Καθώς ο αριθμός των δορυφόρων που γυροφέρνουν τη Γη αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, οι αστρονόμοι ανησυχούν ότι ο συνωστισμός θα αλλάξει τον νυχτερινό ουρανό για πάντα και θα αλλοιώσει τις παρατηρήσεις με επίγεια τηλεσκόπια.

Η SpaceX, η αεροδιαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ, έχει εκτοξεύσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 5.000 δορυφόρους που προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ το σύνολο της βιομηχανίας επικοινωνιών έχει υποβάλει προτάσεις για εκτόξευση μισού εκατομμυρίου δορυφόρων τα επόμενα χρόνια.

Η ανησυχία στην ερευνητική κοινότητα κορυφώθηκε στα τέλη του 2022 με την εκτόξευση του BlueWalker 3, δορυφόρου για ευρυζωνικές υπηρεσίες 5G, ο οποίος άπλωσε στο Διάστημα μια λευκή κεραιοστοιχία (εικόνα) με επιφάνεια 65 τετραγωνικών μέτρων, τη μεγαλύτερη που έχει εκτοξευθεί ποτέ.

Ως αποτέλεσμα, για έναν παρατηρητή σε μια σκοτεινή περιοχή της Γης, ο BlueWalker 3 είναι φωτεινότερος από το 99% των άστρων στον ουρανό.

Όποτε τυχαίνει να περνά μπροστά από τηλεσκόπια, τα οποία χρειάζονται μεγάλους χρόνους έκθεσης, ο δορυφόρος αφήνει ένα λευκό ίχνος που αλλοιώνει τις εικόνες.

Η εταιρεία στην οποία ανήκει ο BlueWalker 3, η αμερικανική BlueWalker 3, συμφώνησε να συνεργαστεί με την αστρονομική κοινότητα για να βρει τεχνικές λύσεις, όπως αλλαγές στον προσανατολισμό και στον χρωματισμό του δορυφόρου ώστε να μειωθεί η ανακλαστικότητά του.

Το ίδιο έχει υποσχεθεί και η SpaceX, της οποίας οι δορυφόροι περνούν ενίοτε μπροστά από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και καταστρέφουν τις παρατηρήσεις.

Συμβιβαστικές λύσεις μπορεί να βρεθούν, φαίνεται όμως σίγουρο ότι ο νυχτερινός ουρανός δεν θα επιστρέψει στην παλιά του ησυχία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία