Τη λεπτή ισορροπία πάνω στην οποία κινείται η Wall Street επισημαίνει ο Steve Eisman, ο αμερικανός επενδυτής που έμεινε στην ιστορία για τη μεγάλη short θέση του κατά την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων στις ΗΠΑ το 2007-2008. Ο ίδιος βλέπει ότι το κλίμα στην αγορά είναι πολύ καλό, γεγονός που μειώνει σημαντική την ανοχή στον κίνδυνο.

Ο Eisman, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου Neuberger Berman, αμφισβητεί το επίπεδο ανοδικότητας στη Wall Street, με πολλά χαρτοφυλάκια να μην έχουν επαρκή επίπεδα προστασίας σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως αναμένεται. Ο ενθουσιασμός γύρω από τις μετοχές της τεχνολογίας έως τις προσδοκίες για πολλαπλές μειώσεις επιτοκίων φέτος, ο Eisman πιστεύει ότι υπάρχει μικρή ανοχή σε μια διόρθωση της αγοράς, η οποία αν έρθει θα πυροδοτήσει ένα ευρύτερο sell off, εξηγεί.

«Μακροπρόθεσμα, είμαι ακόμα πολύ bullish. Αλλά βραχυπρόθεσμα, απλώς ανησυχώ ότι όλοι έρχονται στη χρονιά νιώθοντας πολύ καλά», είπε ο Eisman.

«Η αγορά σκαρφάλωσε σε έναν τοίχο ανησυχίας όλη τη χρονιά. Πλέον, όλοι, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, έχουν μια αρκετά ευνοϊκή άποψη για την οικονομία», είπε ο Eisman. «Απλώς όλοι έρχονται στη χρονιά τόσο ανοδικοί που αν υπάρχουν απογοητεύσεις, ουδείς γνωρίζει τι θα κρατήσει ψηλά την αγορά»

Ο Eisman σημειώνει ότι λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από τις αναμενόμενες το 2024 θα μπορούσαν να προκύψουν ως αρνητικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εκτίμησε σε τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, ενώ η τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed funds υποδηλώνει ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις. Ο Eisman πιστεύει ότι αυτές οι προσδοκίες είναι πολύ επιθετικές.

«Η Fed εξακολουθεί να κάνει το λάθος που έκανε ο πρώην επικεφαλής της Fed, Paul Volcker στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όπου σταμάτησε να αυξάνει τα επιτόκια και ο πληθωρισμός βγήκε ξανά εκτός ελέγχου», είπε ο Eisman. «Αν είμαι η Fed και ανατρέξω στο μάθημα του Volcker, θα πω στον εαυτό μου: «Τι βιάζομαι;»

Αναμονή

Ωστόσο, ο Eisman ανέφερε ότι εξακολουθεί να είναι μια κατάσταση αναμονής. «Αν έπρεπε να πάρω εγώ την απόφαση, θα έλεγα μια μείωση από τη Fed εκτός και αν υπάρξει ύφεση. Εάν δεν υπάρξει ύφεση, δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο η Fed πρέπει να είναι επιθετική στη μείωση των επιτοκίων», είπε.

Ο Eisman, ο οποίος είναι γνωστός για την πρόβλεψη της κατάρρευσης της στεγαστικής αγοράς το 2007-2008 και επωφελούμενος από αυτήν, φαίνεται να προτιμά τις μετοχές της κατασκευής κατοικιών. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ETF SPDR S&P Homebuilders έχει αυξηθεί κατά 25% από τον Οκτώβριο και 57% τις τελευταίες 52 εβδομάδες.

«Οι μετοχές των κατασκευών κατοικιών δικαιολογούνται με την έννοια ότι έχουν εξαιρετικούς ισολογισμούς. Είναι σε θέση να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές, έτσι ώστε οι πελάτες να έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν νέα σπίτια», είπε. «Υπάρχει έλλειψη νέων κατοικιών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street