Επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βασικό αντικείμενο της επίσκεψης είναι οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να γίνει δεκτός από τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, τον εμίρη του Κατάρ, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με επικεφαλής και αντιπροσωπείες.

Τι φέρνει ο Ερντογάν στην Αθήνα

Στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν και Αλ Θάνι βρίσκεται το αίτημα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Τουρκία πιέζει μέσω διπλωματικών κινήσεων για την παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, θέμα που αναμένεται να θέσει ο Ερντογάν στην Ντόχα, ενώ το Κατάρ από την πλευρά του διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ανταλλαγή των ομήρων που κρατά η Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Διμερείς συμφωνίες Τουρκίας – Κατάρ

Η Τουρκία και το Κατάρ αναμένεται να υπογράψουν μια σειρά διμερών συμφωνιών κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με το Anadolu που επικαλείται τον πρέσβη της χώρας του Κόλπου στην Άγκυρα.

Η 9η Ανώτατη Στρατηγική Επιτροπή Κατάρ-Τουρκίας αντικατοπτρίζει τους «βαθιά ριζωμένους δεσμούς μεταξύ των δύο αδελφών χωρών», δήλωσε στο Anadolu ο πρεσβευτής Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Νάσερ μπιν Τζασίμ Αλ-Θάνι πριν από τη συνάντηση.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση για το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, τις οποίες απέδωσε στην «κοινή πολιτική βούληση που έχει ριζώσει υπό τη σοφή ηγεσία» τόσο του Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι όσο και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η 9η συνεδρίαση της Επιτροπής συμπίπτει με την 50ή επέτειο από τη δημιουργία δεσμών μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας το 1973, σημείωσε ο μπιν Νάσερ.

«Η πραγματοποίηση τέτοιων συναντήσεων στο υψηλότερο επίπεδο είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις σε όλες τις διαστάσεις, καθώς και μια ευκαιρία να συζητηθούν τα περιφερειακά και διεθνή θέματα που περιλαμβάνονται στην κοινή ατζέντα», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι το Κατάρ και η Τουρκία «διατήρησαν την ισχυρή τους θέση απέναντι στις περιφερειακές προκλήσεις» τα τελευταία χρόνια μέσω του στενού συντονισμού τους σε σημαντικούς περιφερειακούς φακέλους.

Αυξήθηκε ο όγκος του διμερούς εμπορίου

Ο πρέσβης του Κατάρ σημείωσε ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 17% το 2022 σε αξία 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, προσθέτοντας ότι αρκετές εταιρείες του Κατάρ δραστηριοποιούνται στην Τουρκία με το κεφάλαιό τους να ανέρχεται σε 33,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η πολιτική, οικονομική, χρηματοπιστωτική και εμπορική συνεργασία θα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης», υπογράμμισε.

Η Υψηλή Στρατηγική Επιτροπή Κατάρ-Τουρκίας ιδρύθηκε το 2014 ως επιστέγασμα των προηγμένων δεσμών και συνεργασιών τους σε διάφορους ζωτικούς τομείς συνεργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή