Το deal

Μπορεί σε τέσσερις ημέρες να φεύγει το 2023, αλλά τα επιχειρηματικά deals συνεχίζονται…

Αναφέρομαι φυσικά στη χθεσινή συμφωνία που ανακοινώθηκε ανάμεσα στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για την για την απόκτηση μετοχών της εταιρείας «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.» που διαθέτει την Άδεια Παραγωγής για το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο (ΥΑΠ) 216 ΜW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για ένα από τα δύο πιλοτικά έργα που αδειοδότησε πρόσφατα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων.

Η απόκτηση

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση «τα μέρη θα επιδιώξουν, μέσω της συνεργασίας τους, να αξιοποιήσουν την εκτεταμένη εξειδίκευση, την εμπειρία και την τεχνική, εμπορική και χρηματοοικονομική τεχνογνωσία τους, στο σχεδιασμό, ανάπτυξη, υλοποίηση και λειτουργία μεγάλης κλίμακας έργων ΑΠΕ, με έμφαση στα αιολικά πάρκα, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη του πιλοτικού αυτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου.  Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα καταστεί μοναδικός μέτοχός της «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.»», τονίζεται σχετικώς και όλα δείχνουν ότι η θυγατρική της ΔΕΗ μπαίνει σε έναν ακόμη τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η αξία συναλλαγής

Σύμφωνα με όσα κατάφερα να μάθω και σας το μεταφέρω το deal των δύο πλευρών έγινε με τα σημερινά δεδομένα (άδεια παραγωγής) επί αξίας συναλλαγής στα 15 εκατ. ευρώ.

Βέβαια αυτό το μέγεθος θα ανεβαίνει όσο θα ωριμάζει και θα αναπτύσσεται το έργο.

Το υπεράκτιο αιολικό, λένε οι πληροφορίες, θα είναι σταθερής βάσης.

Ο κ. Ιωάννης Σαμαράς

Στο deal που ανακοινώθηκε πωλητές είναι οι όμιλοι Κοπελούζου και Σαμαράς.

Και βέβαια μία σύγχυση προκλήθηκε ως προς το ποιος είναι ο όμιλος Σαμαρά. Και εδώ έχω να σας δώσω νέα, πρόκειται για την οικογένεια του κ. Ιωάννη Σαμαρά, που έχουν την εταιρεία ΑΤΕΡΜΩΝ. Όχι αυτή με τις διαφημιστικές πινακίδες αλλά την κατασκευαστική εταιρεία.

Ο κ. Ιωάννης Σαμαράς συνδέεται με μακροχρόνια φιλία με τον κ. Δημήτρη Κοπελούζο και στη συγκεκριμένη εταιρεία «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΉ 1 Α.Ε.» έχει μετοχές.

Να θυμίσω ότι οι δύο προαναφερόμενοι όμιλοι είχαν σχηματίσει μαζί με τους επενδυτές κ.κ. Φειδάκη και Ρέστη την «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου Α.Ε.». Η εταιρεία πρόσφατα βγήκε σε εκκαθάριση και στο ενεργητικό της ήταν η άδεια του υπεράκτιου αιολικού ισχύος 216 MW ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και η άδεια άλλου υπεράκτιου ισχύος 498 MW ανοιχτά της Λήμνου.

Τελικά μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΔΕΥΕΠ δόθηκαν οι άδειες σε δύο πιλοτικά έργα με ένα εξ αυτών να είναι εκείνο των ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά.

Ο όμιλος Κοπελούζου

Πάντως, όπως μαθαίνω, ο όμιλος Κοπελούζου, μπορεί να πουλά τη συγκεκριμένη άδεια του πιλοτικού έργου, αλλά δεν εγκαταλείπει…

Κάθε άλλο! Πηγή μου έλεγε πως πρόκειται να κινηθεί δυναμική στους διαγωνισμούς που θα βγούν για άλλες άδειες υπεράκτιων αιολικών στοχεύοντας στην ανάπτυξη πλωτών ανεμογεννητριών.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Αλλά και η ΔΕΗ ΑΝ. δεν θα μείνει μόνο σε αυτό το έργο που θα αποκτήσει.

Πληροφορούμαι πως ετοιμάζεται για νέο δυναμικότερο μπάσιμο στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών.

ΑΕΕΑΠ Χανίων

Με «προίκα» 73 ακίνητα, εκ των οποίων τα 19 της Τράπεζα Χανίων και τα 54 της θυγατρικής της Κρητικά Ακίνητα ΑΕ, εγένετο Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακινήτων Χανίων.

Το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της νέας ΑΕΕΑΠ, που συστάθηκε χθες σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, έχει συνολική αξία 36 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη προ μηνών έχει εγκριθεί το ενημερωτικό της δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και έχει λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα ακίνητα

Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων, που περιλαμβάνουν γραφειακούς χώρους, εμπορικά καταστήματα, οικιστικά συγκροτήματα και βιομηχανικά κτίρια, βρίσκονται στην περιοχή των Χανίων, ενώ ορισμένα βρίσκονται στους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας Χανίων, καθώς και το εμπορικό κέντρο OLEΑ που βρίσκεται στην Περιφερειακή Οδό Κισάμου Χανίων.

Με τον τρόπο αυτό, η Τράπεζα Χανίων θα αποκτήσει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αποεπένδυση από την ακίνητη περιουσία της, αντλώντας πολύτιμα κεφάλαια για την ανάπτυξή της.

Η τράπεζα θα συμμετέχει σε πρώτη φάση με ποσοστό 60% και η Κρητικά Ακίνητα ΑΕ με 40%.

ΗΡΩΝ

Οι εταιρείες ενέργειας έχουν μπει τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω των τιμολογίων ρεύματος.

Ωστόσο, και ενδοομιλικά ή ενδοεταιρικά, ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχουν εξελίξεις.

Όπως για παράδειγμα στην εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας ΗΡΩΝ. ‘Εμαθα λοιπόν, ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ενοποποίηση του ομίλου με τον ΗΡΩΝ Βοιωτίας ΙΙ να γίνεται «ένα» με την ΗΡΩΝ Ενεργειακή.

Ο κ. Λουκάς Δημητρίου

Στις εξελίξεις, λοιπόν, συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός πως ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής κ. Λουκάς Δημητρίου αναβαθμίστηκε σε διευθύνων σύμβουλος. Έμπειρο στέλεχος στην αγορά με μακρά διαδρομή στον χώρο της ηλεκτροπαραγωγής και του retail.

Ο κ. Δημητρίου μαζί με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Κούβαρη θα αποτελούν το διοικητικό δίδυμο του ενοποιημένου πλέον ομίλου ΗΡΩΝ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories