Η απομακρυσμένη εργασία και οι ευέλικτες μορφές που προέκυψαν κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, απείλησαν για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα την αγορά ακινήτων γραφείων. Μέχρι την στιγμή που αποφασίστηκε η πλήρης άρση των περιορισμών λόγω Covid-19 και η επιστροφή σε φυσικούς χώρους εργασίας, οπότε και άρχισε να ζεσταίνεται η αγορά με τα γραφεία να αποκτούν και πάλι ζωή.

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, η τάση του hot desking που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, έρχεται να αλλάξει ξανά τα δεδομένα και τις ισορροπίες, απειλώνας την αγορά γραφείων.

Doom loop: Γιατί οι αμερικανικές πόλεις βιώνουν έναν οικονομικό φαύλο κύκλο;

Αυτό υποστηρίζουν αναλυτές της Morgan Stanley στην Los Angeles Dasily News, κάνοντας λόγο για μια νέα περιστασιακή προσέγγιση στην κατανομή των γραφείων στους χώρους εργασίας που ενέχει κινδύνους για την αγορά κτιρίων με γραφεία.

Ο τομέας των ακινήτων εξάλλου έχει υποφέρει φέτος καθώς τα επιτόκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ οι εμπορικές και οι κτηματομεσιτικές εταιρείες παλεύουν να διαχειριστούν τη στροφή προς τα υβριδικά μοντέλα εργασίας.

«Μαζί με την εργασία από το σπίτι, το hot desking αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο δομικά επιζήμια προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά γραφείων σήμερα», επισήμανε ο αναλυτής της Morgan Stanley, Sebastian Isola.

«Εάν υιοθετηθεί ευρύτερα, η μείωση των απαιτήσεων για περισσότερα τετραγωνικά μέτρα, πιθανότατα θα είχε σημαντικό ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επαγγελματική ζήτηση», συμπλήρωσε.

Τι είναι το hot desking

Ο διαμοιρασμός των θέσεων και των γραφείων από περισσότερους υπαλλήλους, χωρίς να υπάρχει δηλαδή αντιστοίχηση γραφείου σε συγκεκριμένο υπάλληλο, είναι μια μέθοδος που φάνηκε ιδανική για υβριδικούς χώρους εργασίας -επιτόπια παρουσία κάποιες εργάσιμες και εξ αποστάσεως κάποιες άλλες-, προωθεί τη συνεργασία, την ίδια στιγμή που συμβάλει στη μείωση κόστους και στη διαχείριση ακόμη και του πιο περιορισμένου χώρου.

Στον αντίποδα, δημιουργεί μια αποσυνδεδεμένη σχέση με την εργασία και την εταιρεία, ενώ αποδυναμώνει τη λογική της ιεραρχίας και της δομής εργασίας, μαζί με προβλήματα υγιεινής, ευεξίας και συγκέντρωσης που διασφαλίζει η σταθερότητα του χώρου εργασίας.

Φαίνεται ωστόσο να είναι πιο διαδεδομένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Morgan Stanley.

Μεταξύ των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 30% λέει ότι εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μοντέλο εργασίας κατά την πανδημία του κορονοϊού -υποδεικνύοντας ότι ήταν ήδη εξοικειωμένοι τα προηγούμενα χρόνια-, έναντι περίπου 20% στη Γερμανία και τη Γαλλία και μόνο το 13% στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, παρά τις άτυπες πολιτικές γραφείου και τις πρακτικές εργασίας από το σπίτι στη Βρετανία, η Morgan Stanley εξακολουθεί να ευνοεί τις μετοχές γραφείων με επίκεντρο το Λονδίνο. Οι κάτοχοι έλκονται προς τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης που είναι πλούσιες σε ανέσεις, διατηρώντας τις αξιολογήσεις στις Derwent London Plc, Great Portland Estates Plc και British Land Co. Plc.

Και οι τρεις μετοχές υπέστησαν διψήφια ποσοστιαία πτώση φέτος, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια πυροδοτούν ανησυχίες για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και τις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες
Διεθνή |

Γιατί η Gen Z δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά – Ποια προσόντα ψάχνουν οι εργοδότες

Μια πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες είναι δυσαρεστημένες με τις νέες προσλήψεις της Gen Z και ενδέχεται να αποφύγουν στο μέλλον την πρόσληψη πρόσφατων αποφοίτων.