Το ποσό των 135,6 εκατομμυρίων ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ για την απασχόληση 21.500 μακροχρονίως ανέργων ηλικίας από 55 έως 74 ετών.

Οι συγκεκριμένοι άνεργοι θα απασχοληθούν στο δημόσιο τομέα προκειμένου να συμπληρώσουν την απαραίτητη ασφάλιση για τη συνταξιοδότησή τους.

ΔΥΠΑ: Αυξήθηκε κατά 7,6% η εγγεγραμμένη ανεργία τον Οκτώβριο [πίνακες]

Οι δικαιούχοι

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη υπουργική απόφαση στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία συνολικά 21.500 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 ετών έως 67 ετών, καθώς και ανέργων άνω των 67 ετών και έως 74 ετών που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φορείς του δημόσιου τομέα, σε κάθε είδους Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αποκεντρωμένες Υπηρεσίες κ.ά.

Οι ωφελούμενοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε, Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητα τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους.

Συνταξιοδοτικό δικαίωμα

Ειδικά για τους ανέργους ηλικίας άνω των εξήντα επτά ετών (67) και έως εβδομήντα τεσσάρων ετών (74), είναι δυνατή η ένταξή τους στο πρόγραμμα, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του ανέργου πριν από την υπόδειξη του, περί μη θεμελίωσης πλήρους συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μη υποβολής αίτησης για λήψη σύνταξης λόγω γήρατος. Εάν ο επιδοτούμενος κατά τη διάρκεια του προγράμματος υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης στο e -ΕΦΚΑ ή εάν συνταξιοδοτηθεί, η επιχορήγηση για τον συγκεκριμένο επιδοτούμενο διακόπτεται από την ημερομηνία αίτησης του στο e-ΕΦΚΑ, καθώς παύει να έχει τα χαρακτηριστικά της ειδικής κατηγορίας ωφελούμενου με τα οποία υποδείχθηκε και προσλήφθηκε.

Η υποβολή αίτησης

Η διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης πραγματοποιείται από τους ενδιαφερομένους, είτε μέσω του gov.gr με χρήση των κωδικών TAXIS, είτε με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό),ως πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης της Δ.ΥΠ.Α.

Οι δυνητικά δικαιούχοι οφείλουν να έχουν εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις δέσμευσης πίστωσης για τα έτη κατά τα οποία προτίθενται να απασχολήσουν τους ωφελούμενους.

Στην εγκριτική απόφαση, προσδιορίζεται ο ακριβής αριθμός των ατόμων για τα οποία αιτείται και δικαιούται να επιχορηγηθεί ο δικαιούχος, σύμφωνα με τα στοιχεία της αίτησης υπαγωγής που έχει υποβάλει ο δικαιούχος όπως π.χ. ο αιτούμενος αριθμός ατόμων (νέες θέσεις εργασίας), στα πλαίσια του καθεστώτος ενίσχυσης και θα αποστέλλεται με e-mail στην δικαιούχο επιχείρηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.