Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν Συνεισφορά ύψους 3 δισ. δολαρίων στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (GCF), πρόκειται να ανακοινώσουν οι ΗΠΑ, όπως δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος.

Το Ταμείο, που δημιουργήθηκε το 2010, είναι το μεγαλύτερο διεθνές ταμείο που αφορά τη δράση για την κλιματική αλλαγή και έχει συγκεντρώσει δεσμεύσεις για κεφάλαια ύψους άνω των 20 δισ. δολαρίων.

COP28: Γιατί είναι σημαντική για όλους – 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Η τελευταία αυτή δέσμευση θα είναι πρόσθετη των 2 δισ. δολαρίων που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ στο ταμείο.

Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι.

Γιατί είναι σημαντική η COP28;

Ελπίζεται ότι η COP28 θα συμβάλει στη διατήρηση του στόχου του περιορισμού της μακροπρόθεσμης αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχχανικής εποχής. Αυτό συμφωνήθηκε από σχεδόν 200 χώρες στο Παρίσι το 2015.

Ο στόχος του 1,5 βαθμού είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή των πιο επιζήμιων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ.

Η μακροχρόνια θέρμανση ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,1 – 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

Ωστόσο, πρόσφατες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι ο πλανήτης βρίσκεται επί του παρόντος σε πορεία αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,4 έως 2,7 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, αν και οι ακριβείς αριθμοί είναι αβέβαιοι.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια για τη διατήρηση του ορίου του 1,5 βαθμού «στενεύει γρήγορα», λέει ο ΟΗΕ.

Τι θα συζητηθεί ;

Εκτός από την πρόοδο προς τους υπάρχοντες στόχους του Παρισιού, η COP28 θα επικεντρωθεί στα εξής:

  • επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρές πηγές ενέργειας, για «περικοπή» των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πριν από το 2030
  • παροχή χρημάτων για τη δράση για το κλίμα από τις πλουσιότερες σε φτωχότερες χώρες και τη δράση για μια νέα συμφωνία για τις αναπτυσσόμενες χώρες εστιάζοντας στη φύση και στους ανθρώπους και καθιστώντας το COP28 το «πιο περιεκτικό» από ποτέ.

Θα υπάρξουν επίσης θεματικές ημέρες για θέματα όπως η υγεία, τα οικονομικά, τα τρόφιμα και η φύση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green