Ύστατες προσπάθειες καταβάλλονται στην κυβέρνηση της Γερμανίας, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, o καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τα κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού του, διέκοψαν τις πολύωρες συνομιλίες στη διάρκεια της νύχτας και αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου τη Δευτέρα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς και οι εταίροι του από τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες ερίζουν για το οικονομικό σχέδιο του επόμενου έτους, καθώς συνεχίζουν να παλεύουν με τις συνέπειες της δικαστικής απόφασης του περασμένου μήνα που περιορίζει τη χρήση κεφαλαίων εκτός προϋπολογισμού.

Η απόφαση σοκ της 15ης Νοεμβρίου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας ανέτρεψε την εδώ και δεκαετίες πρακτική της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί τα ειδικά  κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και έθεσε υπό αμφισβήτηση δαπάνες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Σολτς δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι είναι βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε «πολύ δύσκολες» διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, ενώ απέκλεισε περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, πράσινες επιδοτήσεις ή στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Ο  καγκελάριος Σολτς (SPD), ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (Φιλελεύθεροι) θα πρέπει να βρουν τρόπους εξοικονόμησης σχεδόν 17 δισ. ευρώ για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2024 μέχρι τέλος του χρόνου. Εδώ και ημέρες οι τρεις πολιτικοί ψάχνουν τρόπους, ώστε και να μην θιγούν προαποφασισμένα μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων, αλλά και να μην κηρυχθεί και το 2024 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, (κάτι που ωστόσο θα επέτρεπε στην κυβέρνηση συνασπισμού να καλύψει το κενό παίρνοντας δάνεια).

Δημοσιονομικές αλχημείες και εύθραυστες ισορροπίες

Πέρα όμως από τις τεχνικές λεπτομέρειες ή τεχνικές αλχημείες ένα είναι σίγουρο: ότι η δημοσιονομική κρίση στη Γερμανία εξελίσσεται σε βαθιά κυβερνητική κρίση, που τείνει να τινάξει στον αέρα τα θεμέλια της αρχικής συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού. Βασικό στοιχείο της οποίας ήταν ο πράσινος μετασχηματισμός της γερμανικής οικονομίας μέσω επενδύσεων δισεκατομμυρίων, οι οποίες δύσκολα θα μπορέσουν πια να προχωρήσουν μέχρι τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο του 2025.

Σε αυτό προστίθεται η ανάγκη μαζικών περικοπών, όπως όλα δείχνουν και το 2024, με την υλοποίηση της κοινωνικής και επιδοματικής πολιτικής της συγκυβέρνησης να θεωρείται αβέβαιη. Η αμηχανία των επιμέρους υπουργείων φάνηκε για μια ακόμη φορά και στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής, με εκπρόσωπο του γερμανικού υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να απαντά ότι θα επανεξεταστούν όλα τα κονδύλια κάθε τομέα, χωρίς να μπορεί να προβεί σε λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 64% έχει ακόμη λιγότερη εμπιστοσύνη στην συγκυβέρνηση μετά την απόφαση της Καρλσρούης. Ιδιαίτερα υψηλή καταγράφεται η απώλεια εμπιστοσύνης στους ψηφοφόρους της Χριστιανικής Ένωσης (83%) και της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (85%). Μάλιστα το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα διαλυθεί.

Σύμφωνα πάντως με αναλύσεις στα γερμανικά μέσα ένας από τους «συγκολλητικούς» παράγοντες αυτής της δύσκολης συμβίωσης Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων είναι ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς.Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ως πολιτικός διακρίνεται από χαμηλούς τόνους και επιμονή. Άλλωστε κανείς δεν περίμενε πριν μερικά χρόνια ότι θα αναδεικνυόταν καγκελάριος, ούτε καν ότι θα κέρδιζε τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής