Μπορεί η νέα χρονιά να έρχεται με μεγάλες προσδοκίες για τους περισσότερους αναλυτές, εξαιτίας της εκτίμησης ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, αλλά δεν λείπουν και οι απαισιόδοξες φωνές.

Μία από αυτές είναι o Ron William, ιδρυτής της RW Advisory, ο οποίος θεωρεί πως το 2024 θα είναι δύσκολο για τις αμερικανικές αγορές, ενώ βλέπει την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να αναρριχάται και πάλι πάνω από το 5%.

Θα είναι το 2024 μια ακόμη «αγριεμένη» χρονιά για τις αγορές;

Ο S&P 500 ολοκλήρωσε το 2023 με άνοδο 24,23% μετά από ένα αξιοσημείωτο ράλι τους τελευταίους δύο μήνες του έτους, σημειώνοντας την τέταρτη θετική χρονιά τις τελευταίες πέντε. Η ανοδική δυναμική ενισχύθηκε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία σηματοδότησε ότι τουλάχιστον τρεις μειώσεις των επιτοκίων ενδέχεται να επέλθουν κατά τη διάρκεια του νέου έτους. Ωστόσο, η αγορά συνεχίζει επί του παρόντος να τιμολογεί έξι μειώσεις.

Κατά τον William, η αγορά βρίσκεται σε «σημείο καμπής συμπεριφοράς» μετά την πολυαναμενόμενη περιπέτεια της Fed. «Από συνολική σκοπιά, πρόκειται για τριπλή σύγχυση της ορμής, του συναισθήματος και της ευθραυστότητας της εναλλαγής που παρέμεινε για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους», εξήγησε.

«Η αγορά επίσης από μακροοικονομική άποψη εξαρτάται περισσότερο από τους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς ο κύκλος της σύσφιξης καθυστερεί να επιδράσει στην πραγματική οικονομία. Οι αποτιμήσεις στις οποίες βασίζεται η αγορά είναι υπερβολικές», ανέφερε.

Μικρή συμμετοχή στην άνοδο

Κατά τον William το ράλι του δείκτη αναφοράς της Wall Street ωθήθηκε σε μεγάλο βαθμό από ορισμένους κλάδους, με τις μετοχές της τεχνολογίας της πληροφορίας να εκτινάσσονται στα ύψη, με κέρδη 56,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι υπηρεσίες επικοινωνιών κέρδισαν 54,4% και η διακριτική ευχέρεια των καταναλωτών 41%.

Το ράλι του S&P ήταν «εξαιρετικό», αναφέρει ο William. Αλλά τα μακροοικονομικά, θεμελιώδη και τεχνικά στοιχεία της ανάλυσης της RW Advisory υποδεικνύουν μια μέση αποστροφή κινδύνου για τις μετοχές των ΗΠΑ, υπό το φως των «ακραίων συνθηκών υπεραγοράς που ενισχύονται από τα επίπεδα ρεκόρ στο short covering».

Ο William εκτίμησε ότι όλα αυτά «προσθέτουν περαιτέρω ευθραυστότητα σε αυτό που ήταν ήδη μια περιορισμένη περιστροφή, μαζί με τις οικονομικές ευαίσθητες μετοχές που πιθανότατα θα αισθανθούν την πίεση καθώς η Fed δυνητικά μειώνει τα επιτόκια, αλλά και ιδιαίτερα εάν συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε ένα στάδιο όψιμου κύκλου όπου η ανάπτυξη θα μπορούσε να απογοητεύσει».

Ομόλογα

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αναφοράς ξεπέρασε το 5% τον Οκτώβριο για πρώτη φορά από το 2007, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανέφεραν ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι περίμενε η αγορά.

Ωστόσο, μετά το περιθώριο περιστροφής της Fed και τα αυξημένα στοιχήματα στο επιτόκιο και την κλίμακα των περικοπών το 2024, η απόδοση του 10ετούς έχει πέσει κατακόρυφα σε λίγο πάνω από 3,9%.

Παρά την τιμολόγηση της αγοράς έως και έξι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος, ο William πιστεύει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα επανέλθουν και θα ξεπεράσουν το 5% μακροπρόθεσμα, ως μέρος μιας «διαρθρωτικής τάσης για μεγαλύτερη διάρκεια (στους τίτλους)».

Η χαλάρωση των επιτοκίων και το ράλι στις μετοχές τους τελευταίους δύο μήνες, εξήγησε ο William, σηματοδοτεί ότι μεγάλο μέρος της θετικής δυναμικής που προέρχεται από πιθανές μειώσεις επιτοκίων έχει ήδη τιμολογηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά θα μπορούσε να προηγηθεί όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις των επιτοκίων.

«Στη συνέχεια, πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ένα πιθανό λάθος πολιτικής που η αγορά μέχρι στιγμής πιστεύει ότι δεν μπορεί να γίνει και μια αφήγηση ήπιας προσγείωσης που παραμένει ισχυρή. Επομένως το μέρος της συμπεριφορικής ανάλυσης είναι να αναζητήσουμε αυτά τα σημεία καμπής και όπου μπορεί να συμβούν κινήσεις», πρόσθεσε ο William.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street