Kαταγγελία για το περιεχόμενο κυβερνητικής τροπολογίας διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, σε παρέμβασή του, πριν από λίγο στην Ολομέλεια. Ο βουλευτής είπε ότι σε νυχτερινή τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, έχει εμφιλοχωρήσει διάταξη που αφήνει απροστάτευτους δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια, έναντι των καταχρηστικών πρακτικών από servicers, αν τα δάνεια τους έχουν μεταβιβαστεί, μέσω του σχήματος ΗΡΑΚΛΗΣ, πριν την 30η Δεκεμβρίου 2023.

Δανειολήπτες: Τελευταία προσπάθεια για ιδιωτικό φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης κατοικιών

Ο Νίκος Παππάς, ζήτησε από τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση να δηλώσει ρητώς στην Εθνική Αντιπροσωπεία, αν η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών, προστατεύεται από τις διατάξεις της Οδηγίας που υποχρεώνει τους διαχειριστές πιστώσεων να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες, για να προστατεύονται οι δανειολήπτες. Η συγκεκριμένη Οδηγία ενσωματώθηκε με το ν. 5072/23.

«Σήμερα, στα Πετράλωνα πέταξαν από το σπίτι της ηλικιωμένη με 60% αναπηρία, η οποία ζούσε με τον γιό της 58 ετών με 80% αναπηρία. Το σπίτι τους ήταν πρώτη κατοικία και η γυναίκα δεν είχε που να ακουμπήσει στη νομοθεσία που έχετε φέρει. Μελετήσαμε την τροπολογία που φέρατε. Στο άρθρο 4, προστίθεται ρητά ότι εξαιρείται από την εφαρμογή της Οδηγίας και η σύμβαση διαχείρισης των ενυπόθηκων δανείων. Το 2021 ήρθε η Οδηγία που έλεγε ότι πρέπει να προστατευθούν οι δανειολήπτες, η πρώτη κατοικία, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, πως να συμπεριφέρονται οι δανειστές τους, να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας. Η κυβέρνηση έφερε τελικά την Οδηγία, με δύο χρόνια καθυστέρηση και έρχεστε με αυτή την τροπολογία και εξαιρείτε από την εφαρμογή της Οδηγίας τους Servicers οι οποίοι πήραν τη δυνατότητα διαχείρισης ακινήτων με το νόμο, όπως τον φέρατε», είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «Με βάση την Οδηγία, οι αγοραστές πιστώσεων και οι διαχειριστές πιστώσεων υποχρεούνται να ενεργούν καλόπιστα και επαγγελματικά. Δεν έχει τέτοια υποχρέωση κάποιος που έχει αγοράσει πακέτο δανείων μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2023. Φέρατε τροπολογία που εξαιρείτε από τις θετικές πρόνοιες, τις όποιες προστατευτικές διατάξεις της Οδηγίας, τα ενυπόθηκα δάνεια έχουν τιτλοποιηθεί και έχουν πωληθεί μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2023, και τους εξαιρείτε από τις υποχρεώσεις. Ο servicer, δεν θα έχει καμία υποχρέωση να ενεργεί καλόπιστα, δίκαια και επαγγελματικά, να παρέχει πληροφορίες που δεν είναι παραπλανητικές, δεν θα έχει υποχρέωση να σέβεται την προσωπικό ζωή και τα προσωπικά στοιχεία του δανειολήπτη, αυτό κάνετε;».

Η απάντηση Παπαθανάση

Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. «Ο νόμος 5072/23 (σ.σ. ο νόμος που ενσωμάτωσε την Οδηγία), δημοσιεύθηκε στις 5/12. Έφερε ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης των υπηρεσιών αυτών. Κατήργησε δικό σας νόμο, τον ν.4354/2015. Όμως, επειδή ο 5072/23, δημοσιεύθηκε στις 5/12, δημιουργήθηκε ένα νομικό κενό. Ποιος νόμος εφαρμόζεται μεταξύ 5/12 και 30/12. Έτσι αυτή η διάταξη απλά καλύπτει το νομικό κενό. Ο νόμος 5072/23 φέρνει πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης», είπε ο Νίκος Παπαθανάσης.

«Θα ήθελα μια καθαρή απάντηση. Ένα δάνειο που έχει μεταβιβαστεί μέσω του ΗΡΑΚΛΗ σε servicer πριν την 30η Δεκεμβρίου, θα εμπίπτει στις θετικές πρόνοιες για τον δανειολήπτη; Ναι ή όχι;», επέμεινε ο Νίκος Παππάς.

«Σας απάντησα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο χρέος: Το διπλό μήνυμα με την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης
Οικονομία |

Η πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης και το διπλό μήνυμα της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να αποπληρώνει με ταχείς ρυθμούς παλαιά χρέη της και να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ακίνητα: Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες – 10 ερωταπαντήσεις
Ακίνητα |

Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων – 10 ερωταπαντήσεις

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και υπάρχει κίνδυνος τα ακίνητα που κατέχουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο κράτος