Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινά ένα κυνήγι ιδιοκτησίας, διατάσσοντας αξιωματούχους να βρουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κάποτε ανήκαν στην πρώην αυτοκρατορία του ή ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μία εντολή του Ρώσου προέδρου που δημοσιεύθηκε αργά την Πέμπτη διέθεσε χρηματοδότηση σε μια κρατική μονάδα για τη διεξαγωγή ερευνών για ακίνητα στο εξωτερικό και τη διασφάλιση της καταχώρησης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Ρωσίας. Το έγγραφο δεν ανέφερε το μέγεθος του προϋπολογισμού για την επιχείρηση ή τι είδους ακίνητα αναζητούνται.
Ρωσία: Πόσο κρατικό πλούτο έχει κάψει η πολεμική μηχανή του Πούτιν
Αν και δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την εντολή, το ενδιαφέρον του Πούτιν για τις πρώην αυτοκρατορικές κτήσεις είναι απίθανο να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τις φιλοδοξίες του μεταξύ των γειτονικών κρατών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανέτρεψε την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Στο αποκορύφωμά της, η Ρωσική Αυτοκρατορία επεκτάθηκε σε εδάφη της σύγχρονης Πολωνίας και των βαλτικών κρατών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, καθώς και της Φινλανδίας. Διαλύθηκε υπό την πίεση του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου και της μπολσεβίκικης επανάστασης του 1917 υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Λένιν που σηματοδότησε τη γέννηση του κομμουνιστικού κράτους.
Η Σοβιετική Ένωση, που σχηματίστηκε το 1922, κάλυπτε μεγάλο μέρος της πρώην επικράτειας της αυτοκρατορίας, εξαιρουμένης της Πολωνίας και της Φινλανδίας, έως ότου κατέρρευσε το 1991 καθώς οι δημοκρατίες στη Βαλτική, τον Καύκασο, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και την κεντρική Ασία έγιναν ανεξάρτητες.
Yπενθυμίζεται πως σχεδόν τα μισά ρευστά εθνικά αποθέματα της Ρωσίας έχει «κάψει» ο Πούτιν για να καλύψει τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία.
Τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας σε ρευστό από το εθνικό επενδυτικό ταμείο μειώθηκαν κατά 44% από τον Ιανουάριο του 2022 –όταν ξεκίνησε ο πόλεμος- μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα, ενώ οι συνολικές συμμετοχές στο ταμείο υποχώρησαν κατά 12% την ίδια περίοδο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, έγραψε το Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.
Τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία του ταμείου θα μπορούσαν να διαρκέσουν μόλις ένα ή δύο χρόνια εάν η τιμή εξαγωγής πετρελαίου της Ρωσίας πέσει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, υπολογίζει το Bloomberg Economics.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ