«Το πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την παρουσίαση της 1ης αναφοράς της HVA International, στη Λάρισα, για τη θωράκιση της Θεσσαλίας, κατά την παρουσίαση που έκανε στο Συντονιστικό.

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να γίνει αναπροσαρμογή των πολιτικών που «θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τις χώρες που υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μέτρα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ως χώρα, έχουμε ζητήσει:

– Να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου με διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες, να μπορούν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης.

– Να υπάρξει αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές ότι με τα νέα δεδομένα της κρίσης, το συγκεκριμένο ποσό δεν επαρκεί και για να καλύψει τις ανάγκες των κρατών.

– Στηρίζουμε την πρόταση για δέσμευση ενός ποσού, επί παραδείγματι το 2%, από την ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα, για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασία.

– Ενεργοποιούμε την EUMED-9, δηλαδή την ομάδα των εννέα μεσογειακών χωρών που αντιμετωπίζουμε ανάλογα προβλήματα (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Κύπρο και φυσικά Ελλάδα).

Ευρωπαϊκό πρόβλημα

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός επισήμανε ότι «με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, έχουμε καταστήσει το πρόβλημα από εθνικό σε ευρωπαϊκό» καθώς «όλοι κατανοούν ότι κανείς δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Όλοι οφείλουμε να λάβουμε μέτρα. Και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό πράττουμε».

Σε ό, τι έχει να κάνει με την πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση προς τους πληγέντες, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πληρώθηκε το ζωικό κεφάλαιο, 18 ημέρες μετά τη λήξη τους προθεσμίας υποβολής δηλώσεων (16,5 εκατ. ευρώ σε 2.035 δικαιούχους), πιστώθηκαν 107,5 εκατ. ευρώ για τη φυτική παραγωγή σε 33.088 δικαιούχους, ο ΕΛΓΑ έδωσε προκαταβολές 124 εκατ. Ευρώ, ενώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό έχουν δοθεί στον Ασφαλιστικό Οργανισμό περί τα 260 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία.

Επιπλέον, μέσω της Κρατικής Αρωγής έχουν καταβληθεί 22.550.000 ευρώ σε 11.275 γεωργούς και 2.164.000 ευρώ σε 564 κτηνοτρόφους.

Για κάλυψη του εισοδήματος των αλιέων Μαγνησίας, Σκιάθου, Λάρισας, Φθιώτιδας και Βόρειας Εύβοιας, χορηγήθηκαν 2,1 εκατ. ευρώ. Ενώ για την κάλυψη προϊόντων και παραγωγών που δεν ασφαλίζονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ (χοιρινά, ορνιθοειδή, κουνέλια, αρωματικές, ανθοκομικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες), χορηγούνται από το Γεωργικό Αποθεματικό 2023, 15,8 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογη είναι η στήριξη και για τη μελισσοκομία.

Ποιοι δικαιούχοι θα μοιραστούν 76 εκατ. ευρώ

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα πληρωθούν 76 εκατ. ευρώ σε 297.428 δικαιούχους, ως επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο στους επαγγελματίες αγρότες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της 1ης Αναφοράς της HVA για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, πραγματοποιήθηκε διάλογος τόσο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής όσο και για την αγροτική παραγωγή.

«Πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας πάνω στη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της HVA, Μίλτος Γκουζούρης, προτείνοντας την εφαρμογή πρωτοκόλλου σε τρία επίπεδα ασφαλείας:

1ο επίπεδο: Αφορά στην πρόληψη και περιλαμβάνει την ύπαρξη ισχυρών προστατευτικών μέσων και υποδομών.

2ο επίπεδο: Αφορά στην ευέλικτη λειτουργία του διοικητικού συστήματος υποστήριξης

3ο επίπεδο: Αφορά στη βέλτιστη διαχείριση κρίσεων και περιλαμβάνει τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μιλώντας για την αποστράγγιση της Κάρλα, αλλά και για τη συνολική θωράκιση της Θεσσαλίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι «στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια. Όλα είναι σε εξέλιξη και μελετώνται και θα επιλεγεί η καλύτερη και συμφερότερη λύση για τους αγρότες και τους πολίτες της Θεσσαλίας. Καταλαβαίνουμε αυτό που ζείτε. Κάνουμε μια πρώτη, ανοιχτή διαβούλευση. Θα ακολουθήσουν κι άλλες».

«Αυτή η δοκιμασία θα μας βγάλει δυνατότερους και σοφότερους για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης -αν χρειαστεί- και σε άλλες περιοχές της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO