Στην  ανανέωση της συνεργασίας της  με την ιταλική  Συνομοσπονδία CNA (Confederazione Nazionale dell’Artigianato e della Piccola e Media Impresa) προχώρησε η  Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)  την Παρασκευή  20 Οκτωβρίου 2023 με την υπογραφή   νέου Συμφώνου Συνεργασίας,  με στόχο την προώθηση των κοινών θεμάτων  σε σχέση με την   Ακαδημία Avignon και το πώς θα  επεκταθούν οι   δυνατότητές της για την ευόδωση των σκοπών των δύο οργανώσεων στην κατεύθυνση   της ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων.

Στη  συνάντηση  και την υπογραφή του νέου Συμφώνου Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε  στο κτίριο της ΓΣΕΒΕΕ  συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς,  ο Πρόεδρος της CNA (Confederazione Nazionale dell’Artigianato e della Piccola e Media Impresa ) κ. Dario Costantini, ο Υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής της CNA κ. Claudio Cappellini, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Βαργιάμης, ο Αντιπρόεδρος της SMEunited και  πρώην Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας ΜΜΕ Αβινιόν, Μέλος και Κοσμήτορας της ΕΟΚΕ κ. Παναγιώτης Γκόφας, καθώς και επιστημονικά και διευθυντικά στελέχη του ΙΜΕ, ενώ μέσω ηλεκτρονικής σύνδεσης   οι κκ : Umberto Triulzi και  Δημήτρης Μπίμπας.

ΒΕΑ: Αποκαλυπτήρια του μνημείου τιμής στους πεσόντες Επαγγελματοβιοτέχνες του 1927

Καββαθάς: Προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά που σας γνωρίζουμε και από κοντά -εγώ και οι συνεργάτες μου- και θεωρώ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα την διμερή αυτή συνεργασία προς όφελος των μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, τόσο της χώρα σας όσο και της χώρας μου, αλλά και των επιχειρήσεων σε όλη την Ε.Ε.”  δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνοντας ότι “τα προβλήματα είναι ορατά, είναι μπροστά μας, έχουμε στην πλάτη μας μια δύσκολη εποχή που περάσαμε μαζί – εμείς περάσαμε λίγο δυσκολότερα από εσάς τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια βρισκόμαστε σε αλλεπάλληλες κρίσεις ξεκινώντας από την δημοσιονομική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα από το 2009 μέχρι το 2018, την πανδημία και βεβαίως το τελευταίο πρόβλημα  που έχει να κάνει με το ενεργειακό, τις πληθωριστικές τάσεις που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη ξανά μετά από 25 χρόνια  καθώς και τα προβλήματα που μπορεί να έχουμε στο εγγύς μέλλον εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί δίπλα μας, τόσο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και το πόλεμο, τα προβλήματα και την αστάθεια στην Γεωργία και στο Αζερμπαϊτζάν και βεβαίως τα τελευταία τραγικά συμβάντα στο Ισραήλ. Με αυτές τις σκέψεις  ελπίζω  σε μια περαιτέρω ακόμα καλύτερη  και πιο δημιουργική συνεργασία, τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων ΓΣΕΒΕΕ – CNA, αλλά και σε σχέση με την προώθηση των κοινών θεμάτων που έχουν να κάνουν και με την Ακαδημία Avignon και το πώς θα μεγαλώσουμε τις δυνατότητές της για την ευόδωση των στόχων των δύο οργανώσεων.  Νομίζω ότι στο σημερινό ιδιαίτερα  δύσκολο περιβάλλον  οι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργούν τέτοιες ευκαιρίες και να έχουν σωστή προσέγγιση των πραγμάτων παραμένουν η πλειοψηφία. Τα θέματα που συζητήθηκαν μας αγγίζουν και ιδιαίτερα η προετοιμασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων και των καταστροφών που ενδιαμέσως προκύπτουν. Τα προβλήματα δεν κάνουν διακρίσεις και η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Θέματα ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων – ενδεικτικά θα αναφέρω τους κλάδους του επισιτισμού και τουρισμού στους οποίους υπάρχει έλλειμμα 90,000 εργαζομένων και το μεγάλο έλλειμμα τεχνικών ειδικοτήτων στην παραγωγή, την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, θέματα όπως η αυτοπαραγωγή ενέργειας δεν μας αγγίζουν απλά, μας αφορούν άμεσα. Το γεγονός ότι στην Ιταλία το ζήτημα της αυτό- παραγωγής ενέργειας προχωρά και ήδη αποφασίστηκε η άντληση πόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης , θα μπορούσε να αναφέρεται ως καλή πρακτική.Η μετακίνηση εργαζομένων από τρίτες χώρες μέσω του τρίπτυχου κατάρτισης –εξειδίκευσης – ένταξης μας ενδιαφέρει και θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε συνέταιροι και σε αυτή την προσπάθεια»,  ανέφερε  ο   Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, κ.Γ. Καββαθάς.

Η συνεργασία

Από την πλευρά  του ο Πρόεδρος CNA, κ. Dario Costantini  υπογράμμισε  “ γνωρίζω ελάχιστους θεσμούς και στην Ελλάδα και την Ιταλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη που η ιστορία τους ξεκινά από το 1919. Τα συγχαρητήρια λοιπόν που θα ήθελα να σας απευθύνω είναι για την ιστορία σας γιατί ο κόσμος μας τρέχει με ρυθμούς ραγδαίους, με ταχύτητες τεράστιες, πολύ συχνά ξεχνάμε τις ρίζες μας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στη δική σας περίπτωση και για αυτό είναι ιδιαίτερη τιμή που σας συναντώ και μπορώ επιστρέφοντας στην χώρα μου να διηγηθώ με υπερηφάνεια ότι συνάντησα τους ανθρώπους ενός Φορέα που έχει μια τόσο μεγάλη ιστορία.  Βρισκόμαστε εδώ ως ένδειξη της βούλησής μας να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και βεβαίως ει δυνατόν να την βελτιώσουμε περαιτέρω, καθώς σήμερα οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε μας ζητούν πολύ περισσότερα πράγματα και πολύ πιο άμεσα. Εμείς ως εκπρόσωποι  των επιχειρήσεων πρέπει να φέρουμε και να νιώθουμε αυτή την ευθύνη .Εμείς και οι Θεσμοί που εκπροσωπούμε θα πρέπει να κρατάμε καθημερινή επαφή με τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους, ώστε να μπορούμε να τους κοιτάμε στα μάτια και νιώθουμε ότι πραγματικά έχουμε πράξει το καθήκον μας. Ταξιδεύοντας ανά την Ευρώπη διαπιστώνω ότι οι δυνατότητες συνεργασίας είναι πολλαπλές. Σε ότι αφορά την δική μας συνεργασία δεδομένων των κοινών χαρακτηριστικών που μας διακρίνουν, νομίζω ότι πραγματικά  μπορούμε να αλλάξουμε πολλά.  Και οι δύο θεσμοί, και οι δύο οργανώσεις θέλουμε να νιώθουμε ισχυρές κοινωνικές δυνάμεις».

Κουλτούρα

Ο Αντιπρόεδρος της SMEunited και  πρώην Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος  επεσήμανε ότι με την Ιταλική Συνομοσπονδία πάντα  υπήρξε πολύ καλή σχέση και σε επίπεδο SMEunited. “Ελπίζω οι δεσμοί αυτοί να συνεχιστούν γιατί οι ελληνικές και  ιταλικές μικρές επιχειρήσεις έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, στηρίζουν τις οικονομίες Ελλάδας και Ιταλίας και κυρίως τις θέσεις εργασίας με τους ίδιους τρόπους, πανομοιότυπα. Για αυτό είναι απαραίτητη η στήριξη από τις Κυβερνήσεις».

Ο Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Βαργιάμης επεσήμανε ότι  τα όμοια προβλήματα των ελληνικών και ιταλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δημιουργούν ένα ευρύτατο πεδίο συνεργασίας.“Έχουμε αμφότεροι και την κουλτούρα που μας οδηγεί σε κοινές δράσης και στη προώθηση κοινών πολιτικών εντός της Ευρώπης προκειμένου να δώσουμε προοπτική στις επιχειρήσεις και να τις κρατήσουμε ζωντανές, αλλά να δώσουμε και προοπτική στην νέα γενιά αλλάζοντας την κουλτούρα του επιχειρείν”,  ανέφερε  , ενώ  ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκής Πολιτικής της CNA, Claudio Capellini είπε ότι η   Ακαδημία Avignon  με ελάχιστους πόρους και μέσα σε τρία χρόνια  ανέπτυξε αναλύσεις οι οποίες ήταν πολύ χρήσιμες για τις επιχειρήσεις. “Αυτή η δουλειά που έγινε στην Ακαδημία δεν αποτελεί κληρονομιά μόνο της CNA και της ΓΣΕΒΕΕ, αποτελεί κληρονομιά και της SMEunited και πολλών άλλων οργανώσεων που εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο έργο της ”.

Στόχος

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Ακαδημίας ΜΜΕ Αβινιόν, Μέλος και Κοσμήτορας της ΕΟΚΕ, κ. Παναγιώτης Γκόφας, είπε ότι η  ΓΣΕΒΕΕ, όπως και η CNA, είναι η μεγαλύτερη και η μοναδική Οργάνωση εκπροσώπησης των μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, κάτι που βασίζεται στον κορμό που έχει και στη διάρθρωση της – τους διευθυντές τμημάτων, το προσωπικό της. “Με την βοήθεια της CNA και της ΓΣΕΒΕΕ, καταφέραμε να επαναφέρουμε, να ζωντανέψουμε την Ακαδημία Αβινιόν ώστε να είναι πλέον μια ισχυρή οντότητα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και το εργαλείο εκείνο μέσω του οποίου η ΓΣΕΒΕΕ και η CNA κατάφεραν  να δημιουργήσουν έναν Ευρωπαϊκό εταίρο ο οποίος πλέον μπορεί να διεκδικήσει προγράμματα τα οποία μεμονωμένα ως Οργανώσεις δεν θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή  γιατί σήμερα στην Αθήνα μπορούμε να μιλήσουμε για μια πολύ μεγάλη συνεργασία μεταξύ  των δύο φορέων  αλλά  επίσης μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για συνεργασίες  και με φορείς άλλων χωρών (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία)”.

Τέλος ο καθηγητής από την Ακαδημία Αβινιόν, Prof. Umberto Triulzi (μέσω σύνδεσης) αναφέρθηκε  σε μία πρόταση η οποία ως στόχο έχει να ενισχύσει την κινητικότητα των μεταναστών και των προσφύγων και την ένταξη αυτών στο εργασιακό περιβάλλον και εκφράζει την επιθυμία και την πρόθεση να δημιουργηθεί μία γέφυρα ανάμεσα στους ανθρώπους αυτούς και τις χώρες στις οποίες φτάνουν.

Στο πλαίσιο της συνάντησης  πραγματοποιήθηκε ξενάγηση  στα γραφεία  και το μουσείο της ΓΣΕΒΕΕ όπου παρουσιάστηκε η ιστορική διαδρομή  της Συνομοσπονδίας.

Συνάντηση

Το   πρωί της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου 2023,  ο  Προέδρος της CNA, κ. Dario Costantini, μαζί με τον κ. Claudio Cappellini, Υπεύθυνο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του φορέα,  επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, συνοδευόμενοι από τον Γ.Γ. της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δημήτρη Βαργιάμη, την Υπεύθυνη Μητρώου της Γενικής Συνομοσπονδίας, κα. Στέλλα Τσιάμη και τον Λεωνίδα Βατικιώτη, Επιστημονικό Στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Στη συνέχεια  επισκέφτηκαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όπου συνοδευόμενοι και από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργο Καββαθά, συναντήθηκαν με την Υφυπουργό Ανάπτυξης, κα.  Άννα Μάνη -Παπαδημητρίου  και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης, κ. Χρ. Τριαντόπουλου  και συζήτησαν θέματα που αφορούν τον Κοινωνικό Διάλογο, την ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ, την ενεργειακή κρίση, τον ρόλο των Κοινωνικών Εταίρων και της Κοινωνίας των Πολιτών, κ.α.  Ακολούθησε συνάντηση στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών  με τον Πρόεδρο, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. καθώς  και τους  κ.κ. Ιωάννη Βαφειαδάκη, Α’ Αναπληρωτή Γ.Γ. και Ηλία Μάνδρο, Αναπληρωτή Ταμία.

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 η  αντιπροσωπείας της CNA   συνοδευόμενη από τη Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ μετέβη στη Θεσσαλονίκη όπου είχε  συναντήσεις  με φορείς της επιχειρηματικότητας.  Οι κ.κ. Dario Costantini και Claudio Cappellini  μαζί με τους κ.κ. Γιώργο Καββαθά, Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρη Βαργιάμη, Γ.Γ. της Συνομοσπονδίας, τους Β’ και Δ’ Αντιπροέδρους, Παύλο Αραβίδη και Αθανάσιο Νικολόπουλο, τον Σύμβουλο του Δ.Σ. Μακάριο Παπαδόπουλο, τον κ. Παναγιώτη Γκόφα, Πρόεδρο της Ακαδημίας ΜΜΕ Αβινιόν, Μέλους και Κοσμήτορα της ΕΟΚΕ, την Υπεύθυνη Μητρώου της Γενικής Συνομοσπονδίας, Στέλλα Τσιάμη και τον Υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Βασίλη Σιωμάδη, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, κ. Α. Καπνοπώλη  και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας, κ. Ιωάννη Παϊδα, ενώ πήραν  μέρος και στη τακτική Γεν. Συνέλευση της ΟΒΥΕ. Οι εργασίες έκλεισαν με την Επετειακή Εκδήλωση του Συνδέσμου Εργολάβων Θερμοϋδραυλικών για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις