το γνωστό project Αριάδνη που είχε προσπαθήσει να αξιοποιήσει και πέρυσι η Ειδική Εταιρεία Εκκαθάρισης, χωρίς ωστόσο επιτυχία.

Στελέχη της PQH στο πλαίσιο διαδικτυακής ενημέρωσης ανέφεραν πως το καινούριο project σχεδιάστηκε με βάση τις ανάγκες των επενδυτών, και δήλωσαν αισιόδοξοι για την κατάληξη της νέας προσπάθειας, αφού όπως είπαν υπάρχει ενδιαφέρον. Όπως εξήγησαν τα χαρτοφυλάκια που βγαίνουν στο «σφυρί» αφορούν κατά κύριο λόγο δάνεια λιανικής και επιχειρηματικά δάνεια, μέρος των οποίων είναι εξασφαλισμένο με εμπράγματες εγγυήσεις σε ακίνητα.

Κόκκινα δάνεια: Δεύτερη ευκαιρία για οφειλέτες

Το χρονοδιάγραμμα

Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκινάει την προσεχή Δευτέρα, όπου αναμένεται να ανοίξει το VDR (εικονική βάση δεδομένων) στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Μέχρι τέλος του έτους προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί η φάση των μη δεσμευτικών προσφορών, ώστε στη συνέχεια και μέσα στο 2024 να κατατεθούν οι δεσμευτικές (τελικές) προσφορές. Η διαδικασία πώλησης εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Η ακτινογραφία των πακέτων

Ειδικότερα, τα τρία χαρτοφυλάκια που θα πουληθούν είναι τα εξής:

· Το Alphabet Εξασφαλισμένων Δανείων Λιανικής ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Με βάση την ενημέρωση, περίπου το 1/3 των δανείων είναι ρυθμισμένο ή ενταγμένο στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας των δανειοληπτών και αφορά περίπου 16.000 οφειλέτες. Οι συνολικές απαιτήσεις ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ ενώ η εμπορική αξία των εξασφαλίσεων σε ακίνητα ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ.

· Alphabet Εξασφαλισμένων Επιχειρηματικών Δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Αφορά περίπου 6.500 δανειολήπτες ενώ οι συνολικές απαιτήσεις ανέρχονται σε 7,1 δισ. ευρώ. Η εμπορική αξία των ακινήτων που είναι εξασφαλισμένα ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ.

· Alphabet Ανεξασφάλιστων ή Χαμηλής Εξασφάλισης Δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αφορά 17.500 οφειλέτες με συνολικές απαιτήσεις ύψους 4,8 δισ. ευρώ ενώ σχεδόν 1 δισ. ευρώ ανέρχεται η εμπορική αξία των εξασφαλίσεων σε ακίνητα.

Τα στελέχη της PQH δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίστηκε η δημιουργία των τριών νέων πακέτων, ανέφεραν ότι δημιουργήθηκε ώστε να μπορέσουν περισσότεροι επενδυτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία αλλά και να δίδεται η δυνατότητα στους επενδυτές για να προχωρήσουν στην γρήγορη εκκαθάρισή τους και με μαζικό τρόπο.

Όπως εξήγησαν τα στελέχη της PQH, η διαγωνιστική διαδικασία θα τρέξει παράλληλα και διακριτά για τα τρία πακέτα, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα κάποιος επενδυτής να ενδιαφερθεί για το σύνολό τους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, εφόσον κριθεί απαραίτητο και ανάλογα με τις ανάγκες των επενδυτών να επιβραδυνθεί ή να επιταχυνθεί κάποιος διαγωνισμός ενώ προβλέπεται η κατάθεση μιας ελάχιστης τιμής για να προκριθεί ο επενδυτής στην επόμενη φάση του κάθε διαγωνισμού.

Μετά από την πώληση του παραπάνω σπονδυλωτού πακέτου, η αξία του χαρτοφυλακίου που θα διαθέτει η PQH θα ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως από οποιαδήποτε αξιοποίηση εξαιρούνται τα κόκκινα αγροτικά δάνεια που παρέλαβε από την Αγροτική Τράπεζα και κάποια ακόμη ειδικής κατηγορίας.

Τα δάνεια των πλημμυροπαθών

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πόσα δάνεια που διατίθεται προς πώληση αφορούν σε πλημμυροπαθείς (είτε επιχειρήσεις είτε ιδιώτες) μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel από τον θεσσαλικό κάμπο, τα στελέχη της PQH απέφυγαν να δώσουν κάποια εκτίμηση, λέγοντας πως είναι πολύ νωρίς. Έσπευσαν πάντως να τονίσουν πως θεωρούν ότι η έκθεση της εταιρείας είναι περιορισμένη, αν και θα περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο προκειμένου να γίνει έγκυρη αποτίμηση της ζημιάς.

Διευκρίνισαν πως δεν έχει προβλεφθεί κάποια εξαίρεση, καθώς μια πώληση ενός δανείου δεν αλλάζει κάτι για τον δανειολήπτη ενώ επεσήμαναν την πρόθεση της PQH να σταθεί δίπλα στους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές. Υπογράμμισαν δε ότι θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες εφόσον χρειαστεί κάποια διευθέτηση από την πλευρά τους.

Θεωρούν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν πρόκειται να αλλάξει εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, αφού ο ορίζοντάς που επενδύουν οι επενδυτές σε τέτοιου είδους χαρτοφυλάκια είναι τουλάχιστον πενταετής, προσθέτοντας πως δεν έχουν λάβει κάποιο μήνυμα υπαναχώρησης από την πλευρά των δυνητικών επενδυτών εξαιτίας αυτού του λόγου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις