Η κλιματική κρίση φέρνει μαζί της και επισιτιστική ανασφάλεια. Κράτη και κοινότητες ψάχνουν τρόπους να μπορούν, αν όχι να είναι αυτάρκεις, τουλάχιστον, να συνεισφέρουν όσο το περισσότερο δυνατόν στην διατροφική τους αλυσίδα.

Έτσι, στην ταράτσα ενός εμπορικού κέντρου της Σιγκαπούρης, ένα μποστάνι από μελιτζάνες, δεντρολίβανο, μπανάνες και παπάγια μεγαλώνει σε πολύχρωμη αντίθεση με τους γκρίζους ουρανοξύστες της επιχειρηματικής περιοχής της πολυσύχναστης πόλης-κράτους.

Το μποστάνι των 930 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού αγροκτημάτων στους τελευταίους ορόφους μιας χώρας που «λιμοκτονεί» για ελεύθερο χώρο και μέρος μιας προσπάθειας για παραγωγή περισσότερων τροφίμων σε τοπικό επίπεδο και μείωση της μεγάλης εξάρτησης από τις εισαγωγές.

Η Κλιματική Κρίση αδειάζει τα Ταμεία – Πόσες δαπάνες χρειάζεται η Ελλάδα

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε αυτή την πολιτική εν μέσω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή που μειώνει τις αποδόσεις των καλλιεργειών παγκοσμίως και τις εμπορικές εντάσεις που επηρεάζουν τις εισαγωγές, αλλά έχει δοθεί επιπλέον ώθηση από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η κοινή λανθασμένη αντίληψη είναι ότι δεν υπάρχει χώρος για καλλιέργεια στη Σιγκαπούρη επειδή έχουμε σπάνια γη», δήλωσεστο phys.org ο Σάμουελ  Ανγκ, διευθύνων σύμβουλος της Edible Garden City, που διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη τοποθεσία στο εμπορικό κέντρο.

«Θέλουμε να αλλάξουμε την αφήγηση».

Αστικές φάρμες ξεφυτρώνουν σε πολυσύχναστες πόλεις σε όλο τον κόσμο, αλλά η προσπάθεια για τη δημιουργία οικοπέδων σε ταράτσες έχει γίνει ιδιαίτερα επείγουσα στην πυκνοκατοικημένη Σιγκαπούρη, η οποία εισάγει το 90% των τροφίμων της.

Η γεωργία ήταν κάποτε συνηθισμένη στη χώρα, αλλά μειώθηκε δραματικά καθώς η Σιγκαπούρη εξελίχθηκε σε έναν οικονομικό κόμβο γεμάτο πολυκατοικίες. Τώρα λιγότερο από το 1% της γης είναι αφιερωμένο στη γεωργία.

Αγροτικοί κήποι έχουν δημιουργηθεί σε ασυνήθιστα μέρη, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώην φυλακής

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η πόλη των 5,7 εκατομμυρίων έχει δει οικόπεδα τροφίμων να φυτρώνουν σε όλο και περισσότερες στέγες.

Οι αρχές πέρυσι δήλωσαν ότι στοχεύουν να καλύψουν το 30% των «διατροφικών αναγκών» του πληθυσμού τοπικά έως το 2030 και θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή ψαριών και αυγών καθώς και λαχανικών.

Με τον κορωνοϊό να έχει αυξήσει τους φόβους για διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας, η κυβέρνηση έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της, ανακοινώνοντας ότι οι στέγες εννέα χώρων στάθμευσης θα γίνουν αστικές φάρμες και απελευθερώνοντας 22 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής τροφίμων.

«Αποσβέστε το σοκ»

Η Edible Garden City, μια από τις πολλές εταιρείες που εκμεταλλεύονται αστικές καλλιέργειες στη Σιγκαπούρη, διαχειρίζεται περίπου 80 χώρους σε στέγες.

Αλλά έχουν δημιουργήσει επίσης πολλούς κήπους τροφίμων σε πιο ασυνήθιστα μέρη, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώην φυλακής, σε εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς και σε μπαλκόνια πολυώροφων διαμερισμάτων.

Οι φάρμες τους χρησιμοποιούν μόνο φυσικά φυτοφάρμακα, όπως το έλαιο neem για την απώθηση των παρασίτων.

Η εταιρεία καλλιεργεί περισσότερες από 50 ποικιλίες τροφίμων, που κυμαίνονται από μελιτζάνες, κόκκινες μπάμιες και φρούτα του πάθους έως φυλλώδη λαχανικά, βρώσιμα λουλούδια και τα λεγόμενα «μικροπράσινα» – λαχανικά που συλλέγονται όταν είναι ακόμα μικρά. Χρησιμοποιεί επίσης μεθόδους υψηλής τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green