Στην αναδυόμενη εποχή μετά την πανδημία, οι περισσότερες πτυχές της ζωής έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό. Οι θεατές του κινηματογράφου συρρέουν στους κινηματογράφους, οι παραθεριστές μπλόκαραν τα αεροδρόμια για καλοκαιρινά ταξίδια και τα παιδιά επιστρέφουν στις τάξεις.

Ωστόσο, τρεισήμισι χρόνια μετά τη μαζική φυγή από τα γραφεία και την κατ’ οίκον εργασία εταιρείες, υπάλληλοι και κυβερνήσεις εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους ώστε να προσαρμοστούν σε μόνιμες αλλαγές στην επαγγελματική τους ζωή. Εν μέσω αυτής της τάσης έχουν εμφανιστεί έντονες διαφορές μεταξύ των ηπείρων και των πολιτισμών, με τους Ασιάτες και τους Ευρωπαίους εργαζόμενους να επιστρέφουν σε μεγάλο βαθμό στα γραφεία τους με ταχύτερο ρυθμό από τους ομολόγους τους στην Αμερική.

Όπως γράφει το Bloomberg, σε εκτενές του αφιέρωμα, στην Ασία η εξ αποστάσεως εργασία καθυστέρησε, καθιστώντας στη συνέχει ευκολότερη τη μετάβαση στη ζωή γραφείου. Οι συνήθειες της Ευρώπης ποικίλλουν ευρέως – το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εξ αποστάσεως εργασίας και η Γαλλία ένα από τα χαμηλότερα – αλλά αρκετές από τις χώρες της επίσης πρωτοστατούν με νόμους που θεσπίζουν ευέλικτα χρονοδιαγράμματα.

Τηλεργασία: Οι εργοδότες ζητούν επιστροφή στο γραφείο – Ποια είναι τα επιχειρήματά τους

Έπειτα, υπάρχουν μέρη όπως οι ΗΠΑ, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί, αφήνοντας τα αφεντικά και τους υπαλλήλους να πορεύονται μόνοι τους στις αλλαγές. Και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές πολιτικές ανάλογα με τις εταιρείες, τους διευθυντές ή την τοποθεσία τους. Για παράδειγμα, η Goldman Sachs Group Inc. θέλει το προσωπικό της πέντε ημέρες την εβδομάδα. Στην Walt Disney Co., είναι τέσσερις μέρες ενώ για την Amazon, την Google και πολλούς άλλους, είναι τρεις. Τα υβριδικά προγράμματα είναι πλέον ο κανόνας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τηλεργασία: Οι κολοσσοί της Wall Street καλούν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο

Το μεγάλο κόστος

Και όλο αυτό έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες: Το McKinsey Global Institute εκτιμά ότι οι μετατοπίσεις της πανδημίας θα μπορούσαν να διαγράψουν έως και 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια της αξίας των ακινήτων στις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο έως το 2030.

«Όλοι ρωτούν: «Θα επιστρέψει αυτό;» είπε ο Phil Kirschner, ο οποίος συμβουλεύει στελέχη για στρατηγικές ακίνητης περιουσίας και εργασιακού χώρου στη McKinsey & Co. στις ΗΠΑ.

«Αυτό που κάναμε είναι να χρησιμοποιήσουμε μαζί μερικά εργαλεία για να αποτρέψουμε τη βύθιση του πλοίου», είπε. «Αλλά δεν έχουμε κάνει τη δύσκολη δουλειά για να πούμε: «Ο τρόπος που εργαζόμασταν πριν δεν ήταν γενικά εξαιρετικός για όλους. Και αυτή είναι η νέα πραγματικότητα».

Πολιτισμοί, Μετακινήσεις

Είναι δύσκολο να χαρακτηρίσεις ολόκληρες ηπείρους ως μονολιθικές, τονίζει το Bloomberg. Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν αγκαλιάσει την εξ αποστάσεως εργασία περισσότερο από άλλες περιοχές, αλλά περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εργαζομένους εργάζονται στην πρώτη γραμμή, χωρίς πολλές επιλογές να εργαστούν από το σπίτι. Στην Ιαπωνία, οι μεγαλύτεροι δανειστές της χώρας αποφεύγουν έναν ελάχιστο αριθμό ημερών γραφείου την εβδομάδα, σε αντίθεση με τους ομολόγους τους στη Wall Street. Η Unilever Plc, ο ευρωπαϊκός κατασκευαστής του σαπουνιού Dove, επιτρέπει στους εργαζομένους που εργάζονται στο γραφείο πολλή ευελιξία τόσο στο μέρος όσο και στο πότε εργάζονται, και έχει εφαρμόσει πιλοτικά τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία σε πολλές χώρες.

Ωστόσο, τόσο οι πολιτιστικοί όσο και οι δομικοί παράγοντες έχουν συμβάλει στις περιφερειακές παραλλαγές, σύμφωνα με τον Phil Ryan, διευθυντή της JLL City Futures με έδρα το Λονδίνο, μέρος του παγκόσμιου κλάδου έρευνας και ανάλυσης της εταιρείας ακινήτων Jones Lang LaSalle Inc.

Στο Χονγκ Κονγκ, τα μικροσκοπικά διαμερίσματα και το αποτελεσματικό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας έχουν δώσει στους κατοίκους λιγότερους λόγους να εργάζονται από το σπίτι. Εκεί, η επιβατική κίνηση του μετρό ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 τον Μάρτιο και ο κενός χώρος γραφείων συνδέεται περισσότερο με τις μειωμένες κινεζικές επενδύσεις παρά με την εξ αποστάσεως εργασία. Στη Νέα Υόρκη, τα μετρό εξακολουθούν να είναι γεμάτα μόνο κατά 70% τις καθημερινές και μόνο οι μισοί περίπου εργαζόμενοι επιστρέφουν στα κτίρια μια δεδομένη ημέρα σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την Covid.

Πιο αποδεκτή

Η εξ αποστάσεως εργασία είναι γενικά πιο αποδεκτή και διαδεδομένη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Mark Mortensen και τον Henrik Bresman, καθηγητές στη σχολή επιχειρήσεων INSEAD. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υπεροχή στις θέσεις τεχνολογίας, χρηματοδότησης και επιχειρηματικών υπηρεσιών, που απαιτούν υπολογιστές και επομένως ευνοούν περισσότερο την εξ αποστάσεως εργασία. Οι Αμερικανοί στον τομέα της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών και των επαγγελματικών υπηρεσιών εργάζονται από το σπίτι σχεδόν μια ολόκληρη μέρα περισσότερο την εβδομάδα σε σχέση με εκείνους σε κυβερνητικούς και υγειονομικούς ρόλους, σύμφωνα με έρευνα μιας ομάδας οικονομολόγων, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Νίκολας Μπλουμ.

Και αυτό δεν είναι πιθανό να αλλάξει πολλά: Η έρευνα των Mortensen και Bresman διαπίστωσε ότι το ποσοστό των ανθρώπων στην Αμερική που δήλωσαν ότι η παραγωγικότητά τους ενώ εργάζονταν εξ αποστάσεως ήταν στα βέλτιστα επίπεδα ήταν σχεδόν διπλάσιο από αυτό στον υπόλοιπο κόσμο. Αντίθετα, ένα έγγραφο εργασίας για τους εργαζόμενους στην εισαγωγή δεδομένων στην Ινδία διαπίστωσε ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι είναι 18% λιγότερο παραγωγικοί.

Χώρος προς ενοικίαση

Οι ανισότητες έχουν ανατρέψει την αγορά εμπορικών ακινήτων, όπου τα άδεια γραφεία και ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων σε μια γενιά οδηγούν σε κρίση χρέους μεταξύ ορισμένων ιδιοκτητών. Μια έκθεση McKinsey τον Ιούλιο διερεύνησε τις διαφορές μεταξύ των πόλεων, δείχνοντας ότι οι περιοχές της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο που είναι γεμάτες γραφεία έχουν υποστεί απότομες μειώσεις στη ζήτηση ακινήτων, παράλληλα με χαμηλότερα ποσοστά προσέλευσης γραφείων, σε σύγκριση με πόλεις όπως το Παρίσι και το Μόναχο. Η εταιρεία συμβούλων εκτίμησε ότι περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να εξαλειφθούν από την αξία των κτιρίων γραφείων σε εννέα μεγάλες πόλεις σε ένα μέτριο σενάριο και έως και 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στη χειρότερη περίπτωση.

Μέρη όπως το Παρίσι, μαζί με πολλές ασιατικές πόλεις, έχουν πολιτισμούς που εκτιμούν την παρουσία στο γραφείο. Στη Γερμανία, το 43% του εργατικού δυναμικού ξοδεύει τέσσερις ή περισσότερες ημέρες στο γραφείο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας σχεδιασμού χώρων εργασίας Unispace. Τα υψηλά ποσοστά παρουσίας γραφείου στην Κίνα οφείλονται εν μέρει στη λεγόμενη κουλτούρα «996», η οποία περιλαμβάνει την εργασία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, έξι ημέρες την εβδομάδα. Η αφοσίωση στους εργοδότες είναι επίσης πιο σταθερή σε μέρη όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, για παράδειγμα, από ό,τι στις ΗΠΑ.

Παγκόσμια κοινά

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα παγκόσμια κοινά σημεία. Οι γυναίκες αποδίδουν υψηλότερη μέση αξία στην εργασία από το σπίτι από τους άνδρες σε όλες εκτός από λίγες χώρες, σύμφωνα με το Stanford’s Bloom, όπως και εκείνες με περισσότερη εκπαίδευση. Και η βιομηχανία μπορεί μερικές φορές να υπερισχύει της γεωγραφίας, δήλωσε ο Ben Waber, συνιδρυτής και πρόεδρος της Humanyze, η οποία αναλύει δεδομένα συνεργασίας στο χώρο εργασίας για δεκάδες μεγάλους οργανισμούς παγκοσμίως. «Μια εταιρεία λογισμικού στην Ιαπωνία θα μοιάζει περισσότερο με εταιρεία λογισμικού στις ΗΠΑ παρά με έναν κατασκευαστή στην Ιαπωνία», είπε.

Νομοθετικές προσπάθειες

Στην Ευρώπη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν παρέμβει για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της εργασίας προωθώντας πιο ευέλικτες ρυθμίσεις. Αρκετά κράτη έχουν εγκρίνει ή προτείνει νομοθεσία για τη ρύθμιση της απομακρυσμένης εργασίας, η οποία τροφοδοτείται από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021 «δικαίωμα στην αποσύνδεση», μια έκκληση να παραχωρηθούν στους υπαλλήλους της ΕΕ νόμιμα δικαιώματα να αποσυνδέονται από εργασίες που σχετίζονται με την εργασία και την ηλεκτρονική επικοινωνία εκτός του κανονικού ωραρίου.

Η πολιτική που εφαρμόζεται ήδη στη Γαλλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα μπορούσε να γίνει νόμος της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Ben Marks, συνιδρυτή του Future Workforce Alliance.

Η Ολλανδία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως στον αριθμό των διαθέσιμων απομακρυσμένων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των Lightcast και Revelio Labs, και ορισμένοι Ολλανδοί εργοδότες άρχισαν να αγκαλιάζουν την ευέλικτη εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιρλανδίας ψήφισε τον Απρίλιο έναν παρόμοιο νόμο για την εξ αποστάσεως εργασία, ο οποίος είχε ανασταλεί για μήνες από τους ισχυρισμούς ότι το νομοσχέδιο ήταν υπέρ των εργοδοτών. Εκατομμύρια Βρετανοί εργαζόμενοι, εν τω μεταξύ, θα έχουν σύντομα το δικαίωμα να ζητήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας κατά την έναρξη μιας εργασίας.

Στο Βέλγιο, οι εργαζόμενοι τον Φεβρουάριο του 2022 κέρδισαν το δικαίωμα σε τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία με την ίδια αμοιβή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive