Συμβάσεις με τις φαρμακευτικές και χρηματοδότηση για ενίσχυση της παραγωγής κρίσιμων φαρμάκων, ώστε να περιοριστούν δραστικά οι ελλείψεις φαρμάκων περιλαμβάνονται στα μέτρα που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη διαπίστωση βασικών ελλείψεων, εξαιτίας της εξάρτησης της Ευρώπης από παραγωγικές μονάδες εκτός εδάφους της.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως βασική δράση της προωθεί την δημιουργία «Συμμαχίας για τα κρίσιμα φάρμακα», για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ελλείψεων σημαντικών φαρμάκων για την υγεία του πληθυσμού.
Ξεκινά ο έλεγχος στις ποσότητες των κρίσιμων φαρμάκων
Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απηύθηνε ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο σχεδιασμός θα αξιολογείται ανά διετία για τη διασφάλιση της επάρκειας των αναγκαίων φαρμάκων.
Ταυτόχρονα, η συμμαχία θα λειτουργεί ως δίκτυο για επιτάχυνση της υλοποίησης των δράσεων της ΕΕ για τη μείωση των ελλείψεων φαρμάκων.
Νέα βιομηχανική διάσταση
Όπως επισημαίνεται από την Επιτροπή, η «συμμαχία για τα κρίσιμα φάρμακα» θα καταστεί ο βιομηχανικός βραχίονας μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.
Θα εκπονήσει συστάσεις και θα παράσχει συμβουλές στην Επιτροπή, στα κράτη μέλη και σε άλλους φορείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες ελλείψεις φαρμάκων.
Με βάση τη λίστα κρίσιμων φαρμάκων της Ε.Ε., που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Δεκέμβριο του 2023, η συμμαχία θα επικεντρωθεί στα φάρμακα με τον υψηλότερο κίνδυνο ελλείψεων και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στα συστήματα υγείας και στους ασθενείς, καταρτίζοντας ένα σχέδιο δράσης ως τον ερχόμενο Ιούνιο. Συστήνοντας ομάδες εργασίας, η Συμμαχία θα συζητήσει την ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στο ευρωπαϊκό έδαφος, την τήρηση στρατηγικών αποθεμάτων, την εφαρμογή κοινών στρατηγικών προμήθειας φαρμάκων, τη χρήση εναλλακτικών οδών εφοδιασμού, καθώς και την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών.
Οι συστάσεις που θα προκύψουν από τις ομάδες εργασίας ως το ερχόμενο φθινόπωρο, θα αποτελέσουν το σχέδιο δράσης και θα θέσουν το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων που θα κληθούν να εφαρμοστούν από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν τις σχετικές πολιτικές φαρμάκου.
Ο σχεδιασμός αυτός θα αξιολογείται ανά διετία για τη διασφάλιση της επάρκειας των αναγκαίων φαρμάκων και με πρόσθετες υποστηρικτικές πολιτικές.
Η συμμαχία θα αναζητήσει λύσεις για την παραγωγή των κρίσιμων φαρμάκων, τη σύναψη συμβάσεων και τη χρηματοδότηση, ώστε να επιτευχθεί βελτιωμένη στρατηγική αυτονομία του τομέα των φαρμάκων κρίσιμης σημασίας, προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Θα βασιστεί στην εμπειρία από άλλες συμμαχίες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν μείζονες βιομηχανικές προκλήσεις (όπως οι συμμαχίες για τις μπαταρίες και τις κρίσιμες πρώτες ύλες) και θα μπορεί να αξιοποιήσει σειρά μέτρων, όπως:
- Διερεύνηση νέων τρόπων εφοδιασμού μέσω στρατηγικών διεθνών εταιρικών σχέσεων
- Ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να παράγει και να καινοτομεί στο πλαίσιο της παραγωγής φαρμάκων κρίσιμης σημασίας και των πρώτων υλών τους, με συντονισμένο τρόπο
- Ανάπτυξη κοινής στρατηγικής προσέγγισης για τη δημιουργία κρίσιμων αποθεμάτων φαρμάκων στην ΕΕ
- Συμβολή στη μόχλευση και την ευθυγράμμιση της χρηματοδότησης σε επίπεδο Ε.Ε. και κρατών – μελών για την εξεύρεση λύσης στις ελλείψεις φαρμάκων.
Ποιοι συμμετέχουν
Στη συμμαχία για τα κρίσιμα φάρμακα μπορούν να συμμετέχουν με αίτησή τους εταιρείες και οργανισμοί, τα κράτη μέλη, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές και οι οργανισμοί τους, οι κοινωνικοί εταίροι, η κοινωνία των πολιτών, επαγγελματίες του τομέα υγείας, οργανώσεις ασθενών, καταναλωτών, και άλλων ενδιαφερομένων ομάδων, καθώς και όργανα και οργανισμοί της ΕΕ.
Πηγή:φάρμακα
Latest News
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος
«Ακατάλληλη» γκάφα της Μattel - Τύπωσε... πορνογραφικό σάιτ σε συσκευασία κούκλας
Η Μattel κυκλοφόρησε τις κούκλες που τραγουδούν τον περασμένο μήνα, πριν από την κυκλοφορία της ταινίας Wicked