Στον απόηχο των εξαγωγικών απαγορεύσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ το προηγούμενο διάστημα, η πολυτιμότερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο Nvidia, και η Foxconn, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την κατασκευή των λεγόμενων «εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης».

Και οι δύο εταιρείες ισχυρίζονται ότι η κίνησή τους αφορά την εφαρμογή των τεχνολογικών εξελίξεων σε ένα νέο είδος κέντρου δεδομένων, που χρησιμοποιεί τσιπ της Nvidia για να τροφοδοτήσει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Ανάμεσά τους η εκπαίδευση αυτόνομων οχημάτων, πλατφόρμες ρομποτικής και μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.

Nvidia: Η τεχνητή νοημοσύνη εκτινάσσει κέρδη και πωλήσεις

H συγκεκριμένη συμφωνία μόνο τυχαία δεν εμφανίζεται να είναι, αφού έρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να διακόψουν περισσότερες εξαγωγές προηγμένων τσιπ προς την Κίνα, καταφέροντας ακόμη ένα ένα πλήγμα για την Nvidia.

Οι τελευταίοι εξαγωγικοί περιορισμοί που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα θα εμποδίσουν τις πωλήσεις δύο υψηλής τεχνολογίας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που δημιούργησε η Nvidia για την κινεζική αγορά – τα A800 και H800, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το μελλοντικό όραμα

Ο γεννημένος στην Ταϊβάν διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Jensen Huang και ο πρόεδρος της Foxconn Young Liu ανακοίνωσαν από την ετήσια τεχνολογική έκθεση της Foxconn στην Ταϊπέι, το όραμά τους για την παραγωγή του μέλλοντος. «Ένας νέος τύπος παραγωγής έχει αναδυθεί – η παραγωγή νοημοσύνης και τα κέντρα δεδομένων που την παράγουν είναι εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο κ. Huang, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι η Foxconn διαθέτει την τεχνογνωσία και την κλίμακα για να κατασκευάσει αυτά τα εργοστάσια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Liu δήλωσε επίσης ότι η Foxconn προσπαθεί να «μετατραπεί από εταιρεία υπηρεσιών παραγωγής σε εταιρεία λύσεων πλατφόρμας», αναφέροντας τις έξυπνες πόλεις και την έξυπνη παραγωγή ως άλλες εφαρμογές για τα εργοστάσια AI.

Τι πετυχαίνoυν οι εταιρείες

Χάρη στη χρήση των προηγμένων τσιπ της εταιρείας σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia έχει εκτιναχθεί σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, καθώς οι μετοχές της υπερτριπλασιάστηκαν σε αξία φέτος.

Αυτό την έκανε την πέμπτη εισηγμένη αμερικανική εταιρεία που εντάσσεται στο λεγόμενο «κλαμπ των τρισεκατομμυρίων δολαρίων», μαζί με την Apple, τη Microsoft, την Alphabet και την Amazon.

Εν τω μεταξύ, η Foxconn, η οποία κατασκευάζει πάνω από τα μισά προϊόντα της Apple παγκοσμίως, προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της και να αναπαράγει την επιτυχία της στη συναρμολόγηση προσωπικών υπολογιστών και smartphones.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του τον Ιούνιο, εξάλλου, ο κ. Liu είχε δηλώσει στο BBC ότι τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) είναι ο τομέας που θα οδηγήσει την ανάπτυξή της τις επόμενες δεκαετίες.

Εξάλλου, τον Ιανουάριο, η Foxconn και η Nvidia ανακοίνωσαν μια συνεργασία για την ανάπτυξη πλατφορμών αυτόνομων οχημάτων, στο πλαίσιο της οποίας η Foxconn θα κατασκευάζει ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου για αυτοκίνητα με βάση τα τσιπ της Nvidia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI