Oι αγορές στη Wall Street έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση που θα περιλαμβάνει μια διεύρυνση της ανοδικής πορείας του περασμένου έτους, καθώς οι ισχυρές μετοχές του κλάδου τεχνολογίας των ΗΠΑ υφίστανται πίεση, σύμφωνα με τον CIO μιας ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας.

Ο Charles-Henry Monchau, επικεφαλής επενδύσεων στην Bank Syz, δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι η περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε την έναρξη αυτού που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα «υγιές» rotation (εναλλαγή). Οι μετοχές που συχνά αποκαλούνται και «υπέροχες επτά» (magnificent seven) — Apple, Amazon, Alphabet , Meta , Microsoft , Nvidia και Tesla — αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 30% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς του δείκτη S&P 500 , έχοντας απολαύσει ένα αξιοσημείωτο ράλι το 2023.

Wall Street: Φοβίζει το καλό κλίμα, σε ετοιμότητα οι short

Ωστόσο, οι αγορές είχαν ένα δύσκολο ξεκίνημα για το 2024, με τον αμερικανικό δείκτη αναφοράς να σπάει ένα σερί κερδών εννέα εβδομάδων, καθώς οι μετοχές απόδοσης (mega-cap) του κλάδου τεχνολογίας, ιδιαίτερα η Apple, παρουσίασαν χαμηλή απόδοση.

Τεχνική ύφεση χωρίς «ανώμαλη προσγείωση»

Ο Monchau εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα βιώσουν μια «τεχνική ύφεση χωρίς να περάσουν από ανώμαλη προσγείωση» το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, προτού αρχίσει τότε η ανάκαμψη.

«Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα ήταν πολύ ενδιαφέρον με την έννοια ότι μπορούμε πράγματι να έχουμε μερικούς από τους νικητές της περσινής χρονιάς να βρίσκονται υπό πίεση, ενώ η αγορά εξακολουθεί να μοιάζει να κινείται ανοδικά επειδή έχετε άλλες εταιρείες από κλάδους που ανακάμπτουν (…) όπως για παράδειγμα, η ενέργεια ή ακόμα και η υγειονομική περίθαλψη», πρόσθεσε.

Ο Monchau εξήγησε ότι μέρος της αδυναμίας της περασμένης εβδομάδας μπορεί επίσης να οφείλεται στον περιορισμό της υπερβολικής «ευφορίας» που οδήγησε την άνοδο των χρηματιστηρίων κατά τους τελευταίους δύο μήνες του περασμένου έτους.

«Τώρα θυμηθείτε, είχαμε ένα τρομερό τέλος της χρονιάς το 2023, η αγορά ίσως πήγε λίγο μπροστά, τώρα υποχωρεί και λόγω των μεγάλων βαρών αυτών των μεγάλων μετοχών», είπε.

Διεύρυνση ανοδικής συμμετοχής

«Αλλά και πάλι, αυτό που πιστεύω ότι είναι πολύ υγιές είναι να δούμε κάποια άλλα τμήματα της αγοράς να συμμετέχουν στην ανοδική αγορά. Αυτό θέλουμε να δούμε — μια διεύρυνση της ανοδικής συμμετοχής. Αυτό έλειπε ξεκάθαρα πέρυσι και τώρα αρχίζει να μοιάζει με κάτι που πράγματι λειτουργεί».

Αυτές οι απόψεις επαναλήφθηκαν κάπως από τον Scott Wren, ανώτερο υπεύθυνο στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στη Wells Fargo. Σε ένα ερευνητικό σημείωμα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Wren τόνισε ότι η εστίαση των επενδύσεων του γίγαντα της Wall Street είχε επικεντρωθεί σε όλη τη διάρκεια του 2023 σε αμερικανικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης με αξιόπιστες ροές κερδών και ταμειακές ροές, μαζί με ισχυρούς ισολογισμούς.

Ωστόσο, αναμένει ότι αυτό θα στραφεί προς πιο κυκλικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τομείς που είναι καλύτερα σε θέση να οδηγήσουν σε οικονομική ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος.

«Ο ακριβής προσδιορισμός του χρόνου μιας οικονομικής επιβράδυνσης είναι πάντα δύσκολος, αλλά η οικονομία επιβραδύνεται σαφώς και αναμένουμε, πρώτον, μια ανώμαλη πορεία στο χρηματιστήριο εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθείται από μια ανάκαμψη, η οποία θα εδραιωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και το 2025», επισήμανε ο Wren.

«Καθώς η οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνεται, προτείνουμε στους επενδυτές να ανακατανείμουν κεφάλαια από τους κλάδους της Πληροφορικής, των Καταναλωτικών Προϊόντων και των Υπηρεσιών Επικοινωνίας με πλούσια αξία, στους τομείς με ευνοϊκή αξιολόγηση της Βιομηχανίας, των Υλικών και της Υγειονομικής περίθαλψης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης