Με αέρα πολιτικής κυριαρχίας, όπως αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις παρά τα προβλήματα και τη δυσαρέσκεια των πολιτών ειδικά για την ακρίβεια, κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας την Κυριακή το βράδυ τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού.

Απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους του, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός επεφύλασσε στοχευμένες επιθέσεις και διαχωριστικές γραμμές, ρίχνοντας το βάρος στην καλλιέργεια μιας εικόνας «ρεαλισμού» για την κυβέρνησή του κόντρα σε μη κοστολογημένες και ατεκμηρίωτες προτάσεις, όπως χρέωσε στην αντιπολίτευση.

Η παρέμβασή του άνοιξε και ολοκληρώθηκε με την ίδια λέξη: την εμπιστοσύνη. «Αν η έγκριση κάθε Προϋπολογισμού θεωρείται παραδοσιακά και ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, στην περίπτωσή μας πιστεύω ότι είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στο μέλλον» είπε προτού κατέβει από το βήμα, ενώ είχε ήδη συνδέσει την εμπιστοσύνη με το 41% της εκλογικής νίκης της ΝΔ.

Στην «πρέσα» της αντιπολίτευσης ο Μητσοτάκης – Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις ο πρωθυπουργός

Τα ευρωπαϊκά στάνταρντ

Στην αφετηρία της νέας τετραετίας, προ μηνών, ο Μητσοτάκης είχε φέρει για πρώτη φορά στο προσκήνιο τον όρο «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός» ο οποίος θα σφραγίζει, όπως έλεγε τότε, κάθε πεδίο της δημόσιας ζωής. Οι δύο λέξεις ακούστηκαν και χθες μια φορά. Πολύ περισσότερες φορές όμως σκιαγραφήθηκε ο «κεντρικός στόχος» της τετραετίας: μια δυναμική σύγκλιση της Ελλάδας με τα ευρωπαϊκά στάνταρντ σε όλα τα πεδία.

Το γαλάζιο αφήγημα τετραετίας αφορά συνεπώς τη μετάβαση από την προηγούμενη περίοδο της «μάχης με κρίσεις» στην εποχή της προσέγγισης με την Ευρώπη και της «προόδου» με «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» κόντρα σε διαχρονικές παθογένειες και στρεβλώσεις.

Η προτεραιότητα

Με σύνεση και ρεαλισμό, τόνισε ο Μητσοτάκης, «κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη». Με τον τρόπο αυτό έθεσε εκ νέου την καθημερινότητα του πολίτη ως απόλυτη προτεραιότητα. Για «σύγχρονη» Υγεία και Παιδεία, για «ισχυρή» άμυνα, για «ευέλικτο και ψηφιακό» κράτος και για «πιο γρήγορη» Δικαιοσύνη, σύμφωνα με την πεντάδα των τομέων τους οποίους ανέδειξε.

Ειδικά σε Παιδεία και Υγεία επεφύλασσε άλλωστε τις βασικές εξαγγελίες του. Πρώτον, το νομοσχέδιο για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έρχεται στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης προκειμένου «να έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024». Δεύτερον, από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση για τις εφημερίες στο ΕΣΥ.

Ανοιχτή «βεντάλια»

Από την πρωθυπουργική παρέμβαση προκύπτει η στρατηγική προσήλωσή του σε μια διαρκώς ανοιχτή «βεντάλια» κυβερνητικής δράσης. Ο Μητσοτάκης άλλωστε επιμένει να διεκδικεί για την παράταξή του έναν ευρύ χώρο επιρροής έξω από τα παραδοσιακά σύνορα Δεξιάς – Αριστεράς, κυρίως με το διακύβευμα της «προόδου».

Στο πλαίσιο αυτό – και ενώ έχουν προηγηθεί 24ωρα ισχυρών γαλάζιων τριγμών μετά την οξεία αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά για την κυβερνητική πρωτοβουλία για τις «νέου τύπου» άδειες διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών –, ο πρωθυπουργός θέλησε να σταθεί ταυτόχρονα σε σειρά ζητημάτων που μπορεί να ευαισθητοποιούν περισσότερο το δεξιό ή το κεντρώο ακροατήριο.

Από την ομιλία του δεν έλειπαν οι έκτακτες παροχές ειδικά προς τους ευάλωτους πολίτες, ενόσω η κυβέρνηση δέχεται κριτική για τις πολιτικές μας με «Pass» και «δώρα», αλλά ούτε τα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος. Δεν έλειπαν οι αναφορές στην «ισχυρή άμυνα και την ασφάλεια» ή το μεταναστευτικό και ταυτόχρονα οι επισημάνσεις ότι «εκτός συνόρων, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πρωταγωνιστούμε στην Ευρώπη στην κλιματική κρίση, στην ψηφιακή τεχνολογία».

Πρώτος πυλώνας

Για τον Μητσοτάκη «πρώτος πυλώνας» της κοινωνικής κυβερνητικής πολιτικής είναι «η μάχη με την ακρίβεια», με δεδομένο ότι πρόκειται για τον υπ’ αριθμό ένα πονοκέφαλο του Μαξίμου. Για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εξακολουθεί να «ροκανίζει» το εισόδημα και παρέπεμψε στους ελέγχους και στα πρόστιμα.

«Δεν διστάσαμε», είπε, «εσείς που μας κατηγορείτε ότι «κλείνουμε το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο», να βάλουμε πρόστιμα εκατομμυρίων σε μεγάλες εταιρείες, διεθνείς εταιρείες, επιχειρηματικούς κολοσσούς (…) Και να θυμίσω ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε διαθέσει παραπάνω από 2,5 δισεκατομμύρια στην κοινωνία για στήριξη απέναντι στον εισαγόμενο πληθωρισμό».

Εξού και έσπευσε να μιλήσει για τον δεύτερο πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής – τη μόνιμη ενίσχυση του εισοδήματος. «Δεύτερος πυλώνας η αύξηση των μισθών και τρίτος η υγεία και η παιδεία» σημείωσε, μιλώντας για έναν ακόμα πυλώνα «που θωρακίζει όλους τους άλλους» – την εθνική άμυνα.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα