Τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης για τον τρόπο διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, Digital Economy Forum 2023: «Shaping Greece’s Digital Future» του ΣΕΠΕ, αναπτύσσοντας παράλληλα το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας.

«Ο κόσμος αλλάζει με ραγδαίους  ρυθμούς, η τεχνολογία είναι ένα ουδέτερο εργαλείο, από τη χρήση της εξαρτάται αν θα έχει θετικό αντίκτυπο, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ανθρωποκεντρικά. Το τρένο της τεχνολογικής προόδου έχει ξεκινήσει και επιταχύνει, δεν γίνεται η Ελλάδα να μείνει πίσω, τα κόμματα πρέπει να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις που να ανταποκρίνονται στην εποχή», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ηγεμονία Κασσελάκη, πυρά κατά της Νέας Αριστεράς και κάλεσμα για τη «Νέα Κεντροαριστερά»

«Σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο»

«Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον τεχνολογικό κλάδο πρέπει να εκσυγχρονιστεί, στην πράξη βλέπουμε λιμνάζοντες πόρους και ανισοκατανομή κονδυλίων. Οι πραγματικές πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης για το σύνολο της αγοράς είναι μόλις 2,5 δις ευρώ, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν πόροι, είναι δύσκολο να δοθούν παρατάσεις. Το 86% των δανείων του Ταμείου έχει κατευθυνθεί σε 36 μεγάλους ομίλους, υπάρχει μεροληψία υπέρ των μεγάλων στην διάθεση των πόρων του Ταμείου, αυτά αποκαλύπτουν ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της κυβέρνησης. Εμείς στοχεύουμε σε δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία με τους πόρους να μην χάνονται και τις πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους», σημείωσε.

«Δεν μπορείς να παίζεις επικοινωνιακά με το μέλλον της χώρας, το σχέδιο της κυβέρνησης για την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης είναι πρόχειρο», ανέφερε εστιάζοντας στην διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θέτοντας παράλληλα θέμα μείωσης των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών των εργαζομένων για να εκμεταλλευτούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι τα οφέλη της αύξησης της παραγωγικότητας από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ξεδιπλώνοντας την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε, μεταξύ άλλων, σύσταση εθνικής επιτροπής τεχνητής νοημοσύνης, σύσταση επιτροπής για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, ψηφιοποίηση του δημοσίου με ασφάλεια για τους πολίτες, συμπερίληψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους για ψηφιοποίηση, κατασκευή τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υπολογιστικών συστημάτων μεγάλης ισχύος στην Ελλάδα, δημιουργία κέντρων εντός των πανεπιστημίων για την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων για το σύνολο του πληθυσμού, παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις του τεχνολογικού κλάδου για να προσλάβουν εργαζόμενους με ανταγωνιστικούς μισθούς, και από το εξωτερικό, για να αντιστραφεί το brain drain.

«Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, όπου υπάρχει περιθώριο για σύγκληση και συναίνεση θα είμαστε εκεί», κατέληξε.

«Εξορθολογισμός του ψηφιακού τέλους, εθνικός στόχος η ψηφιακή μετάβαση»

«Το διεθνές περιβάλλον τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από διαρκείς ανατροπές, είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο, η αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι αναγκαία για την ανάπτυξη του έθνους. Η ανάπτυξη της ψηφιοποίησης πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο για να φωτιστεί η Ελλάδα του μέλλοντος και να προσεγγίσει τον μέσο όρο της ΕΕ. 13,5 δις. ευρώ  (8% του ΑΕΠ) είναι ο κύκλος εργασιών του κλάδου της τεχνολογίας και της πληροφορικής στην Ελλάδα, πάνω από 4.600 επιχειρήσεις απασχολούν 200.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Ο κλάδος μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, πρέπει όμως να αφαιρέσουμε τα εμπόδια, η πολιτεία να σταθεί δίπλα μας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ, Σπύρος Παμπουκίδης, ζητώντας εξορθολογισμό του ψηφιακού τέλους που επιβάλλεται στον κλάδο το οποίο «αποκλίνει σημαντικά από τον μέσο όρο της ΕΕ, πλήττοντας τον εθνικό στόχο της ψηφιακής μετάβασης»..

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Πολιτική