Αντιμέτωπο με 226 χρόνια φυλάκισης βρίσκεται το ανώτατο τραπεζικό στέλεχος που ενορχήστρωσε την γιγαντιαία απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη γειτονική Τουρκία, παγιδεύοντας ακόμη και αστέρες του τουρκικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Η έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες, η οποία ξεκίνησε από την Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης τον Απρίλιο μετά από καταγγελία των θυμάτων, αρχικά δεν συγκέντρωσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης που της άξιζε και οι πληροφορίες σχετικά με αυτήν ήταν λιγοστές και σε πολλές περιπτώσεις ελεγχόμενες. Οι αποκαλύψεις όμως ήταν ραγδαίες με αποτέλεσμα να απαγγελθούν κατηγορίες τον Νοέμβριο για απάτη και πλαστογραφία.

Τουρκία: Μεγάλη απάτη με θύματα ποδοσφαιριστές – Έχασαν εκατομμύρια δολάρια

Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Τραπεζικής Ρύθμισης και Εποπτείας (BDDK) σχετικά με την έρευνα, η Seçil Erzan, πρώην διευθύντρια υποκαταστήματος της Denizbank Levent, εισέπραξε περίπου 43 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και 15 εκατομμύρια τουρκικές λίρες από 29 άτομα. H Erzan βρίσκεται στο επίκεντρο του mega σκανδάλου υψους 44 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, που έχει ονομαστεί «Ταμείο Φατίχ Τερίμ».

Ο ρόλος του Τερίμ

Ο Φατίχ Τερίμ, μια εμβληματική μορφή του τουρκικού ποδοσφαίρου, συνδέεται με το σκάνδαλο, καθώς η Erzan δελέασε τους επενδυτές με υποσχέσεις για αστρονομικά υψηλές αποδόσεις, έως και 40% τον μήνα, χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια του Τερίμ για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών-θυμάτων της, οι οποίοι σέβονταν και εμπιστεύονταν τον θρυλικό προπονητή με την εντυπωσιακή καριέρα που περιλαμβάνει σπάνιες επιτυχίες σε ευρωπαϊκά κύπελλα για την τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα Γαλατασαράι.

Τα φερόμενα ως θύματα, μεταξύ των οποίων πρώην αστέρες του ποδοσφαίρου όπως ο Arda Turan και ο Selçuk İnan, φέρονται να μην είχαν τίποτα πιο ουσιαστικό από χειρόγραφες σημειώσεις ή απλά χαρτιά ως απόδειξη των επενδύσεών τους, γεγονός που αποτελεί φυσικά έντονη απόκλιση από τις συνήθεις τραπεζικές πρακτικές. Παρά τις ισχυρές αρνήσεις του Τερίμ για την εμπλοκή του, η σχέση του με την Erzan, η οποία διαχειριζόταν τις οικονομικές του συναλλαγές, παραμένει ένα σημείο ίντριγκας και πολλών εικασιών.

Οι επικριτές επισημαίνουν την ανάγκη διερεύνησης της εμπλοκής του πιο διάσημου προπονητή ποδοσφαίρου της Τουρκίας και των ανώτερων κλιμακίων της Denizbank. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι στράφηκαν ενάντια στους μηχανισμούς εποπτείας της Denizbank και το κατά πόσον παραβλέφθηκαν ή αγνοήθηκαν ενδείξεις για τις υποτιθέμενες δραστηριότητες της Erzan, ενώ εικάζουν την πιθανή εμπλοκή άλλων υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να μην έδρασε μόνος της.

Τα θύματα ισχυρίζονται ότι η Erzan τους έπεισε να επενδύσουν σε ένα ταμείο που σχετιζόταν με τον Τερίμ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Denizbank Hakan Ateş και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Mehmet Aydoğdu. Ωστόσο, δύο εξέχουσες προσωπικότητες που απουσιάζουν αξιοσημείωτα από την υπόθεση είναι και ο Τερίμ και ο Ateş.

Παρά το γεγονός ότι το σκάνδαλο φέρει το όνομά του και την εμπλοκή μελών της οικογένειάς του και στενών συνεργατών του, ο Τερίμ δεν συμμετέχει στη δίκη που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου. Επιπλέον, ούτε αυτός ούτε ο διευθύνων σύμβουλος της Denizbank Ateş αναφέρονται στο κατηγορητήριο, παρά το γεγονός ότι τα ονόματά τους χρησιμοποιήθηκαν για τη διευκόλυνση της υποτιθέμενης απάτης.

Ενώ η Erzan παραδέχτηκε ότι γνώριζε τον Τερίμ και ότι διαχειριζόταν τις οικονομικές του συναλλαγές, αρνήθηκε οτιδήποτε μεμπτό στις συναλλαγές τους. Η αντίδραση του Τερίμ στο σκάνδαλο και οι δηλώσεις του υποδηλώνουν ότι γνώριζε εκ των προτέρων τα γεγονότα. Ωστόσο, φαίνεται να μην έχει διεξαχθεί σε βάθος έρευνα σχετικά με τους ρόλους του ίδιου και του Ateş, παρά τις πολυάριθμες αναφορές στην εμπλοκή τους στις καταθέσεις των θυμάτων.

Η δίκη

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η Erzan υπερασπίστηκε τον εαυτό της, λέγοντας «ήμουν ο καπετάνιος ενός πλοίου που βυθιζόταν. Αν ήμουν απατεώνας, το πλοίο θα βυθιζόταν και εγώ θα διέφευγα». Απέδωσε τις απώλειες στην απληστία των επενδυτών για υψηλές αποδόσεις και ισχυρίστηκε ότι αυτοί την έφεραν σε αυτή τη δύσκολη θέση.

Όπως σημείωσαν ορισμένοι Τούρκοι ειδικοί, το σκάνδαλο αυτό δεν αφορά μόνο την υποτιθέμενη απληστία και αφέλεια των ποδοσφαιριστών και των επιχειρηματιών που προσφέρουν τα χρήματά τους για να λάβουν υπερβολικά υψηλές αποδόσεις – αφορά την εποπτεία και τη λογοδοσία του ίδιου του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Kronos, τα στοιχεία που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας στο σπίτι της Erzan, συμπεριλαμβανομένων πολλών Excel, τραπεζικών αποδείξεων και αρχείων μεταφορών, υποδεικνύουν την άμεση εμπλοκή της Denizbank στο σκάνδαλο. Οι πίνακες με τους οφειλέτες και τους πιστωτές φέρεται να μην ετοιμάστηκαν από την ίδια αλλά από υψηλόβαθμους υπαλλήλους της Denizbank.

Οι δηλώσεις της κατά την υπεράσπισή της και κατά τη διάρκεια της έρευνας υποδηλώνουν μια συντονισμένη προσπάθεια αποστασιοποίησης της τράπεζας από το σκάνδαλο. Σύμφωνα με τον απολογισμό της, εξαναγκάστηκε να ισχυριστεί ότι οι δόλιες δραστηριότητες διεξήχθησαν εκτός των δραστηριοτήτων της τράπεζας.

Η BDDK αποφάσισε να μην καταθέσει μήνυση κατά της τράπεζας, γεγονός που ουσιαστικά αφαίρεσε την Denizbank από το πεδίο της έρευνας.

Και ο Ερντογάν

Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Fatih Altaylı ανέφερε ότι μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, οι πρώην ποδοσφαιριστές Emre Belözoğlu και Turan ζήτησαν βοήθεια από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Altaylı, αυτό οδήγησε σε ένα τηλεφώνημα από την προεδρία προς τη διοίκηση της τράπεζας, ζητώντας να αποζημιωθούν οι εν λόγω παίκτες για τις απώλειές τους.

Ο Turan επένδυσε 13,9 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο, το οποίο κατέβαλε όντως τις αποδόσεις στους πρώτους επενδυτές του. Καθώς εξαπλώθηκε η φήμη, και άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Belözoğlu, μπήκαν στο παιχνίδι. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν πολύ γρήγορα για να μπορέσει η Erzan να συμβαδίσει με τις αποπληρωμές και το σχέδιο κατέρρευσε.

Η τράπεζα φέρεται να απάντησε δηλώνοντας ότι αν υπήρχαν έγγραφα και αντίστοιχα τραπεζικά αρχεία των συναλλαγών, θα πραγματοποιούσε τις πληρωμές αμέσως. Ωστόσο, ελλείψει τέτοιων εγγράφων και αρχείων στο σύστημά τους, δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν καμία πληρωμή, επικαλούμενη κινδύνους διάπραξης υπεξαίρεσης κεφαλαίων. Η τράπεζα πρότεινε να κινηθούν νομικές διαδικασίες και αν οι παίκτες κερδίσουν την υπόθεση, η τράπεζα θα πλήρωνε πρόθυμα.

Η εμπλοκή του προέδρου Ερντογάν, όπως υποδεικνύει ο Altaylı, υποδεικνύει επίσης τη δυσλειτουργική φύση του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας, καθώς οι ποδοσφαιριστές προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την προσωπική τους γνωριμία με τον τούεκο πρόεδρο για να επιλύσουν το θέμα αντί να προσφύγουν στο δικαστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι