
Όσοι ελπίζουν σε μια νέα έκρηξη της κατανάλωσης χάρη στις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας και των lockdown θα διαψευστούν.
Αυτό αναφέρουν σε άρθρο τους οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Niccolò Battistini και Johannes Gareis, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αποταμιεύσεων βρίσκονται στην κατοχή των πολύ εύπορων νοικοκυριών.
Τα ευρήματα ενδέχεται να ενισχύσουν την άποψη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα διατηρήσει την πορεία προς το 2% και όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της μη αύξησης των επιτοκίων για κάποιο διάστημα.
Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ διαπιστώνουν -αναλύοντας τα στοιχεία της τράπεζας- ότι οι μισές από τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις της περιόδου 2020 – 2022 (ποσοστό 49,3%) βρίσκεται στα χέρια του 20% των νοικοκυριών με το υψηλότερο εισόδημα. Το αμέσως επόμενο 20% κατέχει το 19,8% των παραπάνω αποταμιεύσεων της περιόδου. Με απλά λόγια το 70% αυτών των αποταμιεύσεων είναι… κομπόδεμα των εύπορων και των πολύ πλούσιων.
Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις άρχισαν να δημιουργούνται λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ειδικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα της απότομης μείωσης των καταναλωτικών δαπανών λόγω των lockdown.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όμως, ο υψηλός πληθωρισμός άρχισε να ροκανίζει το παραπανίσιο κομπόδεμα που είχε δημιουργηθεί αφού τα νοικοκυριά έπρεπε να πληρώνουν περισσότερα για τα ίδια αγαθά. Έτσι εμφανίζεται αυξημένη σε η ιδιωτική κατανάλωση σε σύγκριση με το 2019, πριν δηλαδή από την πανδημία.
Πλούσιοι αλλά… τσιγγούνηδες
Δεδομένου ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να ξοδέψουν κάθε επιπλέον ευρώ που αποταμιεύουν, αυτό σημαίνει ότι το κομπόδεμα αυτό είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί σύντομα.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι αρθρογράφοι οικονομολόγοι, μέρος αυτών των αποταμιεύσεων έχει επενδυθεί σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και ομόλογα, ή σε ακίνητα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την άμεση ρευστοποίησή τους.
Συνοψίζοντας, γράφουν χαρακτηριστικά πως «όσοι ελπίζουν ότι τα χρήματα που μπήκαν στην άκρη κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα υποστηρίξουν μια αύξηση της κατανάλωσης σύντομα, μάλλον θα απογοητευτούν».
«Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαπίστωση για την αξιολόγηση του τι είναι αυτό που οδηγεί τον πληθωρισμό και πώς πρέπει να ανταποκριθεί η νομισματική πολιτική».


Latest News

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.