Την πρώτη της δημοπρασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, ξεκίνησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αρχικά έσοδα 800 εκατ. ευρώ από την εμπορία εκπομπών, που διοχετεύονται μέσω του Ταμείου Καινοτομίας, στοχεύει στην υποστήριξη της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου μπορούν να υποβάλουν προσφορά για στήριξη με τη μορφή σταθερής πριμοδότησης ανά κιλό παραγόμενου υδρογόνου. Η πριμοδότηση προορίζεται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της τιμής παραγωγής και της τιμής που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οι καταναλωτές , σε μια αγορά όπου το μη ανανεώσιμο υδρογόνο εξακολουθεί να είναι φθηνότερο στην παραγωγή.

Ξεκίνησε η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση για το υδρογόνο στην Ευρώπη – Τι θα συμβεί στις Βρυξέλλες

Η Τράπεζα Υδρογόνου

Η Τράπεζα Υδρογόνου συμπληρώνει άλλα εργαλεία πολιτικής για τη δημιουργία μιας αγοράς για ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου, την τόνωση των επενδύσεων στην παραγωγική ικανότητα και την αύξηση της παραγωγής . Το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης, ιδίως για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της βαριάς βιομηχανίας και ορισμένων τομέων μεταφορών, αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα. Επιτρέποντας την ταχύτερη διάθεση καινοτόμων τεχνολογιών υδρογόνου, η πιλοτική δημοπρασία θα συμβάλει στον στόχο του σχεδίου REPowerEU για παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων υδρογόνου στην εγχώρια αγορά έως το 2030.

Πιλοτική δημοπρασία

Στο πλαίσιο της πιλοτικής δημοπρασίας, οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου μπορούν να υποβάλουν προσφορές για στήριξη της ΕΕ για συγκεκριμένο όγκο παραγωγής.

Οι προσφορές θα πρέπει να βασίζονται σε μια προτεινόμενη πριμοδότηση τιμής ανά κιλό παραγόμενου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές , έως ανώτατο όριο 4,5 €/kg. Οι προσφορές μέχρι αυτή την τιμή, και πληρώντας συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα κατατάσσονται από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη τιμή προσφοράς και θα λάβουν υποστήριξη με αυτή τη σειρά, έως ότου εξαντληθεί ο προϋπολογισμός της δημοπρασίας. Τα επιλεγμένα έργα θα λάβουν την επιχορηγούμενη επιδότηση επιπλέον των εσόδων της αγοράς που παράγουν από τις πωλήσεις υδρογόνου, για έως και 10 χρόνια. Μόλις τα έργα υπογράψουν τις συμφωνίες επιχορήγησης, θα πρέπει να ξεκινήσουν την παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές εντός πέντε ετών.

Η σώρευση με άλλους τύπους βοήθειας από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη δεν θα είναι δυνατή, προκειμένου να εξασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για όλα τα έργα ανεξαρτήτως τοποθεσίας. «Αυτό θα αποτρέψει τον κατακερματισμό στα αρχικά στάδια της ευρωπαϊκής αγοράς υδρογόνου και θα μειώσει το διοικητικό κόστος για τα επερχόμενα εθνικά προγράμματα στήριξης υδρογόνου», τονίζει η Κομισιόν.

«Auctions-as-a-service»

Η Επιτροπή προσφέρει επίσης τον νέο μηχανισμό «Auctions-as-a-service» στο πλαίσιο της Τράπεζας Υδρογόνου. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν έργα που έχουν υποβάλει προσφορές στη δημοπρασία, αλλά δεν έχουν επιλεγεί για στήριξη από το Ταμείο Καινοτομίας λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού. Αυτό τους επιτρέπει να χορηγούν εθνική χρηματοδότηση σε πρόσθετα έργα στην επικράτειά τους, χωρίς την ανάγκη διεξαγωγής χωριστής δημοπρασίας σε εθνικό επίπεδο, μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο και το κόστος για όλα τα μέρη.

Η συμμετοχή των κρατών μελών στο πρόγραμμα «Auctions-as-a-service» είναι εθελοντική. Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε υποστήριξη παρέχεται από τα κράτη μέλη μέσω αυτής της υπηρεσίας θα θεωρείται ως κρατική ενίσχυση.

Χρονοδιάγραμμα

Οι πλειοδότες έχουν προθεσμία έως τις 8 Φεβρουαρίου 2024 (17:00 CET) για να υποβάλουν αίτηση μέσω της πύλης χρηματοδότησης και προσφορών της ΕΕ .

Στις 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή Ημέρα Πληροφοριών , παρέχοντας την ευκαιρία στους αιτούντες έργα να υποβάλουν ερωτήσεις στον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) , ο οποίος θα υλοποιήσει τη δημοπρασία. Τα Εθνικά Σημεία Επαφής του Ταμείου Καινοτομίας διοργανώνουν επίσης Info Days στα περισσότερα κράτη μέλη .

Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης τον Απρίλιο του 2024 και θα υπογράψουν τις Συμφωνίες Επιχορήγησης εντός εννέα μηνών από το κλείσιμο της πρόσκλησης.

Η πιλοτική δημοπρασία θα επιτρέψει στην Επιτροπή να συλλέξει αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τον αγωγό του έργου ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου της ΕΕ, το επίπεδο ανταγωνισμού για αυτού του είδους τη στήριξη, το κόστος παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές και την τιμή αγοράς του.

Ταμείο Καινοτομίας

Με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ μεταξύ 2020 και 2030, το Ταμείο Καινοτομίας είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών. Το Ταμείο Καινοτομίας άνοιξε επίσης σήμερα την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2023 με διαθέσιμο προϋπολογισμό 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τεχνολογίες αιχμής χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε διάφορους τομείς.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022 για να υποστηρίξει την εγχώρια παραγωγή υδρογόνου της ΕΕ και τις εισαγωγές ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου από διεθνείς εταίρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη