Κινέζοι επενδυτές ξεπούλησαν τα περισσότερα αμερικανικά ομόλογα και μετοχές εδώ και τέσσερα χρόνια τον Αύγουστο, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι οι αρχές μπορεί να έχουν κινηθεί για να ενισχύσουν τα ταμεία τους, προκειμένου να υπερασπιστούν το εξασθενημένο γιουάν.

Το μεγαλύτερο μέρος των 21,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πουλήθηκαν ήταν σε ομόλογα και μετοχές των ΗΠΑ, με τα funds στην ασιατική χώρα να περικόπτουν επίσης τα χρέη των πρακτορείων, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Τον Αύγουστο, το γιουάν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Νοέμβριο, ωθώντας το Πεκίνο να πει στις κρατικές τράπεζες να εντείνουν τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι η ρευστοποίηση ορισμένων ομολογιακών συμμετοχών για την απόκτηση μετρητών σε δολάρια ΗΠΑ σε περίπτωση που χρειαστεί αργότερα για την υπεράσπιση του γιουάν μέσω πράξεων παρέμβασης», δήλωσε στο Bloomberg ο Γκάρεθ Μπέρι, αναλυτής νομισμάτων και επιτοκίων στη Macquarie Group Ltd. στη Σιγκαπούρη. «Ο ίδιος λόγος μπορεί να ισχύει και για το γιατί πούλησαν μετοχές».

Οι Κινέζοι επενδυτές πούλησαν το ρεκόρ αμερικανικών μετοχών 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ενώ κινεζικά αμοιβαία κεφάλαια πουλούσαν πτωτικά συμμετοχές σε κρατικά ομόλογα φέτος, αγόραζαν περίπου ισοδύναμα ποσά εταιρικών ομολόγων. Ως εκ τούτου, η καθαρή πώληση και των δύο τύπων ομολόγων τον Αύγουστο θα προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές που παρακολουθούν τη ζήτηση για χρέος των ΗΠΑ.

Sell off

Τα αμερικανικά ομόλογα ξεπούλησαν και πάλι φέτος, καθώς τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την εργασία και τον πληθωρισμό προκάλεσαν μια επιθετική απάντηση από τους αξιωματούχους της Federal Reserve. Ο δείκτης των ομολόγων του Bloomberg οδεύει προς έκτο συνεχόμενο μήνα απωλειών, ενώ οι αποδόσεις των ΗΠΑ 2 ετών αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006 αυτήν την εβδομάδα.

Οι Ιάπωνες επενδυτές εξομαλύνουν επίσης τις συμμετοχές τους σε τίτλους των ΗΠΑ, με τις πωλήσεις εταιρικών ομολόγων να σημειώνουν ρεκόρ.

«Υποψιάζομαι ότι οι Ιάπωνες επενδυτές αγόρασαν αμερικανικά εταιρικά ομόλογα τα τελευταία δύο χρόνια για να επιτύχουν άνοδο των αποδόσεων έναντι των ομολόγων», δήλωσε ο Μπέρι της Macquarie’s. «Τώρα που οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, μπορούν να αισθάνονται πιο άνετα να περιστρέφονται από την άλλη πλευρά».

Η πώληση πολλών ομολόγων θεωρητικά θα μπορούσε να μειώσει την τιμή τους και να βλάψει άλλους κατόχους ομολόγων, αλλά η Κίνα θα υφίστατο επίσης απώλειες, σε μια τέτοια κατάσταση, καθώς θα έπρεπε να πουλήσει τις συμμετοχές της σε όλο και χαμηλότερες τιμές.

Μυστικές κινήσεις

Χωρίς αμφιβολία, το Πεκίνο είναι ευχαριστημένο που κανείς δεν παρατήρησε τις πωλήσεις του. Βεβαίως, η πτώση της τιμής θα ανάγκαζε υψηλότερα επιτόκια στο μελλοντικό δανεισμό του αμερικανικού Δημοσίου, αλλά θα πρόσφερε επίσης στην Ουάσιγκτον ένα όφελος – την ευκαιρία να αγοράσει πίσω το χρέος της σε μειωμένες τιμές. Ουσιαστικά, η Κίνα, αν είχε συγκλονίσει τις αγορές, θα είχε κάνει κακό στον εαυτό της και ταυτόχρονα θα πρόσφερε στην Ουάσιγκτον μια ευκαιρία για κέρδος. (Όχι ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα είχε εκμεταλλευτεί μια τέτοια ευκαιρία.)

Ακόμη και αυτό το ήπιο δυναμικό της αγοράς (τουλάχιστον σε σχέση με αυτό που περιγράφουν ορισμένες φανταστικές ιστορίες μέσων ενημέρωσης) παραμένει πέρα από τις δυνάμεις της Κίνας.

Αν και ο αριθμός ομολόγων που κατέχει το Πεκίνο είναι πράγματι μεγάλος, ποτέ δεν ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση. Στο αποκορύφωμά τους, ανέρχονταν σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, κοντά στην Ιαπωνία, έναν άλλο διάσημο αγοραστή ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Όσο μεγάλος κι αν φαίνεται αυτός ο αριθμός, ανήλθε σε μόλις 1,3% των 7,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ομολόγων του Υπουργείου Οικονομικών που διατηρούνται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα μικρό μέρος των άνω των 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε εκκρεμές χρέος του αμερικανικού Δημοσίου, που κατέχεται σε μεγάλο βαθμό από το αμερικανικό κοινό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή