Κατακόρυση πτώση καταγράφει η παραγωγή οπιούχου παπαρούνας στο Αφγανιστάνς από τότε που η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απαγόρευσε την καλλιέργεια ναρκωτικών πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC)   η καλλιέργεια οπίου μειώθηκε σε όλη τη χώρα σε μόλις 10.800 εκτάρια (26.700 στρέμματα) το 2023 από 233.000 εκτάρια το προηγούμενο έτος, μειώνοντας την προσφορά κατά 95% στους 333 τόνους.

Αφγανιστάν: Δύο χρόνια από την άτακτη υποχώρηση των Δυτικών

Αυτό ασκεί πίεση στους αγρότες της εμπόλεμης χώρας, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνται από τη γεωργία και η αξία των εξαγωγών παπαρούνας έχει κατά καιρούς ξεπεράσει την αξία όλων των επίσημων εξαγόμενων προϊόντων, επισημαίνει το UNODC

Η απότομη μείωση θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την οικονομία σε μια χώρα όπου περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν ήδη ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει η έκθεση.

Tι σημαίνει η μείωση της παραγωγής

«Τους επόμενους μήνες το Αφγανιστάν έχει απόλυτη ανάγκη από ισχυρές επενδύσεις σε βιώσιμα μέσα διαβίωσης για να προσφέρει στους Αφγανούς αγρότες ευκαιρίες μακριά από το όπιο”, εξηγεί η Ghada Waly, εκτελεστική διευθύντρια του UNODC.

«Αυτό αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων κατά της παράνομης αγοράς οπίου και των ζημιών που προκαλεί τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η τεράστια συρρίκνωση της προσφοράς από το Αφγανιστάν,  η χώρα σύμφωνα με εκτιμήσεις προμηθεύει περίπου το 80% του παγκόσμιου παράνομου οπίου, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μείωση της χρήσης οπίου διεθνώς, αλλά ενέχει επίσης τον κίνδυνο κλιμάκωσης της παγκόσμιας χρήσης εναλλακτικών ουσιών όπως η φαιντανύλη ή τα συνθετικά οπιοειδή, σημειώνει το UNODC.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν απαγόρευσε την καλλιέργεια ναρκωτικών τον Απρίλιο του 2022, και το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι θα καταστρέψει τυχόν εναπομείνασες καλλιέργειες. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησής τους, οι Ταλιμπάν το 2000 απαγόρευσαν την καλλιέργεια παπαρούνας καθώς επεδίωκαν διεθνή νομιμοποίηση, αλλά αντιμετώπισαν λαϊκή αντίδραση, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Πολλές από τις επαρχίες όπου οι Ταλιμπάν είχαν ιστορικά υψηλά επίπεδα υποστήριξης, όπως η νότια Χελμάντ, έχουν μεγάλη συγκέντρωση καλλιέργειας οπιούχου παπαρούνας. Το UNODC επισημαίνει ότι πολλοί αγρότες έχουν στραφεί στην καλλιέργεια σιταριού, αλλά αυτό αποφέρει σημαντικά λιγότερα κέρδη από την παπαρούνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή