Το ελαιόλαδο...

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Σοφόν! Πάρτε για παράδειγμα το ελαιόλαδο. Οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ – κι όχι μόνο – έχουν απογειωθεί. Οι καταναλωτές «ζορίζονται» να το αγοράσουν. Εχουν μειώσει την κατανάλωση του. Ολα αυτά είναι γνωστά. Ομως…. Ομως οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου έσωσαν τις ελληνικές εξαγωγές στη διάρκεια του του 2023! Η μάλλον για να είμαι ακριβής στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.

… «καθάρισε»

Εντάξει, έπαιξε σοβαρό ρόλο η δραματική μείωση της ισπανικής παραγωγής και εξ αυτού του γεγονότος οι τιμές διαμορφώθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Αλλά αυτό που έχει σημασία, εν προκειμένω, είναι ότι η κατηγορία «έλαια – λίπη» είχε αύξηση στους δέκα μήνες του 2023 89,4%. Και η αξία των πωλήσεων της ανήλθε στα 1,302 δισ. ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 687,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι εξαγωγικές εταιρείες της συγκεκριμένης κατηγορίας αύξησαν τις πωλήσεις τους συνολικά κατά 614,8 εκατ. ευρώ.

… για τις εξαγωγές!

Αν μάλιστα λάβετε υπόψη σας ότι οι εξαγωγές του δεκαμήνου χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν κατά 548 εκατ. ευρώ, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι οφείλονται εξ ολοκλήρου στις εξαγωγές του ελαιολάδου! Αυτή η «βοήθεια» θα συνεχιστεί και το 2024, ίσως με χαμηλότερη ταχύτητα. Αλλά θα συνεχιστεί!

Νέφη …

Να σας επισημάνω όμως ότι το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον – κι όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση – είναι νεφελώδες. Η ανάπτυξη αναμένεται αναιμική, η Γερμανία είναι σε ύφεση και τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα.

… και κόπωση!

Εξάλλου η «κόπωση» των ελληνικών εξαγωγών φάνηκε από τον περασμένο Απρίλιο που κατέγραψαν μετά από πολύ καιρό αρνητικό πρόσημο. Αλλά και στο δεκάμηνο το πρόσημο τους παραμένει αρνητικό. Είναι μειωμένη η αξία τους κατά 7,1%. Μόλις που ξεπέρασαν τα 42 δισ. ευρώ. Βέβαια από τους εξαγωγείς εκφράζεται αισιοδοξία ότι στο 12μηνο θα πλησιάσουν τα 50 δισ. ευρώ. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι – εξωφρενικά – υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των προηγούμενων χρόνων, αποτελούν παρελθόν…

—-

H απάντηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

«Ανάπτυξη δημιουργούν αυτοί που επενδύουν στην ελληνική οικονομία, όχι αυτοί που μόνο εισπράττουν δημόσιο χρήμα». Με αυτές τις 15 λέξεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απάντησε σε όλους όσοι την κατηγορούν ότι «μονοπωλεί» όλα τα μεγάλα έργα, δια στόματος του Γενικού Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του ομίλου, κ. Μάνου Μουστάκα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», το επί δεκαετίες στέλεχος και επί σειρά ετών εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όταν ρωτήθηκε σχετικά (με αφορμή την επικράτηση σε διαγωνισμούς όπως η Εγνατία Οδός, η Αττική Οδός, η ΛΑΡΚΟ και το Καζίνο στο Ελληνικό), δεν μάσησε τα λόγια του:

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε τι είναι αυτά τα «μεγάλα έργα» στα οποία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πράγματι πρωταγωνιστεί. Πρόκειται για ιδιωτικές επενδύσεις με πολλαπλασιαστική αξία για την εγχώρια οικονομία κι όχι δημόσια έργα που απλά αναλαμβάνει με το αζημίωτο μία εταιρεία. Είναι έργα παραχωρήσεων, ιδιωτικοποιήσεων, ή Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τα οποία αποτελούν  επενδύσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στα οποία εμείς επικρατήσαμε μέσω ανοικτών, διεθνών διαγωνιστικών διαδικασιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Μουστάκας.

Πάνω από 6 δισ. στα δημόσια ταμεία

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας το προφίλ του ανεκτέλεστου υπολοίπου των έργων:

«Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει από καιρό υιοθετήσει ως πυρήνα της επιχειρηματικής της στρατηγικής αυτή την προσέγγιση και δεν αρκείται απλά στο να αναλαμβάνει δημόσια έργα. Στην ουσία ισχύει το αντίθετο. Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο της εταιρείας – σε αντιδιαστολή με αυτό των βασικών ανταγωνιστών της – αποτελείται κατά 65% από αντικείμενο προερχόμενο από ιδιωτικά έργα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά σε ίδιες επενδύσεις. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εισφέρει στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου πάνω από 6 δισ. ευρώ σήμερα (Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό, Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, Εγνατία Οδός, Αττική Οδός κ.α.), προσδοκώντας οι επενδύσεις αυτές να της επιστρέφουν αξία σε βάθος δεκαετιών».

Προσοχή στο κενό…

Και το έμπειρο στέλεχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέληξε με ένα σαφές μήνυμα:

«Ανάπτυξη δημιουργούν αυτοί που επενδύουν στην ελληνική οικονομία, όχι αυτοί που μόνο εισπράττουν δημόσιο χρήμα. Θα είχαμε ισχυρότερη οικονομία αν και άλλες εταιρείες επένδυαν όσο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Ελλάδα, η οποία υλοποιεί συνολικά ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 10 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας».

Κοινώς, προσοχή στο κενό μεταξύ μεγάλων επενδύσεων και μεγάλων δημοσίων έργων….

ΔΕΗ

Όπως σας είχα πει στις 18 Δεκεμβρίου η ΔΕΗ έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της με θέμα τις τροποποιήσεις άρθρων του καταστατικού της.

Και επί της ουσίας με τις αλλαγές που εισηγείται ενσωματώνει τις νέες δραστηριότητες που καλείται να ασκήσει επιχειρηματικά μετά τις εξαγορές της αλυσίδας «Κωτσόβολος» και της Enel στη Ρουμανία.

Το ενδιαφέρον είναι πως ανάμεσα στα άρθρα που τροποποιεί περιλαμβάνεται και η δυνατότητα της στην παροχή υπηρεσιών πληροφορικής.

Έρχεται νέα εξαγορά;

Σε αρκετούς πήγε το μυαλό πως η ΔΕΗ ετοιμάζει νέα εξαγορά στον συγκεκριμένο κλάδο.

Βλέπετε, μας έχει καλομάθει στις επενδυτικές κινήσεις η δημόσια εταιρεία.

Μαθαίνω, όμως, πως τα σχέδια της εταιρείας με την εν λόγω τροποποίηση έχουν να κάνουν περισσότερο με τη «ΔΕΗ blue», την εταιρεία – μέλος του ομίλου που δραστηριοποιείται στην ηλεκτροκίνηση.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories