Τρεις φορές εκτιμά η Societe Generale ότι θα βγει το 2024 στις αγορές η Ελλάδα, προκειμένου να συγκεντρώσει συνολικά περί τα 10 δισ. ευρώ. Όπως εκτιμά, η πρώτη έξοδος θα είναι αυτόν τον μήνα, με στόχο 3 δισ. ευρώ, η επόμενη τον Μάρτιο, με επίσης 3 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ θα δοκιμάσει να αντλήσει τον Ιούλιο. Υπάρχει επίσης ένα ερωτηματικό, κατά την Societe Generale, για μια ακόμη έξοδο το Φθινόπωρο.

Σε γενικές γραμμές όμως η Ευρώπη αναμένεται να είναι φειδωλή με το χρέος, με την ακαθάριστη προσφορά να αναμένεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά η καθαρή προσφορά θα είναι χαμηλότερη. Οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει ωστόσο να απορροφήσουν προσφορά άνω των 700 δισ. ευρώ, καθώς η ΕΚΤ θα συνεχίσει την ποσοτική σύσφιγξη (QT) για συνολικό όγκο 310 δισ. ευρώ.

Η περίοδος των κοινοπραξιών έχει ξεκινήσει με υψηλούς ρυθμούς, καθώς οι εκδότες στοχεύουν να επωφεληθούν από την ισχυρή ζήτηση των επενδυτών.

Το «υψηλότερο» είναι το νέο φυσιολογικό

Η ακαθάριστη προσφορά είναι στα ίδια επίπεδα, αλλά η καθαρή προσφορά είναι χαμηλότερη από ό,τι το 2023, όπως παρατηρεί η Societe Generale. Όλοι οι κρατικοί εκδότες της ευρωζώνης ανακοίνωσαν τις στρατηγικές χρηματοδότησής τους για το 2024.

Στην προκαταρκτική της ανάλυση, προβλέπει ακαθάριστη έκδοση περίπου 1,25 τρισ. ευρώ. Σε καθαρούς όρους, η Societe Generale αναμένει προσφορά 413 δισ. ευρώ, 40 δισ. ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2023 (ή -10%), που εξηγείται κυρίως από τη μείωση του γερμανικού, ισπανικού και βελγικού όγκου, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία θα εκδώσουν περισσότερα.

Η καθαρή προσφορά που θα απορροφηθεί από ιδιώτες επενδυτές φαίνεται ότι θα φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση και την επιτάχυνση του QT, οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει πιθανότατα να απορροφήσουν περισσότερα από 700 δισ. ευρώ. Το QT στα PSPP θα αντιπροσωπεύει 265 δισ. ευρώ, ενώ το QT στα PEPP αναμένεται να ανέλθει σε 45 δισ. ευρώ. Ενώ η ΕΚΤ επανεπένδυε αυτόματα το κεφάλαιο των τίτλων που λήγουν και έτσι απορροφούσε ένα μέρος της προσφοράς που έρχονταν στην αγορά, δεν το κάνει πλέον. Ως αποτέλεσμα, οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να απορροφήσουν μεγαλύτερο όγκο, μεγαλύτερο από πέρυσι και μεγαλύτερο από ό,τι είχαμε συνηθίσει την τελευταία δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή