Μεγάλη αύξηση καταγράφουν το 2023 οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σε έκθεσή της η Εθνική Χρηματιστηριακή, στο α΄ εξάμηνο της εφετινής χρονιάς ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 39,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Έκρηξη» ξένων επενδύσεων στα ακίνητα – Τι είπε ο Χατζηδάκης

Στο δ΄ τρίμηνο του 2023 μάλιστα, ο ρυθμός ανόδου τους επιταχύνθηκε στο 46,2%. Σε απόλυτους αριθμούς έφτασαν τα 605,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ηλία Κάντζο, διευθύνοντα συμβούλο της Εθνικής Χρηματιστηριακής, οι λόγοι για τη διατήρηση και το 2023 του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό είναι οι εξής:

Πρώτον, το έλλειμα αποθέματος επαγγελματικών ακίνητων συμβατών με κριτήρια ESG και η ζήτηση αυτών από εταιρικούς μισθωτές,

Δεύτερον, η απήχηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης,

Τρίτον, η ζήτηση για άδειες παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα»

Τέταρτον, το γεγονός ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα είναι αισθητά φθηνότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του εξωτερικού.

Κατά τον ίδιο, «τα αμυντικά χαρακτηριστικά των ακινήτων σε συνδυασμό με την αποστροφή των επενδυτών προς το ρίσκο λόγω της τρέχουσας αβεβαιότητας, αλλά και η ζήτηση για ακίνητα υψηλής ποιότητας, ενισχύουν την ελκυστικότητά του κλάδου όχι μόνο ως μέσο δημιουργίας αξίας, αλλά και ως επενδυτικό καταφύγιο».

Σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Χρηματιστηριακής, η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλά μισθώματα ανά τμ ανά μήνα και υψηλότερες αποδόσεις σε όλες τις κατηγορίες ακίνητων σε σχέση με τις αγορές της Ευρώπης (εκτός Μ. Βρετανίας).

Επίσης, καθώς τα επενδυτικά ακίνητα έχουν προκαθορισμένες ταμιακές ροές στη διάρκεια του επενδυτικού ορίζοντα, οπότε και αυξημένη ορατότητα, το προφίλ τους προσομοιάζει στα κρατικά ομόλογα.

Το spread της απόδοσης των ελληνικών ακινήτων έναντι της απόδοσης του 10-ετούς κρατικού ομολόγουπαραμένει αισθητά υψηλότερο συγκριτικά με το αντίστοιχο spread στην Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία.

Συμπερασματικά, τα ελληνικά ακίνητα παρουσιάζουν premium απόδοσης σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χωρίς όμως την ανάληψη premium ρίσκου, λόγω της πολιτικής σταθερότητας, της μακροοικονομικής συνέπειας και της τροχιάς σύγκλησης με την ΕΕ.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στην προσέλκυση επενδυτικών ροών στον κλάδο, ενώ μέσο-μακροπρόθεσμα η περαιτέρω βελτίωση του μακροοικονομικού προφίλ της χώρας σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τις προοπτικές της αγοράς και να οδηγήσουν σε τροχιά σύγκλισης τις αποδόσεις των Ελληνικών ακινήτων με τις αντίστοιχες των Ευρωπαϊκών (mean reversion).

Από την άλλη η χρηματιστηριακή εταιρεία αναγνωρίζει ως βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τον κλάδο την αύξηση στο ενεργειακό και το κατασκευαστικό κόστος, τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει ή και να οδηγήσει σε στάση αναμονής την επενδυτική δραστηριότητα, αλλά και τον κύκλο πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα