Είκοσι χρόνια καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της φτώχειας αποδείχτηκαν εν τέλει μάταια. Η εξ αρχής αμφιλεγόμενη στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν, η οποία ξεκίνησε το 2001, απέτυχε στις 15 Αυγούστου 2021. Εκείνη την ημέρα ανήλθαν και πάλι στην εξουσία οι αντάρτες Ταλιμπάν μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Μέσα σε χαοτικές συνθήκες ο γερμανικός Ομοσπονδιακός Στρατός μετέφερε στο εξωτερικό Γερμανούς και Αφγανούς που είχαν εργαστεί για χρόνια στον στρατιωτικό και πολιτικό τομέα.
Χωρίς καύσιμα η «ατμομηχανή της Ευρώπης» – Η δυσοίωνη πρόβλεψη
Δυστυχώς όμως δεν διασώθηκαν άμεσα όλοι οι Αφγανοί. Δύο χρόνια μετά την υπόσχεση της τότε καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ ότι οι άνθρωποι δεν θα αφεθούν στη μοίρα τους χιλιάδες Αφγανοί που εργάστηκαν για τους Γερμανούς περιμένουν να φθάσουν κάποτε στη Γερμανία. Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή τους αριθμό. Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ έκανε τον Ιούνιο λόγο ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων για σχεδόν 20.000 Αφγανούς και τις οικογένειές τους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Γερμανία και εργάζονταν πριν το 2021 για την Μπούντεσβερ, αλλά και σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Το γεγονός ότι το Βερολίνο βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπο με τη διάσωση Αφγανών που εργάζονταν για τη Γερμανία αποδεικνύεται από τις καταθέσεις μαρτύρων στην Επιτροπή Έρευνας για το Αφγανιστάν του γερμανικού κοινοβουλίου. Τέλη Απριλίου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (BMZ) ανέφερε ότι ειδική ομάδα εργασίας εξακολουθεί να επεξεργάζεται αιτήσεις πρώην εργαζομένων Αφγανών στον στρατό ή τα προγράμματα ανάπτυξης.
Οι Ταλιμπάν περιορίζουν συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα
Από τότε που οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία, μόνο το υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει εκδώσει περίπου 15.000 λεγόμενες βεβαιώσεις εισδοχής σε Αφγανούς που εργάστηκαν στο παρελθόν για τη Γερμανία. Από αυτούς περίπου 11.600 βρίσκονται ήδη στη Γερμανία, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στην DW. Από τους υπόλοιπους 3.400, περίπου 160 βρίσκονταν ήδη σε κάποια γειτονική στο Αφγανιστάν χώρα.
Από την πτώση της Καμπούλ οι Ταλιμπάν περιορίζουν όλο και περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός που πλήττει ιδιαίτερα γυναίκες και κορίτσια. Για τον λόγο αυτό, η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας με πρωτοβουλία της υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ. Από το νέο πρόγραμμα αναμένεται να επωφεληθούν κυρίως Αφγανοί που εργάζονται για τις γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και άτομα που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος των Ταλιμπάν λόγω της θρησκευτικής τους ταυτότητας ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες Αφγανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, η ανθρωπιστική βοήθεια από τη Γερμανία προς το Αφγανιστάν συνεχίζεται. Από τότε όμως που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία το Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (BMZ) δηλώνει ότι δεν έχει προσλάβει δικό του ντόπιο προσωπικό. Παράλληλα όμως εκπρόσωπος τόνισε απαντώντας σε ερώτημα της DW: «Για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον πάσχοντα αφγανικό πληθυσμό, χρειαζόμαστε Αφγανούς που ζουν στην ίδια τη χώρα».
Έχει προσληφθεί ντόπιο προσωπικό
Η Εταιρία Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ) έχει προσλάβει επί τόπου προσωπικό στηρίζοντας την γερμανική αναπτυξιακή πολιτική. «Από τον Αύγουστο του 2021 έχουν ανατεθεί στους Αφγανούς υπαλλήλους της GIZ κυρίως διοικητικά, τεχνικά και υλικοτεχνικά καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της κατάστασης ασφαλείας», εξηγεί εκπρόσωπος της GIZ.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Ανάπτυξης οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν απασχολώντας ντόπιο προσωπικό. Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τον βαθμό επικινδυνότητας: «Από τότε που οι Ταλιμπάν ήρθαν στην εξουσία, οι νεοπροσληφθέντες Αφγανοί υπάλληλοι της GIZ δεν εργάζονται σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες και θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, καταλήγει ο εκπρόσωπος της γερμανικής Εταιρίας Διεθνούς Συνεργασίας.
Πηγή: DW/ Στέφανος Γεωργακόπουλος
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;