Τα… βουνά θα πάρουν οι Έλληνες το εορταστικό 15νθήμερο των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπως πιστοποιούν τα μέχρι τώρα στοιχεία κρατήσεων στα ξενοδοχεία ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

Αναμένεται ότι η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη καθώς ήδη η ζήτηση κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή και θα ενισχύεται τις επόμενες ημέρες. Φέτος τα τριήμερα Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς είναι «χορταστικά» καθώς οι ημέρες αργίας των Χριστουγέννων είναι τέσσερις (εκτός του εμπορίου) αφού η 25η Δεκεμβρίου πέφτει Δευτέρα, ενώ και της Πρωτοχρονιάς είναι τρεις αφού η 1η Ιανουαρίου πέφτει επίσης Δευτέρα.

ΙΝΣΕΤΕ: Πάνω από 2 εκατ. οι αφίξεις στη χώρα, τον Οκτώβριο [γραφήματα]

Οι κρατήσεις

Οι κρατήσεις μέχρι τώρα κινούνται στο 40%-60% ανάλογα την περιοχή και αναμένεται ότι το 15νθημερο των χριστουγεννιάτικων εορτών θα είναι ένα από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων εκτιμά ο επικεφαλής της άτυπης ομάδας ξενοδόχων των ορεινών και ημιορεινών προορισμών, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας.

Οι τιμές είναι αυξημένες κατά μέσο όρο 5% που σημαίνει ότι οι ξενοδόχοι απορρόφησαν ένα μέρος του αυξημένου λειτουργικού κόστους σημειώνει ο κ. Καλλίας.

Όσο θα πλησιάζουν οι ημέρες των γιορτών η ζήτηση θα κορυφώνεται και αναμένεται οι κρατήσεις να πλησιάσουν το 85%-90% ως μέσος όρος στο εορταστικό δεκαπενθήμερο, ωστόσο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς όπως πριν και μετά τα Φώτα οι κρατήσεις μειώνονται.

Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα σε περιοχές που είναι κοντά σε αστικά κέντρα και παραδοσιακοί προορισμού (Καλάβρυτα, Αράχοβα, Αρκαδία, κ.λπ.). Ωστόσο πολύ ισχυρή ζήτηση έχουν και τα Ζαγοροχώρια και οι περιοχές της Μακεδονίας από την Ανατολική (Δράμα) μέχρι και Δυτική (Φλώρινα).

Το Πήλιο

Ενθαρρυντική είναι η εικόνα της ζήτησης και για το Πήλιο, όπου όπως εκτιμάται οι κρατήσεις είναι ήδη στο 50% και αναμένεται να πιάσουν και το 100% τις ημέρες των εορτών. Υπάρχουν ορισμένα ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν είτε γιατί έπαθαν τα ίδια ζημιές είτε γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση με αποτέλεσμα οι πληρότητες να είναι μεγαλύτερες στα υπό λειτουργία.

Πάντως οι ζημιές στο Πήλιο σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν αποκατασταθεί και το Βουνό των Κενταύρων αναμένει τους χιλιάδες επισκέπτες του.

Χριστουγεννιάτικα Πάρκα-κίνηση από το εξωτερικό

Την τουριστική κίνηση ενισχύουν και τα Χριστουγεννιάτικα Πάρκα ένας θεσμός που λειτουργεί σαν πόλος έλξης και όχι μόνο για τα μικρά παιδιά. Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα και η Ονειρούπολη στη Δράμα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και δέχονται ήδη τους πρώτους επισκέπτες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καλλίας για τα Σαββατοκύριακα πριν τα Χριστούγεννα οι κρατήσεις είναι αυξημένες στη Δράμα λόγω της Ονειρούπολης, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της από τις 28 Νοεμβρίου.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η Ονειρούπολη προσελκύει ήδη επισκέπτες και από τη γειτονική Βουλγαρία είτε σε μια μονοήμερη εκδρομή είτε και με διανυκτέρευση. Στο σχεδιασμό είναι τα επόμενα χρόνια να επικοινωνηθεί ακόμη πιο έντονα στις γειτονικές χώρες η λειτουργία του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου.

Τα προβλήματα μετά τις γιορτές

Οι αυξημένες πληρότητες των εορτών αφορούν 15 ημέρες σε μία συνολική σεζόν 130 ημερών και αυτό είναι το πρόβλημα για τα ξενοδοχεία χειμερινών προορισμών. Οι ελπίδες. Για μετά τις γιορτές οι κρατήσεις προς το παρόν είναι μηδενικές αναφέρει ο κ. Καλλίας.

Προβληματισμό τέλος εξακολουθεί να προκαλεί στους ξενοδόχους το ενεργειακό κόστος καθώς η λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων απαιτεί υψηλή κατανάλωση ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες