Για μία «νέα ΔΕΗ» πολύ πιο σταθερή και βιώσιμη και με αναπτυξιακό χαρακτήρα, μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας εταιρείας στους αναλυτές.

Ο κ. Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2023, έδωσε μία πρόγευση του στρατηγικού σχεδίου που θα παρουσιάσει στις 23 Ιανουαρίου του 2024 στην Capital Markets Day.

ΔΕΗ: Τα εμπορικά και επιχειρηματικά πλάνα μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος

Ο στόχος για EBITDA 1,5 δισ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών μεγεθών, επιβεβαίωσε το guidance για EBITDA 1,2 δις. ευρώ στο τέλος του 2023, ωστόσο τόνισε εμφατικά πως αυτός ο στόχος θα ανέλθει στα 1,5 δις. ευρώ με την ενσωμάτωση των μεγεθών και της ENEL Ρουμανίας.

Η πρόσφατα εξαγορασθείσα εταιρεία έχει EBITDA 300 με 350 εκατ. ευρώ και όπως είχε γράψει ο ΟΤ ο όμιλος πια βάζει πλώρη για επαναλαβανόμενη λειτουργική κερδοφορία στα 1,5 δις. ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Στάσσης υπογράμμισε πως ο στόχος για EBITDA 1,5 δις. ευρώ έρχεται νωρίτερα κατά ενάμισι χρόνο. «Τώρα είμαστε πολύ πιο σταθεροί και ακολουθούμε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η νέα ΔΕΗ

Όπως προαναφέρθηκε ο κ. Στάσσης μίλησε στους αναλυτές για μία «νέα ΔΕΗ».

Σύμφωνα με όσα είπε και παρουσιάστηκαν, ένας διαφορετικός όμιλος χτίζεται.

Ο πρώτος πυλώνας έχει να κάνει με την αυξανόμενη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα που χρησιμοποιεί ο όμιλος για την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο εννεάμηνο του 2023 οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά αντιστοιχούσαν στο 24% της συνολικής παραχθείσας ηλεκτρικής ενέργειας που ανήλθε στις 14,2 TWh.  To αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα η πράσινη ενέργεια ήταν στο 20%.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η δημόσια εταιρεία έχει σε λειτουργία ΑΠΕ 670 MW και κατασκευάζονται επιπλέον έργα ισχύος 1,3 GW.  Μάλιστα τον Απρίλιο του 2024 η ΔΕΗ αναμένεται να σπάσει το φράγμα του 1 GW. Και το 2026 θα ξεπεράσει τα 5 GW εγκατεστημένης ισχύος.

Ο δεύτερος πυλώνας της νέας ΔΕΗ στηρίζεται στην εξωστρεφή δραστηριότητα της μετά την εξαγορά της ENEL Romania. Η διοίκηση σκοπεύει στην ανάπτυξη ενός από τους κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους της ΝΑ. Ευρώπης έχοντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, επαναλαμβανόμενο EBITDA στα 1,5 δις. ευρώ και σε λειτουργία ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά ισχύος 4,8 GW.

Ο Κωτσόβολος

Ο τρίτος πυλώνας είναι η εξαγορά της αλυσίδας Κωτσόβολος.

Τα έσοδα του ομίλου λιανικού εμπορίου ανέρχονται στα 733 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 49 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός δε, είναι μηδενικός. Διαθέτει 95 καταστήματα, 6 κέντρα διανομής και οκτώ περιφερειακά hubs.

Το σχέδιο της ΔΕΗ είναι η μετεξέλιξη του σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών τόσο σε ψηφιακό όσο και σε φυσικό επίπεδο. Στο επίκεντρο θα είναι η ενέργεια με τη ΔΕΗ να αξιοποιεί το δίκτυο καταστημάτων του Κωτσόβολου για την πώληση φωτοβολταϊκών και μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, αντλιών θερμότητας, συστήματος έξυπνης κινητικότητας και smart homes σε συνεργασία πάντα εταιρείες εγκατάστασης.

Στα καταστήματα επίσης θα υπάρχει ενεργειακός σύμβουλος αλλά και οι παραδοσιακές οικιακές συσκευές και υπηρεσίες για το σπίτι όπως οι ασφάλειες και λοιπά τεχνικά συνεργεία. Η ΔΕΗ μέσα από τον Κωτσόβολο θα συνεχίσει τις υπηρεσίες παράδοσης προϊόντων αλλά και πληρωμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια