Την έμπρακτη δέσμευση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή και την ολοκλήρωση των δύο Γενικών Νοσοκομείων σε Σπάρτη και Κομοτηνή και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη επισημαίνει στον ΟΤ η κυρία Ελιάννα Κονιάλη από τη Διεύθυνση Δωρεών του ΙΣΝ.

Η κυρία Κονιάλη μιλά μετά την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων που είχαν στελέχη του Ιδρύματος με τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου θα ανεγερθούν τα τρία νοσοκομεία.

Πρόκειται για δωρεά του ΙΣΝ ύψους περίπου 500 εκατ. δολαρίων και εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), η οποία υπερβαίνει το ποσό του 1 δισ. δολ.

Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Επενδύσεις 2 δισ. δολ. στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια

Η κυρία Κονιάλη μεταφέρει το θετικό κλίμα και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του Ιδρύματος σε αυτές.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΕΡ: Κυρία Κονιάλη, με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή για τη δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) της κατασκευής των δύο Γενικών Νοσοκομείων σε Σπάρτη και Κομοτηνή και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη;

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από την ίδρυσή του πριν από 28 χρόνια, θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, επιδιώκοντας μέσα από δωρεές και πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο ένα θετικό αντίκτυπο για την κοινωνία στο σύνολό της, με τον τομέα της Υγείας να αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες δράσης του.

Το 2016, ξεκινήσαμε εκτεταμένες συζητήσεις με το Ελληνικό Δημόσιο και, σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους, διερευνήσαμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης του τομέα της δημόσιας υγείας. Έτσι γεννήθηκε η Διεθνής πλέον Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ), η οποία σήμερα περιλαμβάνει πάνω από 45 έργα στην Ελλάδα και διεθνώς, με κορωνίδα τα έργα για την ανάπτυξη των τριών νέων νοσοκομείων ΙΣΝ σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη. Η επιλογή των τριών περιοχών αντανακλά την εμφατική ανάγκη για ενίσχυση του περιφερειακού συστήματος υγείας, ενώ ειδικά η ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ έρχεται να καλύψει μια διαχρονική ανάγκη, καθώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αθηνών.

ΕΡ.: Πρόσφατα διοργανώσατε στις τρεις πόλεις ανοιχτές συναντήσεις. Γιατί τις κάνατε και ποιο είναι το κλίμα που εισπράξατε;

Αυτές οι ανοιχτές συναντήσεις απηχούν την έμπρακτη, συστηματική και από κοινού δέσμευση του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου για παροχή έγκαιρης και ολοκληρωμένης ενημέρωσης προς όλους τους πολίτες σχετικά με την πρόοδο των τριών νέων νοσοκομείων. Είναι μια διαδικασία που έχει εισφέρει σημαντικά και ουσιαστικά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξή τους. Προσπαθούμε να κρατάμε ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες, να παρέχουμε λεπτομερή πληροφόρηση για την πρόοδο των έργων, και να αφουγκραζόμαστε με αμεσότητα ανάγκες και τυχόν προβληματισμούς.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με τον Όμιλο ΑΒΑΞ, ανάδοχο των έργων και τη Hill International, Project Manager, συζητήθηκαν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στις τρεις πόλεις, καθώς και η πρόοδος των εργασιών κατασκευής και εξοπλισμού των νοσοκομείων, με παράλληλη παρουσίαση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων.

Στις συναντήσεις, κυριάρχησε το θετικό κλίμα και η συμμετοχή του κοινού ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική με υποβολή ερωτήσεων και καίριες παρεμβάσεις. Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων και ανυπομονούμε για μια εποικοδομητική συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των έργων.

ΕΡ.: Ποιο είναι το κόστος των έργων, τι ακριβώς καλύπτει η χρηματοδότηση από το ΙΣΝ και πότε θα είναι έτοιμα τα τρία νοσοκομεία;

Όπως αναφέραμε, τα έργα υλοποιούνται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), η οποία υπερβαίνει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολ. Τα τρία νέα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν περίπου το ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού της. Η δωρεά μας καλύπτει τον πλήρη σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό των τριών νοσοκομείων πριν την εξ’ ολοκλήρου παράδοσή τους στο Ελληνικό Δημόσιο, η οποία προβλέπεται σύμφωνα με τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα σε τρία περίπου χρόνια από σήμερα.

ΕΡ.: Ανακοινώσατε τη συνεργασία σας με τον αρχιτέκτονα Renzo Piano και κάνετε λόγο για υπερσύγχρονα και ανθρωποκεντρικά νοσοκομεία. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα τα κάνουν να ξεχωρίζουν;

Πρόκειται για έναν αδιαμφισβήτητα καταξιωμένο αρχιτέκτονα, με μοναδικό όραμα, βαθιά γνώση του αντικειμένου και σεβασμό στον τελικό χρήστη, τον άνθρωπο. Το κοινό όραμα του ΙΣΝ με τον Renzo Piano συμπυκνώνεται στη δημιουργία πρότυπων νοσοκομείων, με επίκεντρο τον άνθρωπο (ασθενή, επαγγελματία υγείας και επισκέπτη), με σκοπό να καταστούν σημεία αναφοράς στον τομέα των νοσοκομειακών υποδομών διεθνώς.

Ο θεραπευτικός ρόλος της φύσης και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα αποτελούν κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού των νοσοκομείων, στοχεύοντας στην υψηλότερη πιστοποίηση Leed Platinum. Παράλληλα, τα νοσοκομεία θα είναι εξοπλισμένα με ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και προχωρήσουν στην πλήρη ψηφιοποίηση των κλινικών υπηρεσιών τους, λειτουργώντας ως πρότυπα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus