Έτος σημαντικών εξελίξεων θα είναι και το 2024 για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, μετά από την εξαιρετική από όλες τις απόψεις περσινή χρήση.

Τράπεζες: Πώς κερδίζουν μετά την επενδυτική βαθμίδα

Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα καταγράψουν το 2023 κέρδη της τάξης των 4 δισ. ευρώ, σε συνέχεια του περυσινού καθαρού αποτελέσματος ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο της διανομής μερίσματος για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Κι αν το 2022 το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προήλθε από μη επαναλαμβανόμενες πηγές, εφέτος στηρίχθηκε στο επιτοκιακό εισόδημα, λόγω της ανόδου των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ, που πέρασε στο μεγαλύτερο τμήμα του δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα επιτεύγματα

Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρωθεί μία διετία σημαντικής βελτίωσης όλων των θεμελιωδών μεγεθών τους, κατά τη διάρκεια της οποίας επιτεύχθηκαν τα εξής:

– Τα κεφάλαιά τους ενισχύθηκαν τόσο με οργανικό τρόπο, μέσω της κερδοφορίας, όσο και με εκδόσεις ομολόγων και συνθετικές τιτλοποιήσεις που περιόρισαν τον σταθμισμένο στον κίνδυνο ενεργητικό τους

– Η ρευστότητα αυξήθηκε περαιτέρω, καθώς συνεχίστηκε η άνοδος της καταθετικής βάσης, ενώ ακόμη ευκολότερη είναι η άντλησή της από τις αγορές, μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα

– Τα κόκκινα δάνεια συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, με τους δείκτες καθυστερήσεων να υποχωρούν στη ζώνη του 5% κατά μέσο όρο, ενώ ελεγχόμενες ήταν οι νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παρά τη μεγάλη άνοδο του κόστους δανεισμού

– ​Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η αποεπένδυση του κράτους από τις τράπεζες. Alpha Bank και Eurobank επέστρεψαν στον πλήρη έλεγχο του ιδιωτικού τομέα, ενώ διατέθηκε και το 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, με το μεγαλύτερο μέρος του να καταλήγει σε μακροπρόθεσμα και ποιοτικά funds του εξωτερικού.

Οι εξελίξεις το 2024

Και το 2024 η ειδησεογραφία για τον τραπεζικό κλάδο αναμένεται πλούσια, με τις διοικήσεις των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων να στοχεύουν στη διατήρηση της κερδοφορίας τους σε πολυετή υψηλά.

Αναλυτικότερα, τη νέα χρονιά αναμένονται τα εξής:

– Θα συνεχιστεί η διαδικασία αποχώρησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζας. Σειρά θα πάρει τον ερχόμενο Μάρτιο η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία ελέγχει το 27% του μετοχικού κεφαλαίου.

Δεν αποκλείεται από το καλοκαίρι και αργότερα, να επιχειρηθεί η πώληση του υπόλοιπου 18% που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα.

Εφόσον ολοκληρωθούν αυτές οι συναλλαγές, θα κλείσει το κεφάλαιο της κρατικοποίησης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, που άνοιξε μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων το 2012.

– Θα ενεργοποιηθεί ξανά το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», μέσω του οποίου οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα αποενοποιήσουν κόκκινα δάνεια της τάξης των 2 δισ. ευρώ, με στόχο την σύγκλιση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

– Στο ίδιο σχήμα αναμένεται να ενταχθούν και κόκκινα χαρτοφυλάκια των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, οι οποίες οδεύουν προς συγχώνευση την επόμενη χρονιά.

Οι σχετικές υπογραφές, εφόσον προχωρήσει το deal, αναμένονται εντός του έτους, για να ακολουθήσει τη νομική τους συγχώνευση η λειτουργική.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ο πέμπτος ισχυρότερος πόλος στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας περαιτέρω τον ανταγωνισμό στον κλάδο.

– Οι επόμενες τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων των τεσσάρων συστημικών ομίλων θα είναι ιστορικές, μιας και θα είναι οι πρώτες που θα αποφασίσουν τη διανομή μερίσματος, μετά την υπερδεκαετή κρίση στον κλάδο.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2023, τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, θα ξεκινήσουν οι τελικές συζητήσεις με τον επόπτη (SSM) για να δοθεί το πράσινο φως.

Η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 850 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις