Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

«Ήρθα απόψε εδώ για να πω στον αμερικανικό λαό αυτό που μου κατέστη σαφές: δεν είναι τώρα η ώρα μου», είπε χαρακτηριστικά ο Πενς, απευθυνόμενος στο συνέδριο της Ρεπουμπλικανικής Εβραϊκής Συμμαχίας (RJC) στο Λας Βέγκας, μεταδίδει το Associated Press.

Ποιοι και γιατί ζητούν τον διαχωρισμό των πακέτων Ισραήλ και Ουκρανίας στις ΗΠΑ

«Έπειτα από ώριμη σκέψη και προσευχή, αποφάσισα να διακόψω την εκστρατεία μου για την προεδρία», ανακοίνωσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα χρηματοδότησης, αλλά και πολύ χαμηλά ποσοστά προτίμησης των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις.

Ο Πενς έγινε έτσι ο πρώτος υποψήφιος που αποχωρεί από μια κούρσα, στην οποία κυριαρχεί το πρώην αφεντικό του που έγινε… αντίπαλός του, ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Σώθηκε από την… αμηχανία»

Όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο, η απόφαση αυτή, περισσότερο από δύο μήνες πριν από τις εκλογές της Αϊόβα, στις οποίες είχε ποντάρει την εκστρατεία του, σώζει τον Πενς από την αμηχανία να μην προκριθεί στο τρίτο προκριματικό ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών, στις 8 Νοεμβρίου στο Μαϊάμι.

Ωστόσο, η απόσυρση είναι ένα τεράστιο πλήγμα για έναν πολιτικό που πέρασε χρόνια περιμένοντας να έρθει η δική του ώρα, ως ο πιο πιστός υπαρχηγός του Τραμπ, μόνο και μόνο για να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας τους, όταν ο Τραμπ πείστηκε ότι ο Πενς είχε κατά κάποιο τρόπο τη δύναμη να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 και να διατηρήσει και τους δύο άνδρες στο αξίωμα – κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει ένας αντιπρόεδρος.

Ενώ ο Πενς απέτρεψε μια συνταγματική κρίση απορρίπτοντας το σχέδιο, προκάλεσε την οργή του Τραμπ, καθώς και πολλών υποστηρικτών του, που πίστεψαν τα ψέματα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και εξακολουθούν να βλέπουν τον Πενς ως προδότη.

Μεταξύ των επικριτών του Τραμπ, εν τω μεταξύ, ο Πενς θεωρήθηκε ως εγκάθετος, που υπερασπιζόταν τον πρώην πρόεδρο σε κάθε ευκαιρία και αρνήθηκε να επικρίνει ξανά και ξανά ακόμη και τις πιο αδικαιολόγητες ενέργειες του Τραμπ.

Ως αποτέλεσμα, μια έρευνα του Associated Press – NORC Center for Public Affairs Research, από τον Αύγουστο, διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των ενηλίκων στις ΗΠΑ, το 57%, έβλεπε τον Πενς αρνητικά, ενώ μόνο το 28% είχε θετική άποψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα