Πολέμους στις αίθουσες διοικητικών συμβουλίων θα μπορούσε να προκαλέσουν οι πολιτικές επιστροφής στο γραφείο, όπως δηλώνουν τα στελέχη τριών στις τέσσερις εταιρείες που συμμετείχαν σε μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ, από την οποία προκύπτει ότι τα ανώτερα στελέχη δεν αντιμετωπίζουν πάντα το ζήτημα.

Οι στόχοι χρόνου ανάκαμψης (RTO) αναφέρθηκαν ως το ζήτημα που είχε τη μεγαλύτερη δυνατότητα να υποδαυλίσει τη σύγκρουση μεταξύ των εταιρικών ηγεσιών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου σε 170 στελέχη ανθρώπινου δυναμικού από τη σύμβουλο στο χώρο εργασίας Gartner Inc. Αυτές οι πολιτικές προηγήθηκαν των φορτισμένων θεμάτων όπως οι απολύσεις, οι συζητήσεις για τη διαφορετικότητα και το ESG και η υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είπε επίσης ότι οι πολιτικές παρουσίας στο γραφείο αύξησαν την ένταση μεταξύ των ομάδων, πιθανώς επειδή μόνο το ένα τρίτο των εταιρειών είχε εκπαιδεύσει τους διευθυντές του να αντιμετωπίζουν τις πολλές προκλήσεις που προκύπτουν όταν οι εργαζόμενοι καλούνται πιο συχνά στο γραφείο.

«Οι επικεφαλής δεν συμφωνούν σχετικά με το ποιες πρέπει να είναι οι απαιτήσεις», δήλωσε η Κέιτλιν Ντάφι, διευθύντρια έρευνας στο τμήμα ανθρώπινων πόρων της Gartner. «Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των ομάδων, των λειτουργιών και της φύσης τού τι απαιτούν οι ρόλοι. Οι διευθύνοντες έχουν αφεθεί να το καταλάβουν για λογαριασμό των ομάδων τους και αυτό είναι δύσκολο».

Διιστάμενες απόψεις

Τα ευρήματα, που έρχονται εν μέσω αυξήσεων RTO σε πολλές εταιρείες, δείχνουν ότι οι απόψεις σχετικά με την αξία της εργασίας στο γραφείο μπορεί να διαφέρουν ακόμη και στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας.

Διευθύνοντες σύμβουλοι υψηλού προφίλ όπως ο Μπομπ Άιγκερ της Walt Disney και ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan έχουν εκθειάσει τα οφέλη της επιτόπιας εργασίας και μια πρόσφατη έρευνα σε 400 Αμερικανούς CEO από την KPMG διαπίστωσε ότι σχεδόν δύο στους τρεις θέλουν όλοι οι εταιρικοί υπάλληλοι να επιστρέψουν στα γραφεία με πλήρη απασχόληση σε βάθος τριών ετών. Ορισμένες εταιρείες, όπως η Google της Alphabet, έχουν προειδοποιήσει ότι η συμμετοχή θα ενσωματωθεί στις αξιολογήσεις απόδοσης των εργαζομένων.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι επικεφαλής των εταιρειών πεπεισμένοι ότι ο εξαναγκασμός των ανθρώπων να δίνουν το παρών στον φυσικό χώρο εργασίας είναι η καλύτερη πολιτική.

Πέρυσι, ένα στέλεχος της Apple, που επέβλεπε τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, εγκατέλειψε τον κατασκευαστή iPhone λόγω της πολιτικής της εταιρείας για την επιστροφή στο γραφείο.

Οι εργαζόμενοι αργούν να επιστρέψουν

Οι εργαζόμενοι, σε γενικές γραμμές, δεν επιστρέφουν με τον ρυθμό που περίμεναν ορισμένοι εταιρικοί ηγέτες: Η μέση συμμετοχή σε δέκα μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται στο 50% περίπου των επιπέδων πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Kastle Systems International LLC, και δεν έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2023.

Η έρευνα της Gartner διαπίστωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι αυξάνουν τις πιθανότητες να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους, με σχεδόν μία στις τρεις εταιρείες να λέει ότι δέχθηκε περισσότερες οικειοθελείς αποχωρήσεις τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, από έναν στους πέντε που το είπε τον Ιούνιο.

Η άνοδος έρχεται σε αντίθεση με το ποσοστό εγκατάλειψης όπως μετράται από τη μηνιαία έκθεση της κυβέρνησης για τα ανοίγματα θέσεων εργασίας, η οποία μειώνεται σταθερά από το υψηλό του περασμένου έτους μέχρι που σταθεροποιήθηκε τον Αύγουστο.

Αυαξανόμενα ποσοστά παραίτησης

Το αυξανόμενο ποσοστό παραίτησης στην έρευνα της Gartner υποδηλώνει ότι οι εργαζόμενοι είτε έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να βρουν άλλη δουλειά, είτε ότι είναι τόσο δυσαρεστημένοι στη δουλειά τους, που βλέπουν την παραίτηση ως βιώσιμη επιλογή.

Οι προσλήψεις αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο, ενώ η ανεργία παρέμεινε χαμηλή και ο ρυθμός των απολύσεων επιβραδύνθηκε. Μαζί με την ανθεκτική αγορά εργασίας, η δυσαρέσκεια με τις πολιτικές RTO θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο στις αποφάσεις ορισμένων εργαζομένων να παραιτηθούν, είπε η Ντάφι στο Bloomberg.

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα εργοδότες που εφάρμοσαν εντολές RTO έχουν αντιμετωπίσει υψηλότερα από τα κανονικά ποσοστά φθοράς, σύμφωνα με έρευνα σε 6.650 εργοδότες από την Unispace, μια εταιρεία στρατηγικής και σχεδιασμού στον χώρο εργασίας.

Οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού δήλωσαν επίσης ότι ανησυχούν περισσότερο για το άγχος και την εξουθένωση των εργαζομένων, αλλά λίγοι εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα για να τα μειώσουν, όπως ο επανασχεδιασμός ρόλων ή ο εντοπισμός εργασιών που οδηγούν σε υπερβολικό άγχος. Αντίθετα, οι περισσότερες εταιρείες παρέχουν οφέλη όπως η παροχή συμβουλών, αλλά μόνο μετά την εμφάνιση προβλήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή