
Τα «αποκαλυπτήρια» για το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» έγιναν μέσα από κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, για την περίοδο από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, θα επιβάλλεται ολόκληρο το τέλος ανθεκτικότητας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και μειωμένο το διάστημα Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ενώ επεκτείνεται στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και στις βίλες (μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ.) οι ένοικοι των οποίων θα καταβάλλουν το ανώτατο ποσό (10 ευρώ την ημέρα).
Οι μικροί και οι μεγάλοι του Airbnb – Τι λένε στον ΟΤ για το φορολογικό νομοσχέδιο
Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου φαίνεται να ικανοποιούνται εν μέρει τα αιτήματα των ξενοδόχων αν και παραμένει «αναπάντητο» το αίτημα τους για την επιβολή του τέλους σε όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην τουριστική αλυσίδα. Όπως προκύπτει από τον νομοσχέδιο, και ο χειμερινός τουρισμός θα επιβαρύνεται με τέλος έστω και μειωμένο.
Όπως αναφέρει το άρθρο 53 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί του φόρου διαμονής, αντικαθίσταται με νέο που προβλέπει την επιβολή τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Το τέλος που φτάνει μέχρι τα δέκα ευρώ την ημέρα επιβάλλεται καις τις βίλες καθώς αναφέρεται ότι «αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας δέκα (10) ευρώ».
Ειδικότερα το νομοσχέδιο αναφέρει μεταξύ άλλων:
Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο, ως εξής:
α) Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:
- 1-2 αστέρων, ενάμιση (1,50) ευρώ,
- 3 αστέρων, τρία (3,00) ευρώ,
- 4 αστέρων, εφτά (7,00) ευρώ,
- 5 αστέρων, δέκα (10,00) ευρώ,
Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα το τέλος είναι νάμιση (1,50) ευρώ ενώ σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ενάμιση (1,50) ευρώ, Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας δέκα (10) ευρώ.
Όσον αφορά σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) διαμορφώνεται σε δέκα (10) ευρώ.
Η χειμερινή σεζόν
Κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο τα ποσά ορίζονται ως εξής:
Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα
- 1-2 αστέρων, πενήντα λεπτών (0,50) ευρώ,
- 3 αστέρων, ενάμιση (1,50) ευρώ,
- 4 αστέρων, τριών (3,00) ευρώ,
- 5 αστέρων, τεσσάρων (4,00) ευρώ,
Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα το ποσό ορίζεται στα πενήντα λεπτών (0,50) ευρώ,
Σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης πενήντα λεπτών (0,50) ευρώ ενώ αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας τεσσάρων (4) ευρώ,
Σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) ανέρχεται σε τεσσάρων (4) ευρώ.
Πώς καταβάλλεται
Σημειώνεται ακόμη πως το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση βαρύνει τον διαμένοντα, που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, από τις επιχειρήσεις και αποδίδεται από αυτές στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις.
Οι δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.
Το ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση δεν επιβαρύνεται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Το ως άνω τέλος δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής από τους ανωτέρω υπόχρεους.


Latest News

Aυξήθηκαν οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα τον Φεβρουάριο
Ιδιαίτερη αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις και διανυκτερεύσεις αλλοδαπών, με ποσοστά 3,8% και 4,9% αντίστοιχα
![Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail-600x400.jpg)
Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]
Το White Paper “Sustainable Expansion of Greek Tourism” που δημοσίευσε πρόσφατα η Accor αποτυπώνει τη δέσμευσή της στη βιώσιμη φιλοξενία

Σην Ιβηρική το brand Super 8 της Wyndham - Η συμφωνία με τη Soliteight
Η Wyndham και η Soliteight βάζουν το brand Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία με 40 νέα ξενοδοχεία σε διάστημα 10 ετών

Ποιοι προορισμοί κέρδισαν τους Έλληνες το Πάσχα - Το κόστος μετακίνησης
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ferryscanne για τις εξορμήσεις το Πάσχα

Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αθηνα και Μάνη ο όμιλος Radisson - Η συνεργασία με την Fais Group
Την επέκταση της παρουσίας του στην Ελλάδα δρομολογεί ο όμιλος Radisson - Οι συνεργασίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 - Άνοδος 3,5% στους τουρίστες
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χώρες προέλευσης των τουριστών - Η μεγάλη άνοδος των Αμερικάνων και οι μηδενικές εισπράξεις από Ρώσους τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,5 εκατ. οι ξένοι τουρίστες

Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη ο νέος προορισμός τριών πολυτελών διεθνών αλυσίδων
Τα σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά με πολυτελή ξενοδοχεία των Waldorf Astoria της Hilton, Six Sences της IHG Group και Four Seasons
![Ξενοδοχεία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Η θέση της Αθήνας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Athens-hotels-600x399.jpg)
«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία - Στο top 10 η Αθήνα [γραφήματα]
Η Αθήνα μπήκε στη δεκάδα των ελκυστικών πόλεων και η Ελλάδα διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου