Ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και διαφόρων ένοπλων ριζοσπαστικών ομάδων έχει τεθεί εκ νέου στο μικροσκόπιο μετά την φονική επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει κατασχέσει λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που, σύμφωνα με ισχυρισμούς του, συνδέονται με τη Χαμάς. Οι αμερικανοί βουλευτές προέτρεψαν την κυβέρνηση να πατάξει τη χρήση κρυπτονομισμάτων από τη Χαμάς και τις όμορες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Αλλά τα κρυπτονομίσματα είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο βίαιες μαχητικές ομάδες και οργανώσεις που χαρακτηρίζονται από τη Δύση ως «τρομοκρατικές», λαμβάνουν χρήματα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν για τους σκοπούς τους.

Ακολουθούν όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τον ρόλο των κρυπτονομισμάτων προς αυτή την κατεύθυνση.

Bitcoin: Υψηλό διμήνου, πάνω από τα 30.000 δολάρια

Γιατί χρησιμοποιούνται τα κρυπτονομίσματα στην παράνομη χρηματοδότηση;

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να ρυθμίσει μια διεύθυνση ψηφιακού πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων, χωρίς να χρειάζεται πάντα να υποβάλλεται σε ελέγχους όπως για παράδειγμα απαιτείται από μια τράπεζα.

Οι διευθύνσεις είναι συνήθως ψεύτικες – επισημαίνονται μόνο με μια σειρά από γράμματα και αριθμούς – που σημαίνει ότι τα εν λόγω πρόσωπα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν κρυπτονομίσματα χωρίς να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους.

Η τεχνολογία blockchain που στηρίζει τα κρυπτονομίσματα λειτουργεί ψηφιακά, διασυνοριακά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως σύστημα άμεσων πληρωμών.

Τα κρυπτονομίσματα υπόκειται παγκοσμίως σε λιγότερο συγκεκριμένους κανονισμούς και ελέγχους από την παραδοσιακή χρηματοδότηση, αν και εισάγονται νέοι κανόνες σε ορισμένες περιοχές.

Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), ο παγκόσμιος οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, έχει προειδοποιήσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης «κινδυνεύουν να γίνουν ασφαλές καταφύγιο για τις οικονομικές συναλλαγές εγκληματιών και τρομοκρατών».

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία των κρυπτονομισμάτων;

Ναι μπορούμε, αλλά όχι πάντα.

Blockchains όπως το Bitcoin και το Ethereum δημιουργούν ένα μόνιμο δημόσιο αρχείο συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε ποια κεφάλαια εισρέουν μέσα και έξω από μια διεύθυνση ψηφιακού πορτοφολιού και με ποια πορτοφόλια αλληλεπιδρά.

Είναι δύσκολο για έναν ξένο να αναγνωρίσει τις συναλλαγές στο blockchain, αλλά οι εταιρείες ανάλυσης blockchain διαθέτουν εργαλεία για την παρακολούθηση της ροής των κεφαλαίων.

Ωστόσο, για να συνδέσουν αυτές τις ροές με ένα άτομο ή μια ομάδα, οι ερευνητές βασίζονται σε πληροφορίες που δεν έχουν καταγραφεί από το blockchain.

Τα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης μπορούν να καταγράψουν ποιες διευθύνσεις ανήκουν σε ποιους πελάτες και η αστυνομία μπορεί να αποκαλύψει αυτούς που βρίσκονται πίσω από τα πορτοφόλια.

Οι χρήστες κρυπτονομισμάτων μπορούν να κρύψουν περαιτέρω τα ίχνη τους με τη χρήση «μίξερ» κρυπτονομισμάτων – δηλαδή πλατφορμών που μπορούν να διατηρήσουν την ανωνυμία των χρηστών – ή να μετακινήσουν κεφάλαια σε χρηματιστήρια ή άλλες εταιρείες όπου μπορεί να γίνει δύσκολο να διακριθούν από τα περιουσιακά στοιχεία άλλων πελατών.

Ποια ποσότητα κρυπτονομισμάτων χρησιμοποιείται στη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών ομάδων;

Κανείς δεν ξέρει σίγουρα.

Οι μαχητικές ομάδες χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για τη διακίνηση χρημάτων, συμπεριλαμβανομένων μετρητών, τραπεζών, εταιρειών και φιλανθρωπικών οργανώσεων και άτυπων χρηματοοικονομικών δικτύων. Τα κρυπτονομίσματα είναι ένα μικρό μέρος, λένε οι ειδικοί.

Ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε το 2022 ότι πριν από μερικά χρόνια το 5% των τρομοκρατικών επιθέσεων θεωρούνταν ότι χρηματοδοτούνταν από κρυπτονομίσματα, αλλά ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 20%, ανέφερε το Bloomberg.

Η FATF ανακοίνωσε φέτος ότι τα crypto παρουσιάζουν «αυξανόμενους κινδύνους χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», αλλά ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κανονικά χρήματα.

Όταν εντοπίζονται παράνομες χρηματοοικονομικές ροές σε μια εταιρεία crypto, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι ροές αυτής της εταιρείας είναι μολυσμένες, ανέφεραν οι ερευνητές κρυπτογράφησης Chainalysis σε ένα blog.

Η Chainalysis είπε ότι η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας «αντιπροσωπεύει ένα μικρό κλάσμα που ανέρχεται σε λιγότερο από το 1% της συνολικής αγοράς κρυπτονομισμάτων που καταλαμβάνεται από παράνομη δραστηριότητα».

Τι γίνεται με τις άλλες μορφές παράνομης χρηματοδότησης;

Η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας είναι ένα μικρό μέρος των παράνομων χρήσεων των κρυπτονομισμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν απάτες, ransomware και κλοπές.

Το έγκλημα σε κρυπτονομίσματα έφτασε το ρεκόρ των 20,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σημείωσε η Chainalysis, αποκαλώντας αυτό μια εκτίμηση χαμηλότερου ορίου. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα που σχετίζονται με εγκλήματα όπως η πληρωμή για εμπόριο ναρκωτικών.

Η κλοπή κρυπτονομισμάτων μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο είναι επίσης σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ.

Ορισμένες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν περιορίσει την πρόσβαση των πελατών στην κρυπτογράφηση λόγω της αύξησης των απατών στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto