Πολύ περισσότερες γυναίκες σε υψηλά αμειβόμενες ανώτερες θέσεις βιώνουν άγχος σε σύγκριση με τους άντρες ομολόγους τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, την οποία αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι περίπου οκτώ στις 10 γυναίκες σε ανώτερους ρόλους αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο άγχος. Το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από τους περίπου έξι στους δέκα άνδρες στελέχη που είχαν την ίδια απάντηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου επτά στις δέκα γυναίκες στελέχη αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, με το ένα τρίτο αυτών να αντιμετωπίζει σοβαρή κατάθλιψη, ενώ περίπου οι μισές υπομένουν κρίσεις πανικού και άγχους και τρεις στις δέκα λένε ότι έχουν βιώσει σκέψεις αυτοκτονίας.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις στις δέκα γυναίκες δήλωσαν ότι παίρνουν «ψυχαγωγικά» ναρκωτικά περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα, με τρεις στις δέκα να λένε ότι καταναλώνουν ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Ερευνητές, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση 1.000 επιχειρηματιών που βγάζουν 75.000 λίρες ή περισσότερο ετησίως, ανακάλυψαν ότι περίπου το ένα τρίτο των γυναικών λένε ότι έχουν παλέψει με εθισμό στο αλκοόλ, με περίπου το ίδιο ποσοστό να ομολογεί ότι έπινε κατά τις ώρες εργασίας.

Σωματικά συμπτώματα και καταστροφή σχέσεων

Περίπου τέσσερις στις δέκα γυναίκες δήλωσαν ότι υποφέρουν από σωματικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμίες και πονοκεφάλους που προκαλούνται από το εργασιακό άγχος, ενώ έξι στις δέκα γυναίκες στελέχη ανησυχούν ότι η εργασιακή πίεση είχε βλάψει μόνιμα τις σχέσεις τους.

Περίπου το 54% των γυναικών υψηλόβαθμων στελεχών ανέφεραν ότι έκαναν σεξ για να ανακουφίσουν το άγχος – σημαντικά υψηλότερο από το 32% των ανδρών που είπαν το ίδιο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το κέντρο απεξάρτησης The Dawn Rehab στην Ταϊλάνδη, το οποίο προσφέρει θεραπεία σε πελάτες από όλο τον κόσμο.

Μιλώντας στην Independent, ανώτερη ψυχοθεραπεύτρια στο ίδρυμα, είπε ότι πολλές από τις γυναίκες πελάτισσές επιφανειακά φαίνονται να τα έχουν όλα υπό έλεγχο, αλλά κουβαλούν ένα τεράστιο «ψυχικό φορτίο» και διαχειρίζονται ένα απίστευτα υψηλό επίπεδο ευθύνης, το οποίο δεν είναι βιώσιμο χωρίς υποστήριξη και συχνά η υποστήριξη δεν υπάρχει.

Είπε ότι οι πελάτες τους συχνά αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και ότι είναι ρουτίνα για αυτούς να αυτοθεραπεύονται με αλκοόλ και ναρκωτικά αντί να ζητούν βοήθεια ή να είναι ανοιχτοί για το πώς νιώθουν πραγματικά.

Burnout

Αυτές οι συμπεριφορές αντιμετώπισης μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό που είναι γνωστό ως «εθισμός υψηλής λειτουργικότητας». Υπάρχουν επίσης εξίσου πολλές περιπτώσεις επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) – μια κατάσταση χρόνιας σωματικής και συναισθηματικής κόπωσης που οδηγεί σε αισθήματα αποστασιοποίησης, αποδυνάμωσης, κατάθλιψης και άγχους.

Τόσο ο εθισμός υψηλής λειτουργικότητας όσο και το burnout είναι σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να κλιμακωθούν, ωστόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive