Νέα επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ αποτελεί η δημιουργία της νέας πτέρυγας στο εργοστάσιο της γερμανικής φαρμακευτικής Boehringer Ingelheim στο Κορωπί, για την επέκταση της παραγωγής σε νέα καινοτόμα φάρμακα, αλλά και για την ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας και στις ΗΠΑ με τα νέα αντιδιαβητικά της σκευάσματα σε φιαλίδια.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο που αφορά τα έτη 2023-2027, θα επιτρέψει την παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων για τις νέες θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες μπαίνει η εταιρεία, όπως η ψυχική υγεία, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση και τα καρδιολογικά – νεφρολογικά – μεταβολικά νοσήματα.

Η παραγωγή των καινοτόμων αυτών φαρμάκων αναμένεται να επιτρέψει την πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες 8,5 εκατ. ασθενών διεθνώς, από τα 6,8 εκατ. ασθενείς που καλύπτονται σήμερα από τις εξαγωγές του συγκεκριμένου εργοστασίου, ενώ ταυτόχρονα οι εξαγωγές θα επεκταθούν σε 100 χώρες από τις 90 χώρες που είναι σήμερα.

Μέχρι πριν 25 χρόνια κάθε δεύτερη θεραπεία προερχόταν από την Ευρώπη. Τώρα δεν είναι ούτε μία στις πέντε.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Νέο κτίριο παραγωγής σε μορφή φιαλιδίων για εξαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ,
  • Νέο κτίριο γραφείων για 100 θέσεις εργασίας,
  • Επέκταση του εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου και
  • Επέκταση του κέντρου αποθήκευσης και διανομής του εργοστασίου.

Για την παραγωγή των καινοτόμων φαρμάκων εισάγονται νέες τεχνολογίες όπως οι μηχανές συνεχούς διαδικασίας κοκκοποίησης υψηλής διάτμησης μέσω διπλού κοχλία.

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα θα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με σημαντικά πλεονεκτήματα στη διαδικασία παραγωγής και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στη νέα παραγωγική μονάδα θα παράγονται τα νέα, καινοτόμα φάρμακα και θα ενταχθούν προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, με αυτόνομες (έξυπνες) διαδικασίες παραγωγής, εντάσσοντας σε αυτές τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, διαβαίνοντας έτσι το κατώφλι του Industry 4.0.

Η ανάπτυξη έρχεται με την αύξηση του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργώντας 110 νέες θέσεις εργασίας επιστημονικής κατάρτισης, με ευκαιρίες για υψηλή εξειδίκευση.

Η νέα πτέρυγα του εργοστασίου θεμελιώθηκε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, παρουσία του Πρωθυπουργού, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων της γερμανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, από τον Πρόεδρο της μητρικής Boehringer Ingelheim Hubertus von Baumbach και στελεχών της μητρικής και ελληνικής θυγατρικής.

Ο προέδρος της Boehringer Ingelheim Hubertus von Baumbach

Η μητρική εταιρεία

Στον χαιρετισμό του ο κ. Φον Μπάουμπαχ, επισήμανε την έμφαση της εταιρείας στον τομέα της ψυχικής υγείας και στην ψυχιατρική ακριβείας, ενώ τόνισε πως η νέα επένδυση θα αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου κατά 35%, επιτρέποντας την κάλυψη πάνω από 8 εκατ. ασθενών, διεθνώς.

Η μητρική εταιρεία διέθεσε το 2023 πάνω από 4,6 δις. δολ. για έρευνα σε τομείς αιχμής με στόχο την ικανοποίηση ακάλυπτων αναγκών υγείας.

Όμως τόνισε την αποβιομηχάνιση της Ευρώπης, λέγοντας ότι τον προηγούμενο αιώνα η Ευρώπη ήταν «το φαρμακείο του κόσμου» συγκεντρώνοντας την φαρμακευτική καινοτομία στο έδαφός της, με θεραπείες για τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά, τις λοιμώξεις και νευρολογικές παθήσεις να ανακαλύπτονται και να παράγονται «εντός ευρωπαϊκών συνόρων». Μέχρι πριν 25 χρόνια κάθε δεύτερη θεραπεία προερχόταν από την Ευρώπη. Τώρα δεν είναι ούτε μία στις πέντε. Αιτία είναι το φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Και με αφορμή το διάλογο που διεξάγεται στην Ε.Ε. για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το φάρμακο, ζήτησε τη στήριξη της χώρας μας στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

O διευθύνων σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Hellas Δημήτρης Αναγνωστάκης

Η ελληνική θυγατρική

Από την πλευρά της ελληνικής θυγατρικής, ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Αναγνωστάκης υπογράμμισε ότι το προηγούμενο επενδυτικό πλάνο επέτρεψε οι εξαγωγές να «σπάσουν το φράγμα του 1 δις. ευρώ», φτάνοντας το 2022 το 1,024 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 41% των συνολικών εξαγωγών φαρμάκου από τη χώρα μας και στο 2,9% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας εκτός των πετρελαιοειδών. Πολύ περισσότερο, το 2023 οι εξαγωγές αυξήθηκαν επιπλέον κατά 22%, φτάνοντας το 1,252 δις ευρώ, επιτρέποντας την αύξηση των εργαζομένων σε 679 άτομα από 549 άτομα το 2020.

Μιλώντας για την αξία της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας της εταιρείας, ο κ. Αναγνωστάκης επεσήμανε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας άμεσων και έμμεσων, λέγοντας πως με στοιχεία του διεθνούς οργανισμού Wifor για το 2021, μια θέση εργαζόμενου της Boehringer υποστηρίζει 5,82 έμμεσες θέσεις εργασίας για την ελληνική οικονομία.

Το εργοστάσιο

Από την πλευρά του ο νέος διευθυντής του εργοστασίου Σάββας Αδάμος, χαρακτήρισε το νέο επενδυτικό πλάνο ως ένα έργο ορόσημο, που μετατρέπει σε πραγματικότητα τη συνεχιζόμενη και ακλόνητη δέσμευση για ανάπτυξη, αλλά με καινοτομία, για απρόσκοπτη παροχή καινοτόμων  φαρμάκων υψηλότατων ποιοτικών προδιαγραφών παραγωγής και με προσήλωση στην ανάπτυξη των ανθρώπων της περιοχής και της χώρας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις