Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επέστρεψε και αυτό δεν είναι ένα κακό όνειρο. Είκοσι δύο χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου, των οποίων υπήρξε εγκέφαλος, και 12 χρόνια αφότου σκοτώθηκε από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι και πάλι στους τίτλους των εφημερίδων.

Σύμφωνα με το Politico οι λόγοι της επανεμφάνισής του μπορούν να συνοψιστούν σε μία μαθηματική πράξη: TikTok + Gen Z + the Guardian + ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς = μια μεγάλη επιστροφή για τον βασιλιά του τρόμου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο «Γράμμα στην Αμερική» του Μπιν Λάντεν, ένα «ανατριχιαστικό άρθρο 4.000 λέξεων, που γράφτηκε πριν από δεκαετίες, από τον δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου». Η επιστολή και η μετάφρασή της άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001, ειδικά μεταξύ εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στον Guardian το 2002.  Στην επιστολή, που απευθύνεται στις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς, ο Μπιν Λάντεν ασκεί δριμεία κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και για την υποστήριξής της στη δημιουργία του Ισραήλ, το οποίο αποκαλεί «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα».

Το Ισραήλ και τα μαθήματα της 11ης Σεπτεμβρίου

Η Gen Z

Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν με όλο αυτό το TikTok και η Gen Z;

Το Politico εξηγεί ότι μετά την κλιμάκωση της βίας Ισραήλ-Χαμάς στη Μέση Ανατολή, η επιστολή του Μπιν Λάντεν άρχισε να κυκλοφορεί ξανά στο διαδίκτυο.

Στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων TikTok, δεκάδες χρήστες – συμπεριλαμβανομένων πολλών Gen Z’ers, που αποτελούν την πλειοψηφία των χρηστών της εφαρμογής – άρχισαν να δημοσιεύουν βίντεο παραθέτοντας αποσπάσματα από την επιστολή και μιλώντας για το πώς φέρεται να τους έδωσε μια νέα προοπτική στο ιστορικό πλαίσιο πίσω από την 11η Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, τα σημεία της επιστολής στα οποία επικρίνεται η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, φαίνεται ότι έχουν μεγάλη απήχηση σε ορισμένους χρήστες, τη στιγμή που οι άνθρωποι στις δυτικές χώρες γίνονται όλο και πιο επικριτικοί προς την ισραηλινή κυβέρνηση. Ένας TikToker μάλιστα τόνισε ότι η επιστολή του «άνοιξε τα μάτια». Και οι δημοσιεύσεις αυτές έγιναν πολύ γρήγορα . Το CNN έγραψε ότι τα βίντεο που αναφέρονταν στην επιστολή αυτή είχαν συγκεντρώσει 14 εκατομμύρια προβολές μέχρι την Πέμπτη.

Το TikTok από την πλευρά του δεσμεύτηκε να σταματήσει την τάση, τονίζοντας ότι «παραβιάζει τους κανόνες μας για την υποστήριξη οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατίας». Και πρόσθεσε  ότι εργαζόταν για την «προληπτική και επιθετική κατάργηση αυτού του περιεχομένου και τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο μπήκε στην πλατφόρμα μας».

Αφαίρεσε επίσης το hashtag #lettertoamerica από τη λειτουργία αναζήτησής του.

Ωστόσο, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη λέγοντας ότι το φαινόμενο των ατόμων που δημοσιεύουν περιεχόμενο με συμπάθεια στον Μπιν Λάντεν «δεν ήταν μοναδικό για το TikTok και έχει εμφανιστεί σε πολλές πλατφόρμες και μέσα ενημέρωσης».

Ο ρόλος του Guardian

Στο «παιχνίδι» μπήκε και ο Guardian ο οποίος αφαίρεσε το πλήρες αντίγραφο της επιστολής του Μπιν Λάντεν, το οποίο η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε για πρώτη φορά διαδικτυακά το 2002, αντικαθιστώντας το με μια σύντομη δήλωση που ισχυριζόταν ότι είχε «κοινοποιηθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς το πλήρες πλαίσιο».

«Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να το αφαιρέσουμε και να κατευθύνουμε τους αναγνώστες αντ ‘αυτού στο ειδησεογραφικό άρθρο που το περιείχε αρχικά», αναφέρει η δήλωση.

Δεν είναι αυτό ένα παράδειγμα του φαινομένου Streisand;

Σύμφωνα με το Politico πρόκειται ακριβώς για αυτό: αφαιρώντας την επιστολή από τον ιστότοπό του ο  Guardian κέντρισε το ενδιαφέρον των ανθρώπων και συνέβαλε στο να γίνει (ακόμη περισσότερο) viral. Είναι ένα τέλειο παράδειγμα του λεγόμενου εφέ Streisand, όπου η προσπάθεια λογοκρισίας ή απόκρυψης κάτι από το Διαδίκτυο φέρνει μπούμερανγκ και αυξάνει μαζικά το ενδιαφέρον για αυτό.

Η εξέλιξη -όπως ήταν αναμενόμενο- προκάλεσε πολλές και οργισμένες αντιδράσεις. Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι «κανείς δεν πρέπει ποτέ να προσβάλει τις 2.977 αμερικανικές οικογένειες που εξακολουθούν να θρηνούν αγαπημένα τους πρόσωπα, συνδέοντας τον εαυτό τους με τα βδελυρά λόγια του Οσάμα Μπιν Λάντεν».

«Ιδιαίτερα τώρα, σε μια εποχή αυξανόμενης αντισημιτικής βίας στον κόσμο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Αρκετοί νομοθέτες σε όλο το πολιτικό φάσμα κατηγόρησαν την κινεζική εφαρμογή για διάδοση αντιαμερικανικής προπαγάνδας και ζήτησαν να αποκλειστεί.

Ο αντιπρόσωπος των Δημοκρατικών Josh Gottheimer είπε ότι το TikTok «σπρώχνει την προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας για να επηρεάσει τους Αμερικανούς» και ζήτησε να «απαγορευτεί ή να πουληθεί σε μια αμερικανική εταιρεία», ενώ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Josh Hawley περιέγραψε το TikTok ως «ένα θερμοπίδακα τρομοκρατικής προπαγάνδας — και το πιο αποτελεσματικό εργαλείο παρακολούθησης για μια ξένη κυβέρνηση που εφευρέθηκε ποτέ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Υπό πίεση ο Νετανιάχου – «Αποτελεί κίνδυνο για το κράτος»
Επικαιρότητα |

Στριμωγμένος ο Νετανιάχου - Ψηφο δυσπιστίας καταθέτει το Εργατικό Κόμμα, με αποχώρηση απειλεί ο Γκαντζ

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση που υποκινείται από πολιτικές σκοπιμότητες, η οποία έχει παραβιάσει το βασικό συμβόλαιο μεταξύ της ηγεσίας και των πολιτών της»