Σκρέκας μαινόμενος

«Μύδρους» εξαπέλυσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας κατά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δηλαδή κατά του κ. Ιωάννη Λιανού, του προέδρου της. Ούτε λίγο – ούτε πολύ «φορτώνει» στον κ. Λιανό την ασυδοσία των πολυεθνικών σχετικά με τις υψηλές τιμές στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους στην ελληνική αγορά! Δεν ξέρω αν έχει δίκιο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι έτσι ακριβώς! Και ζητά ελέγχους και πρόστιμα. Καλά αυτό δεν είναι τόσο απλό. Όμως ένας έλεγχος σε μία εταιρεία έχει την σημασία του. Μπορεί να την κάνει να σκεφτεί και λίγο διαφορετικά…. Ε;

Εξιλαστήριο;

Από την άλλη πλευρά όμως δεν μ΄ αρέσει αυτό…. Γιατί έχω την υποψία ότι από την κυβέρνηση αναζητούν μάλλον ένα «εξιλαστήριο θύμα» για του αποδώσουν την ακρίβεια! Όπως μου έλεγε μάλιστα επιχειρηματίας της συγκεκριμένης «πιάτσας» «οι υψηλές τιμές στην Ελλάδα έχουν “χτιστεί” από παλιά, από την εποχή του υψηλού πληθωρισμού»!

Κακές

Βέβαια είναι γνωστό πως οι σχέσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν πάψει εδώ και πολύ καιρό να είναι αρμονικές. Ο κ. Σκρέκας μπορεί να ρωτήσει τον φίλο του, τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη – αν δεν τον έχει ενημερώσει ήδη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που έχει … μπλέξει!

Δίκιο

Ο λόγος είναι απλός ο κ. Λιανός ως ακαδημαϊκός κινείται by the book και δεν τον ενδιαφέρει ο «καημός» και οι πολιτικές προτεραιότητες του εκάστοτε υπουργού Ανάπτυξης. Εχει τις δικές του στατιστικές και φυσικά το κλασικό επιχείρημα του περιορισμένου αριθμού υπαλλήλων. Από την άλλη πλευρά όμως δίνω και «ένα δίκιο» στο υπουργό Ανάπτυξης. Να πρέπει να προκαλέσεις μείωση τιμών πηγαίνοντας για τις ευρωεκλογές! Για σκεφτείτε και την αγωνία του άλλου ανθρώπου…. Αλληλεγγύη ρε παιδιά!

—-

Παρασκήνιο

Η προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη με τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ και τον πρόεδρο κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη είχε αρκετό παρασκήνιο.

Και έρχομαι να σας δώσω κι άλλες λεπτομέρειες σε σχέση με αυτά που σας έγραψα χθες στη στήλη.

Και για να είμαι ξεκάθαρος οι νεότερες πληροφορίες ήρθαν από πηγή που συμμετείχε στη διάρκεια της σύσκεψης και μου έδωσε πληροφορίες αναφορικά με τις θέσεις που έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέναντι στα αιτήματα των βιομηχάνων και λοιπών εργοδοτών.

Ομάδα εργασίας

Αναφορικά με την ομάδα εργασίας, που ανακοίνωσε ο ΣΕΒ ότι συγκροτείται για τα αιτήματα, η πηγή μου, διευκρινίζει πως αυτή προτάθηκε από τον Σύνδεσμο.

Και συνεχίζει, λέγοντας μου, πως «και φυσικά είναι προς τη θετική κατεύθυνση και για το λόγο αυτό άλλωστε η πολιτική ηγεσία προχωρά στον ορισμό εκπροσώπων του υπουργείου για τη στελέχωση της».

Κλίμα

«Το κλίμα ήταν θετικό», αναφέρει η ίδια η πηγή μου, και μου εξηγεί πως υπήρχε κοινή αντίληψη ως προς τη συνθετότητα των ζητημάτων που έθεσε ο ΣΕΒ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Για παράδειγμα στο θέμα της επέκτασης για το 2024 και 2025 των μέτρων του προσωρινού πλαισίου κρίσης και μετάβασης (TCTF), η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ έκανε γνωστό πως έστειλε προκοινοποίηση του αιτήματος στις Βρυξέλλες για την έγκριση του σχήματος στήριξης.

Φόρος 5%

Σε σχέση με το αίτημα για την κατάργηση του έκτακτου φόρου 5% στις ποσότητες φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διευκρίνισε στον ΣΕΒ, πως δεν έχει αντίρρηση στην κατάργηση του.

Η επιφύλαξη που διατηρεί είναι το ενδεχόμενο πρόκλησης κάποιας αναταραχής στα θέματα επάρκειας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά και την απάντηση στο αίτημα από το υπουργείο Οικονομικών.

Μπαταρίες

Τέλος ο κ. Σκυλακάκης φέρεται να έκανε γνωστό στους βιομήχανους το σχέδιο του για πρόγραμμα επιδότησης αγοράς συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Το πλάνο του υπουργού ήρθε ως απάντηση στο αίτημα για την ανάγκη περισσότερου χώρου στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ώστε οι βιομηχανίες να μπορούν να συνάπτουν μακροχρόνια διμερή συμβόλαια προμήθειας πράσινης ενέργειας.

—-

Motor Oil

Προς το τέλος του μήνα η Motor Oil πρόκειται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου.

Και όπως μαθαίνω από την αγορά, ο όμιλος αναμένει στο τρίτο τρίμηνο ανάκαμψη των οικονομικών επιδόσεων. Να θυμίσω ότι στο δεύτερο τρίμηνο τα αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί από το κλείσιμο των διυλιστηρίων για τη συντήρηση των μονάδων.

ΑΠΕ

Μου λένε επίσης πως η Motor Oil κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα προχωρήσει και σε απολογισμό του προγράμματος επενδύσεων των 4 δισ. ευρώ για τη μεγάλη στροφή έως το 2030 στις πράσινες και άλλες καθαρές μορφές ενέργειας.

Κάποιοι τολμηροί υποστηρίζουν πως οι στόχοι του ομίλου της Κορίνθου ίσως να επιτευχθούν και νωρίτερα από το 2030.

Κοντός ψαλμός…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories